DAMIR KRAJAC Cropix
MODRI U EUROPI

Što to čeka Dinamo u nastavku Lige prvaka? Slijede ključne utakmice, a nude se dvije velike prilike

Nakon Monaca, Modrima slijede ogledi u kojima bi rezulat morao biti imperativ
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 03. listopad 2024. 09:37

Utakmice 2. kola Lige prvaka odigrane u utorak pružile su pregršt pogodaka, točnije, 32 puta vratari su morali iz svoje mreže "iskopati" loptu. Zanimljiva je i činjenica da su od spomenuta 32 pogotka, njih čak 17, dakle više od pola, primili Dinamovi budući protivnici.

Kao što je i vidljivo, nije zagrebački klub jedini koji će proći ovogodišnju grupnu fazu Lige prvaka kao momčad koja će u nekim utakmicama biti razbijena. Nakon Monaca, Dinamu 23. listopada slijedi ogled u Austriji s RB Salzburgom, koji je na domaćem terenu u utorak izgubio s uvjerljivih 4:0 od francuskog Bresta, te je tako i drugu utakmicu zaredom (0:3 na gostovanju kod Sparte Prag) susret napustio pune mreže i bez postignutog pogotka.

Salzburg nije isti

Pokazali su tako Austrijanci da im niti faktor domaćeg terena ne može previše umanjiti činjenicu da ova momčad Salzburga jednostavno nije u rangu onih kakvih smo godinama viđali, kada su unatoč vrijednosnom hendikepu u usporedbi s najvećim momčadima pružali dojmljive partije u Ligi prvaka. Sjeća ih se Dinamo i iz vremena Ante Čačića, kada je Modre na Maksimiru jedan udarac Pere Bočkaja, koji je odsjeo na gredi, djelilo od pobjede u tom susretu. Za razliku od remija u Maksimiru (1:1), domaćini su u Salzburgu slavili minimalnom razlikom (1:0), i upravo se taj susret pokazao kobnim za Dinamove daljnje europske ambicije te sezone. Dojam je da Modri u ovoj utakmici moraju tražiti bodove.

image
KERSTIN JOENSSON Afp

Nakon Salzburga, Dinamu 5. studenoga slijedi još jedno gostovanje, ono u Bratislavi gdje će ih dočekati Slovan Marka Tolića. Slovaci su u utorak na istom mjestu gdje će i Modri igrati (Tehelne Pole Stadion) ugostili Josepa Guardiolu i njegov Manchester City, a utakmica je završila po očekivanjima - s četiri pogotka u domaćoj mreži. Svoje prvo i jedino napadačko djelovanje u utakmici Slovan je pružio u drugoj minuti upravo preko Tolića, dok je u nastavku susreta uslijedila kanonada prema vratima domaćina, koji mogu biti sretni što su utakmicu završili sa samo četiri primljena pogotka.

Grotlo Westfalena

Mogli smo u ovom susretu gledati sličnu "epizodu" poput one Dinamove u Münchenu, no nekoliko izglednih promašenih prilika i pogođenih vratnica sačuvalo je dostojanstvo domaćinima - nešto s čime se Modri nisu mogli pohvaliti. Po pitanju Slovana također govorimo o momčadi koja je u najmanju ruku u rangu s Dinamom, pa se tako i sam po sebi nameće rezultatski imperativ u ovom susretu, s obzirom da će, što vrijeme više odmiče, i protivnici biti sve teži i teži...

Posljednja utakmica koja je u utorak bila na radaru Dinama je susret Borussije Dortmund i Celtica. Nakon izleta u Salzburg i Bratislavu, Dinamo očekuju dva uzastopna ogleda na Maksimiru, prvo 27. studenog u Zagreb stiže Borussia, dok Škoti na Maksimir stižu 10. prosinca.

Iako se u ovoj utakmici očekivao veliki broj pogodaka zbog načina igre koji forsiraju obje momčadi, rasplet koji je na kraju utakmice na semaforu pokazivao sedam pogodaka za Borussiju, a jedan za Celtic, je onaj koji je rijetko tko očekivao. Škotski sastav u uvodnom je kolu izgledao neopisivo bolje od Slovana, koji je ispraćen s pet pogodaka u mreži, a sada su na drugoj strani bili upravo Škoti, koji su osjetili "bijes" punog Westfalena. Otvoreni pristup i puno prostora iza posljednje linije sjajno je koristio Karim Adeyemi, koji je stigao do hat-tricka.

image
INA FASSBENDER Afp

Ovakav debakl stigao je kao svojevrsni šok za škotskog prvaka, koji ove sezone do utakmice s Nijemcima nije imao niti jedan poraz, a čak niti remi - Kelti su nanizali devet uzastopnih pobjeda. Stoga se i o njima u hrvatskoj zbilji počelo razmišljati kao o prevelikom "zalogaju" za Dinamo nakon debakla u Münchenu i otkaza Jakiroviću.

Ipak, kao što niti jedna utakmica s Bayernom nije od Dinama napravila luzere, tako ne treba ni prenapuhivati ovaj ogled protiv Borussije, očito je da grotlo Westfalena i Allianz Arene, kombinirano s kvalitetom momčadi poput Bayerna i ekipe koja je igrala finale Lige prvaka, ipak ima utjecaj u igri protivnika i konačnom ishodu, pogotovo kada se radi o nominalno slabijim protivnicima.

Dodajmo i kako je još jedan Dinamov suparnik, Milan, poražen od Bayer Leverkusena s 1:0, također u Njemačkoj. Ogled s Talijanima na rasporedu je 29. siječnja na Maksimiru, pa je stoga preambiciozno trenutno izvlačiti zaključke o Rossonerima. Uspješan je, protiv PSG-a, bio pak Arsenal, koji u Londonu dočekuje Modre 22. siječnja.

Nadolazeće utakmice sa Salzburgom i Slovanom imaju veliki rezultatski imperativ za Dinamove ambicije prezimljenja u Europi. Ranije prognoze pretpostavile su da će oko 8 bodova u grupnoj fazi biti dovoljno prihvatljiva brojka za inicijalni prolaz dalje, odnosno doigravanje, a s obzirom da Modri još moraju odraditi zadaće s Borussijom na Maksimiru i Arsenalom na Emiratesu, teško je vidjeti gdje bi mogli stići do zadovoljavajućeg bodovnog zbroja. Unatoč tome što su i Salzburg i Slovan već poraženi kod kuće, u obzir će trebati uzeti i taj faktor. Modri su prošle sezone u nekoliko različitih primjera pokazali da im rezultatski neuspjeh na gostovanju u Europi nije stran...

Linker
04. listopad 2024 10:34