Bruno Petković

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POKAZAO DA MU JE STALO

Transformacija Brune Petkovića: Počeo kao ‘devetka‘, bio je ‘desetka‘, a najbolju partiju odigrao kao veznjak

Dalić ga očekuje kao strijelca, Kopiću bi golgeter dobro došao, a Petković igra drugačiju igru.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. ožujak 2022. 05:56

Stavili smo Petkovića na poziciju gdje nam više može sudjelovati u kreaciji. Tražimo načine kako poboljšati napadačku igru i doći do veće kreativnosti, do kvalitetnijih lopti prema toj trećoj trećini. Bruno je odigrao dobru utakmicu, rekao je Željko Kopić nakon Dinamove pobjede (1:0) u Koprivnici.

- Petkovića ne želim otpisati i nisam ga otpisao. Želim ga onakvog kakav je bio u kvalifikacijama za SP i mislim da je to za sve nas dobro. Želim da se vrati u formu u kakvoj je bio. Vidim ga kao napadača i nadam se da će do lipnja biti puno bolji. Želim da Bruno bude pravi, mi nemamo kompletnijeg i boljeg napadača od Brune Petkovića u pravoj formi - nekih 15 sati kasnije izjavio je Zlatko Dalić na okupljanju reprezentacije za akciju u Kataru.

Bio je na rubu

Eto, navijači raspravljaju o Bruni Petkoviću i ne mogu se složiti, ali kako će se složiti kad ga dva “najvažnija” stratega u državi, izbornik Hrvatske i trener prvaka vide na sasvim drugačiji način. Dobro, možda izbornik nije gledao zadnje Dinamove utakmice, očito je da se Petković vraća u formu, ali na sasvim drugačijoj poziciji od one na kojoj ga vidi Dalić.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

“Najkompletniji napadač Hrvatske” svoju je najbolju utakmicu ove godine (ne sezone, godine) odigrao u Koprivnici u veznom redu. Petković je napadač, devetka, to od njega svi očekuju, tu ga svi stručnjaci u javnim nastupima vide, na prirodnoj poziciji. Damir Krznar u svojoj mu je eri dao na leđa broj 10 i prebacio ga na “desetku”. Željko Kopić, pak, možda od prvog dana na klupi nije bio sasvim siguran kako postupati s Petkovićem.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Uostalom, u prvim utakmicama protekle jeseni bio je ozlijeđen, onda onaj crveni u Puli, ispao je iz forme, a utakmica u Sevilli ovog proljeća bila je svojevrsna prekretnica. Petković je bio strano tijelo na terenu, a nakon tog dvoboja visio je na tankoj niti, nije puno nedostajalo da ispadne potpuno iz momčadi. No, suigrači i Kopić odigrali su u tom slučaju ključnu ulogu, založili se za Petkovića i ponudili mu još jednu priliku, Petković je pred svima rekao da će tu priliku prihvatiti i da će dati sve od sebe da bude opet pravi. I, tada je krenuo njegov uzlet.

Već u uzvratu sa Sevillom bio je bolji, protiv Šibenika i zabio gol, bio jedan od junaka, za izvedbu u Splitu mnogi su ga kritizirali, iako je prema našem mišljenju odigrao dobru utakmicu. Taktički, defenzivno, odgovorno... S obzirom da je napadač i “hakler”, ljudi od njega očekuju da dominira u šesnaestercu ili nadomak šesnaesterca i kad Petković ne napravi ništa, kad ne zabije gol ili se ne dopadne asistencijom, izgubio koju loptu, onda je problem. I tema. Bez obzira koliko je lopti osvojio, dobio duela.

image

Petkovićev 'heat map' u Koprivnici

SOFASCORE

A onda dođe Koprivnica. I Petkovićeva najbolja utakmica u 2022., a nogometno možda i najzrelija dugo, dugo. Kopić ga je postavio u vezni red, bio je svojevrsna “osmica” i odradio je svoju ulogu vrhunski. Možemo čak i priznati da smo ga u ocjenjivanju podcijenili, ako je već Mislav Oršić igrač utakmice, mogao je Petković dobiti istu ocjenu, sedmicu, mi smo mu dali 6,5. No, Petković je zabio pogodak, koji je poništen, pokazala je ekspertiza HNS-a, neopravdano, akcija je bila odlična, jedna od najljepših koje je Dinamo odigrao ove godine. Dakle, iako je igrao “veznjaka” Petković je bio u završnici, radio je ono što se očekuje, zabio je gol. Pa onda poslije gola odradio sve ostalo. Pripremao prilike suigračima, koji nisu uspjeli zabiti, potom smo ga vidjeli ispred Šutala u obrambenim zadaćama, pa uz aut liniju u borbu za loptu. Statistika će pokazati da je imao i više dodira s loptom od većine veznjaka, skoro kao sveprisutni Mišić. Neki, sasvim drugi Petković.

Budućnost intrigira

Što sad? Dalić ga očekuje kao strijelca i napadača, Kopiću bi pravi golgeter također dobro došao, a Petković u zadnje vrijeme igra neku drugačiju igru. Svi ga žele vidjeti u onim izdanjima u kojima je izluđivao protivničke obrane, malo peta, malo dribling, podvaljivanje, gol. Od njega, zapravo, nitko ne očekuje da trči i brani koliko je trčao i branio u Koprivnici i Splitu.

Međutim, možda je to svojevrsno “čistilište” koje mu je namijenio Kopić, ako jest, očistio se. Pokazao je da mu je stalo, da nije ravnodušan prema nogometu i svojoj karijeri, možda mu je bio i izazov pokazati da može odgovoriti i tim zahtjevima. I možda je, doista, Petković iz Koprivnice, zapravo, Petković na putu povratka prema onom Dalićevom, idealnom, neponovljivom Petkoviću u reprezentaciji. Intrigira kakvoga ćemo gledati u idućim utakmicama nakon stanke.

Dodiri s loptom Dinamovih igrača u zadnjih pet ligaških utakmica

1. Mišić 386 (5 nastupa)

2. Franjić 353 (5)

3. Šutalo 351 (5)

4. Ristovski 305 (4)

5. Petković 304 (5)

6. Bočkaj 251 (4)

7. Gojak 229 (4), Oršić 229 (5)

9. Livaković 167 (5)

10. Bulat 151 (3)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 12:27