RONALD GORSIC Cropix
ODIGRAO ‘DESETKU‘

Zbog ovoga je kao zvijezda i stigao na Maksimir: U ‘modrom ništavilu‘ on je bio najopasniji igrač Dinama

Prevladava dojam da playmaker Bayerna može u Dinamu funkcionirati na poziciji "desetke"
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. prosinac 2023. 22:24

Za momčad Dinama utakmica s Rudešom trebala je biti – "običan dan u uredu". Stoga su poneki izvjestitelji globalnu pozornost s utakmice preusmjerili na Gabrijela Vidovića. Za nogometaša minhenskog Bayerna (rođenog u Augsburgu), na privremenom radu u Hrvatskoj ovo je bila posebna utakmica. Po prvi puta otkako nosi Dinamov dres bio je (zbog izočnosti Martina Baturine) predodređen za poziciju "desetke".

Otkako je zadužio Dinamov dres s brojem 72 i ormarić u maksimirskoj svlačionici, Vidović je na terenu isključivo obnašao dužnost lijevog krila. Jedino se u susretu protiv Ballkanija u Prištini zatekao na desnoj strani (66 minuta, dok nije zamijenjen). U ulozi lijevokrilnog napadača najčešće se pojavljivao i prošle sezone kada je igrao (na posudbi) za nizozemski Vitesse Arnhem.

No, menadžeri i biografi Gabrijela Vidovića redovito ga predstavljaju kao playmakera ili drugog napadača. Na spomenutim je pozicijama igrao u minhenskom Bayernu prije dvije sezone. Bilo je stoga intrigantno za konstatirati – kako će se na svojoj prirodnoj poziciji "snaći" u Dinamu?

image
RONALD GORSIC Cropix

Vidović je u srazu s Rudešom bio "desetka" sat vremena (do ulaska u igru Arijana Ademija), a u 80. minuti je napustio travnjak i mjesto na lijevom krilu ustupio Marinu. Teško je na temelju ovako skromnog (vremenskog) uzorka donositi relevantne zaključke, poglavito u kontekstu činjenice da je prvih 45 minuta bilo najslabije poluvrijeme Dinamove momčadi ove sezone. A govorimo o najlošijoj sezoni Dinama tijekom ovog tisućljeća.

Svejedno, nešto se dalo nazrijeti... Vidović zacijelo nema lucidnost niti kreaciju Martina Baturine. On je posve drugačiji profil igrača. Ipak, u ništavilu Dinamove subotnje prezentacije ostavio je dojam najopasnijeg Dinamovog igrača, koji iz drugog plana koristi neospornu hitrinu i okomitost u igri. Latentno se ubacivao pred suparnička vrata i de facto češće bio u gol-situaciji od Brune Petkovića, nominalne maksimirske "devetke".

Petković se (uobičajeno za njega) izvlačio iz protivničkog šesnaesterca i preuzimao ulogu razigravača. No, nažalost po Vidovića (a posredno i Dinamove navijače), nijedno Petkovo proigravanje nije prošlo...

Prevladava dojam da playmaker Bayerna može u Dinamu funkcionirati na poziciji "desetke". Kao alternativa Baturini. Ali, u nekoj ozbiljnijoj igri "modre" momčadi od ove, kojoj su navijači Dinama bili izloženi u subotu navečer u Maksimiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. srpanj 2024 13:50