RONALD GORSIC Cropix
GRČKA TRAGEDIJA

Uštipnite nas! Je li to moguće? Ovo će biti ispisano najcrnjim slovima u povijesti Dinama

Kao da smo se vratili u ono nekadašnje Dinamovo europsko prokletstvo. No, nema predaje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 23:23

Uštipnite nas gospodo! Je li ovo moguće? Dinamu se u Ateni dogodila prava ‘grčka tragedija‘, nešto teško shvatljivo. Igrao je plavi klub u svojoj povijesti mnogo velikih europskih utakmica, ali ne sjećamo se da je ikad ovako šokantno, dramatično i tragično poražen. Naravno, nije poražen bilo je neodlučeno, ali taj remi značio je poraz, ispadanje iz Lige prvaka. Ovo je zaista jedna od onih najnevjerojatnijih nogometnih priča koja će se prepričavati dok god bude postojao ZG-klub, koja će crnim slovima biti upisana u klupske almanahe. Najcrnjim slovima.

Jer ovakav scenarij je zapravo nemoguće zamisliti, iako je nogomet poznat po čudima, ovakva se ipak rijetko događaju. Hej ljudi, Dinamo je u drugoj minuti sudačke nadoknade vodio 2:0 i imao osiguran plasman u doigravanje za Ligu prvaka. Onda je dobio gol, čekali su se produžeci, ali Ljubičića lopta pogađa u ruku, gleda se VAR, dosuđen je jedanaesterac. Livaković ga brani, ali na loptu nalijeće Vida i posprema je u mrežu. U stotoj minuti!

image

Grčki junak Domagoj Vida

RONALD GORSIC Cropix

Ovaj koloplet događaja smo morali ponoviti, jer je uistinu totalno lud, za navijače Dinama vjerojatno teško prihvatljiv kojeg nikad neće zaboraviti. Pa tko to može zaboraviti? I još Modrima presudi naš čovjek, Domagoj Vida. Isti taj Vida koji je svojevremeno Dinamo u 98. minuti također glavom preveo preko Ludogoreca i po tome su ga se u Maksimiru uvijek sjećali. Sad će ga se sjećati po tome kako im je zadao jedan od najtežoj europskih udaraca. Kakva priča... Kakva luda priča koja se za Dinamo završila tragično. Užasno.

A Modri su odigrali odličnu utakmicu, bili su do tih zadnjih minuta gospodari situacije u atenskom ‘vulkanu‘. U nekim trenucima bilo ih je zaista užitak gledati, bila je to najbolja partija Modrih pod Bišćanovim vodstvom. Kako li je samo igrao Bruno Petković, bilo je to jedno od njegovih najboljih izdanja, njegova magija prije drugog gola koji je zabio Robert Ljubičić bila je za enciklopediju nogometa, pravi ‘masterpiece‘. A bio je i u akciji prije prvog gola, sjajnim proigravanjima bušio je AEK-ovu obranu.

A kako li je samo branio Dominik Livaković, kao na Svjetskom prvenstvu u Kataru, izgledalo je da mu nitko na svijetu ne može zabiti pogodak. Obranio je i jedanaesterac, ali... Josip Šutalo je dominirao obranom, Ljubičić je šarao terenom, Bulat je opet bio pravi, do zadnjih trenutaka bio je to Dinamo za prste polizati. A onda se sve srušilo u drami. Dugo niz godina Modri su u Europi živjeli sa svojim bolestima, ispadali su na razne načine, ali ovaj nam se čini najgori. Iako jasno, Dinamo nije ispao iz Europe, ostaje mu borba za Europsku ligu. Međutim, nakon ovakvog raspleta u Ateni, čini se se kao da je doživljen iznimno težak udarac od kojeg će se Modri teško oporaviti.

I da, Modri su kao i u Zagrebu, potonuli pred kraj utakmice. Opet je sve bilo isto, očito je to problem, taj finiš, taj zaključak utakmica. Ali to je već za analize, nakon ovakvog kraha kad su sve imali, a na kraju sve izgubili, ostaje samo velika tuga. Utakmica od onih koje plavim navijačima moraju izmamiti suzu na oko. Kao da smo se vratili u ono nekadašnje Dinamovo europsko prokletstvo. No, nema predaje, u četvrtak se nastavlja europska bitka za Europsku ligu. Sad Bišćan i dečki moraju pokazati da su pravi, da mogu prebroditi ovaj šok i užasan kraj priče o Ligi prvaka.

Linker
06. svibanj 2024 22:43