Željko Kopić pojačao je stručni stožer

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NAJMLAĐI IZBORNIK

Željko Kopić doveo veliko pojačanje, na Maksimir stigao ‘doktor nogometa‘: ‘Možemo i protiv Seville!‘

Dinamo se u pauzi odlučio pojačati na svim frontovima i dovršio dugotrajne pregovore
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. siječanj 2022. 08:04

Dario Bašić (36) mladi je trener kojeg je Dinamov trener i sportski direktor Željko Kopić odabrao za svog asistenta na modroj klupi.

Bio je Bašić već i izbornik mlade U-17 vrste Hrvatske, najmlađi izbornik u povijesti hrvatskog nogometa. Uspio je tu mladu vrstu plasirati u četvrtfinala Europskog i Svjetskog prvenstva u istoj godini. Još tamo 2004. godine upisao je Kineziološki fakultet kao prvi na listi, bio je jedan od najboljih studenata, primao je i dekanove nagrade. Već na prvoj godini fakulteta krenuo je s trenerskim poslom, radio je individualne treninge sa sportašima, a krajem druge godine je počeo raditi u NK Zagreb, prvo u mlađim kategorijama, potom sa seniorima. Radio je s Lukom Pavlovićem. Iako je imao svega 22, već je trenirao s Vugrincem, Lovrekom, Rendulićem, Brkljačom...

S 24 godine prvi je put postao glavni trener i to u četvrtoligašu Naftaš Ivaniću. Godinu i pol dana kasnije dobio je posao na fakultetu, ali i prihvatio ponudu Lučkog. Tamo je prvo preuzeo drugu momčad i odmah osvojio naslov u Drugoj zagrebačkoj ligi. S 26 godina je preuzeo prvu momčad Lučkog, koji je tada bio drugoligaš. Ondje je ostao tri godine. Bio je angažiran na Akademiji Hrvatskog nogometnog saveza kao predavač, a prvo veće uključivanje u HNS-u bilo je skautiranje u mandatu Nike Kovača, “snimao” je u prvom dijelu kvalifikacija Azerbajdžan, Bugarsku, Italiju... Nakon toga preuzeo je mladu U-17 vrstu Hrvatske, s kojom je postigao sjajne rezultate, potom je radio u Al-Wahdi i Al Ainu s mlađim selekcijama, a posljednji posao imao je kao trener U- 23 olimpijske reprezentacije Omana, u tu državu doveo ga je Branko Ivanković.

Doktor nogometa

Dario Bašić doktor je kinezioloških znanosti - smjer nogomet, doktorski rad na temu "Validacija notacijskog sustava za analizu izvedbe u nogometu" obranio je 2016. na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Duže vrijeme u kontaktu

Pitamo mladog stručnjaka kako je došlo do suradnje s Dinamom?

"S Dinamom sam duže vremena u kontaktu, još od mog angažmana u Al Ainu, gdje je bio kompletan stožer Dinama - Zoran Mamić, Damir Krznar, Alen Peternac... Ja sam bio u mladoj momčadi U-19. A Željka Kopića znam jer sam u Lučko kao trener stigao nakon njega. Upoznat sam sa sustavom Dinama, poznajem način rada. Željko Kopić je sjajan stručnjak i odličan čovjek, pa kad je završila moja epizoda u Omanu, stupili smo u kontakt i evo me u Dinamu, što me iznimno veseli", kazao nam je Bašić.

Kaže da je to za njega veliki korak u karijeri...

"Dinamo je veliki klub, tako da angažman doživljavam kao ogromni iskorak u svom trenerskom poslu."

Tek je stigao u plavi klub, ali svejedno ga pitamo kakav ga je Dinamo dočekao?

"Prednost mi je ta što poznajem dosta igrača budući da su neki od njih bili stalni ili povremeni članovi hrvatske reprezentacije. Svi igrači u Dinamu su na vrhunskoj razini, sjajni profesionalci. Stožer funkcionira fenomenalno, uvjeti su vrhunski, u Dinamu je sve jako dobro posloženo. Ali moram jednu stvar posebno naglasiti. Znao sam da u modrom klubu svi nogometaši izvanredni profesionalci, ali opet sam ostao ugodno iznenađen."

Njegova trenerska filozofija se poklapa s onom Željka Kopića.

"Željko odlično upravlja grupom, sa stožerom, svi se znamo od prije, prijatelji smo. To je jako, jako bitna činjenica. Jer igrači će vidjeti da stožer vrhunski funkcionira, da svi idemo u istom smjeru, da imamo slična ili identična razmišljanja."

image

Dario Bašić je novi član Dinamova stručnog stožera

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Najviši ciljevi

Ovogodišnje prvenstvo iznimno je zanimljivo i neizvjesno. Četiri kluba su u trci za naslovom prvaka. Hoće li Dinamo uspjeti obraniti titulu?

"Dinamo je - odličan! Na visokoj razini. Ciljevi u ovom klubu su uvijek najviši, to je za očekivati. Svakako smo prvi kandidati za naslov, za obranu titule. Igrači su spremni za to, mi u stožeru također. Svjesni smo te odgovornosti koju pred nas postavlja ime Dinamo. No, to je zapravo lijepo jer znamo da smo kvalitetni. Tako ćemo se i postaviti na proljeće. Naravno, prvenstvo će biti zanimljivo, ali milina je raditi kad postoji takav rezultatski naboj. Sve ćemo napraviti da uspijemo ostvariti naš cilj, to je ono što svi želimo. Zaista sam na ovom novom poslu pun motivacije i optimizma. Mislim da možemo napraviti velike stvari. Europa je, naravno, nešto drugo, igramo protiv moćne Seville. Najbitnije jest da dobro izgledamo u te dvije utakmice. Imamo mi svoje snage za te utakmice i vjerujem da možemo biti itekako dobri u tim ogledima. A u nogometu je sve moguće."

Žar i motivacija

Za kraj je mladi stručnjak još nešto htio istaknuti...

"Ovdje sam nekoliko dana, ali vidim ogroman žar i motivaciju kod svih igrača, neviđen naboj. Odmah sam vidio da dečki imaju stav koji kazuje da se mogu “pofajtati” sa svakim. Tako da se ne plaše niti Seville niti bilo koga drugoga. Neće biti smak svijeta ako ne pobijedimo Sevillu, ali siguran sam da ćemo biti dobri", zaključio je Bašić.

BAŠIĆEVE TRENERSKE POSTAJE

NK Naftaš
- od srpnja 2009. do svibnja 2011.

Prečko Zagreb
- od lipnja 2012. do rujna 2012.

NK Lučko
od rujna 2012. do siječnja 2015.

Hrvatska U-17
- od veljače 2015. do lipnja 2017.

Al-Wahda U-18
- od lipnja 2017. do lipnja 2018.

Al-Ain U-18
- od srpnja 2018. do lipnja 2019.

Al-Ain U-19
- od srpnja 2019. do veljače 2020.

Oman U-23
- od siječnja 2020. do prosinca 2021.

HRVATSKA S BAŠIĆEM NA EP U-17 2017.

1. kolo skupine (Rijeka)

Hrvatska - Italija 0:1

2. kolo skupine (Rijeka)

Hrvatska - Turska 1:4

3. kolo skupine (Kostrena)

Španjolska - Hrvatska 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 05:17