Igrači Dinama

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
NAJVEĆI PROJEKT KLUBA

U Dinamu moraju pronaći novac za dvojicu igrača kako god znaju. Bila bi to pozivnica za navijače

Ostanak Petkovića i Baturine bio bi jasan signal smjera i razine ispod koje klub neće ići
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. svibanj 2024. 22:54

Riješena je trostruka kruna, pod "ad acta" stavljen je i status trenera Sergeja Jakirovića, jedna pobjeda Reala dovela bi do play-offa Lige prvaka i lukrativnog eventualnog padobrana u Europsku ligu, sinergija s navijačima je opijajuća, čiste se, eto, i uredi, u prijevodu, nova maksimirska vlast zadovoljno se može osvrnuti na prvih dva i pol mjeseca svoje vladavine. Iako, budimo posve iskreni, nešto je dobila i u "amanet". Nešto opipljivo i veliko. Prvo je momčad, drugo je pet milijuna profita u blagajni, treće je europski koeficijent koji je u posljednjih pet godina nabildan do te mjere da Dinamo, evo, jedna utakmica dijeli od zagarantiranih 15-ak milijuna eura...

Projekt Dinamo

Uglavnom, prvi period Zajecove vlasti posut je slavodobitnim konfetima, koji će danas u Maksimiru protiv Rudeša, a kasnije i u gradu biti dodatno osvijetljeni bakljama i ljubavlju. Što ovaj Dinamo nakon svega apsolutno zaslužuje. I što ovaj grad, posve realno, čeka predugi niz godina.

Kada, međutim, svane ponedjeljak, kroz koprenu mamurluka nazirat će se nova sezona. I natpis "radovi u tijeku". Marko Marić kao voditelj gradilišta, uz supervizora Zajeca te inženjera Jakirovića, pred sobom će imati projekt Dinamo 2024/25. Projekt koji se ne smije zeznuti. Jer u njemu se, apsolutno, moraju ispravljati krivi koraci prošlih arhitekata, kroz nekoliko posljednjih prijelaznih rokova, ali to ne smije biti alibi za ovaj novi nacrt. O kojem se, uostalom, već dulje vrijeme priča. I u kojem postoji nekoliko smjernica koje su ljudi, praktički, prihvatili kao gotovu stvar. A ta gotova stvar, zapravo, nipošto ne smije biti gotova stvar.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Da krajnje pojednostavimo zaključak: ovom Dinamu nakon trijumfalne završnice sezone, trebaju konkretni potezi koji će naznačiti novu budućnost koja je već stigla. Ovom Dinamu treba - "statement", jaka poruka i navijačima, i suparnicima, ali i samima sebi. Letvica ispod koje se ne bi smjelo ići. A taj "statement", bez "ali", očituje se upravo u dva igrača, koji su bili, ali i postali nositelji kvalitete i pobjedničkog gena ove momčadi i kluba. Njegova prošlost, sadašnjost, a morali bi biti i budućnost. Oni su - Bruno Petković i Martin Baturina.

Jasan signal

Ako se, naime, planira daljnja dominacija na domaćem tlu, ali i konkurentnost u europskim natjecanjima, neovisno bila to Liga prvaka ili Europska liga, teško je pojmiti da Dinamo na tržištu može naći adekvatne zamjene za taj dvojac, a da ih i nađe, nemoguće je procijeniti koliko bi se brzo uklopili i bi li se doista pokazali pojačanjima.

image

Martin Baturina

JOSIP BANDIĆ/Cropix

Da, Petkovićeva klauzula od 2,5 milijuna eura prilično je jasna, no napadaču koji "modrima" ne nosi samo igračke, već i liderske kvalitete, može se, pa i mora ponuditi novi, dulji i lukrativniji ugovor od postojećeg, koji iznosi oko 1,2 milijuna eura netto. A Baturina, realno, u boljem Dinamu može samo rasti, pogotovo u kontekstu da "plavi" na njemu jednog dana kane uprihoditi preko 20 milijuna eura, što je danas vrlo teško očekivati.

Njihov ostanak bio bi, dakle, jasan signal smjera, odluka i razine ispod koje ovaj Dinamo neće ići. Konačno, bio bi i najveća zahvalnica i otvorena pozivnica navijačima da slavodobitno "Dinamovo proljeće" nema rok trajanja od jednog godišnjeg doba...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. svibanj 2024 22:54