RONALD GORSIC Cropix
VAŽAN IGRAČ MODRIH

Tražili su ga Talijani i Englezi, ali ostao je na Maksimiru i sada će biti jedan od najvećih Čačićevih aduta

Zaliječio trbušni zid, bez problema odradio pripreme i trebao bi biti pokretač igre Plavih u novoj sezoni
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. srpanj 2022. 08:11

Najvažnija potankost nakon odrađenih temeljnih priprema u Sloveniji svakako je da nema ozlijeđenih igrača u Dinamovoj svlačionici. Istina, Boško Šutalo još se oporavlja nakon operacije trbušnog zida i treba biti oprezan s njegovim povratkom na travnjak, no svi ostali igrači odradili su najmrskiji dio sezone i tjelesno će spremni ući u novu sezonu.

Sličan problem kao i Šutalo proljetos je imao Luka Ivanušec, jedan od najboljih igrača Plavih. Podsjetimo, modri je veznjak nakon utakmice u Velikoj Gorici, 12. veljače, osjetio bolove u trbušnom zidu i nakon jednomjesečne, neuspješne konzervativne terapije, bilo je odlučeno da Ivanušec problem riješi operativnim zahvatom. Pa je otputovao u München, operacija je obavljena 15. ožujka, a poslije četverotjednog oporavka ofenzivni veznjak i hrvatski reprezentativac vratio se na travnjak 15. travnja u domaćoj Dinamovoj 3:0 pobjedi protiv Istre 1961. Ušao je Ivanušec u igru u 63. minuti, zamijenio je Špikića i odigrao je posljednjih pola sata...

- Nisam osjetio nikakvu bol i sretan sam što sam se nakon dva mjeseca opet vratio na teren - rekao je tada zadovoljni Ivanušec, koji je u nekoliko navrata, prije spomenute operacije, imao problema s trbušnim zidom.

- To je strahovito bolna ozljeda, nisam mogao ni trčati, kamoli udariti loptu - govorio je nakon operacije Ivanušec.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Najvrjedniji eksponat

Sad je, eto, sve u redu i zdravi i tjelesno spremni Ivanušec trebao bi biti jedan od najjačih Čačićevih aduta. Lani je Dinamov veznjak odigrao ukupno 45 utakmica u svim natjecanjima, u pet je utakmica bio strijelac, osam je puta asistirao za pogotke.

Naravno da te brojke mogu i moraju biti veće, međutim, ne čudi podatak da su proljetnom dijelu sezone rubrike “strijelac” i “asistent” kod Ivanušeca ostale prazne. Izgubio je, naime, dva mjeseca, a i prije dvoboja protiv Gorice, nakon kojeg je uslijedila ta prisilna stanka, osjećao je teškoće i nije mogao dati maksimum. A poslije operacije, pak, trebalo je vremena za povratak u formu i u posljednjih pet utakmica Ivanušec nije poboljšao tu svoju statistiku.

Tako je u retrovizoru prošle sezone ostalo zapisano da je posljednji pogodak za Dinamo postigao prije gotovo sedam i pol mjeseci, 28. studenoga na gostovanju u Šibeniku, u Dinamovoj 2:1 pobjedi! A zadnja je asistencija bila upisana dva tjedna kasnije u Puli, Plavi su pobijedili Istru 2:0...

image
RONALD GORSIC Cropix

Međutim, unatoč “suhoj” statistici, Ivanušec je i dalje najvrjedniji Dinamov eksponat, uz Livakovića i Josipa Šutala najtraženiji je maksimirski igrač na nogometnom tržištu. Logično, jer gola statistika, posebno u nogometu, ne znači baš ništa, dobro to znaju brojni menadžeri i “skauti” klubova, u čijim je bilježnicama Ivanušecovo prezime ispisano velikim slovima.

Iako to ne mora biti i nije mjerilo prave vrijednosti, portal Transfermarkt piše da Ivanušec ovoga trenutka vrijedi 12,5 milijuna eura. No, prema dostupnim informacijama, u Maksimiru sve ponude manje od 15 milijuna eura odmah “bacaju u koš” i Ivanušec sigurno neće biti prodan ispod prave cijene, ponuda koja dođe mora zadovoljiti i klub i igrača.

Zdrav i spreman

Dobrim igrama u novoj sezoni Ivanušec može samo podići svoju cijenu i nagnati zainteresirane klubove da “pojačaju” svoje ponude. Na subotnjoj maksimirskoj utakmici Superkupa s Hajdukom, sigurno će, kao i uvijek, biti velik broj predstavnika klubova koji žele dovesti Dinamove igrače. Ivanušec zdrav i spreman ulazi u novu sezonu, vidjet ćemo koliko će mu vremena biti potrebno da se vrati u reprezentativnu formu i da opet bude pokretač Dinamove igre, u još jednom lovu na Plavih na plasman u skupinu europskih natjecanja.

Na meti brojnih klubova iz liga Petice

Ivanušec je zimus bio na meti klubova iz Engleske i Italije, međutim, u plave salone nije stigla konkretna, dovoljno teška ponuda, koja bi zadovoljila i klub i igrača. Prema dostupnim informacijama, u ljetnom prijelaznom roku bit će konkretnijih razgovora i ponuda, a Dinamov je veznjak zanimljiv ne samo Englezima i Talijanima, nego i klubovima iz Njemačke, Španjolske i Francuske.

Logično je, eto, očekivati da će Ivanušec nastaviti karijeru u nekom od klubova iz liga Petice, a za Dinamo bi idealan scenarij bio zadržati Ivanušeca do kraja kvalifikacija za europska klupska natjecanja, pa onda, krajem kolovoza, realizirati bogati inozemni transfer.

Pet Ivanušecovih pogodaka za pet pobjeda plave momčadi

Od pet postignutih pogodaka prošle sezone, Ivanušec je tri zabio u HNL-u, te po jedan u kvalifikacijama za Ligu prvaka, odnosno u skupini Europske lige. U hrvatskom je prvenstvu dvaput zabio Šibeniku, doma i vani, u Zagrebu su Plavi pobijedili 2:0 (11. rujna prošle godine), a u Šibeniku 2:1 (28. studenoga). Treći je prvenstveni zgoditak postigao 3. rujna u Maksimiru, u visokoj 8:0 pobjedi protiv Hrvatskog dragovoljca.

U kvalifikacijama za Ligu prvaka, pak, Ivanušec je bio strijelac na uzvratnom dvoboju 2. kola na Islandu protiv Valura (31. srpnja), Dinamo je pobijedio 2:0. A u skupini Europske lige zabio je na gostovanju u Genku, Zagrepčani su slavili 3:0 (30. rujna). Dakle, svaki put kad je Ivanušec bio strijelac, Plavi su pobjeđivali...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:37