GORAN MEHKEK Cropix
VELIKA ŽELJA

Spektakl na Maksimiru uoči početka sezone: Dinamo dogovara detalje s bivšim kapetanom Vatrenih

Modri planiraju prije početka sezone, 27. srpnja, dva sjajna prijateljska susreta u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. lipanj 2024. 06:57

Brzina, tranzicija, moć ponavljanja... Igrače s takvim karakteristikama Dinamo traži u ovom ljetnom mercatu. Možete slobodno kazati “vidi mudrosti, pa svaki klub traži takve igrače”. I naravno da ste u pravu. Na ovom Europskom prvenstvu koje traje zorno je vidljivo da takvi igrači donose prevagu.

Do početka priprema Modrih još je jedanaest dana, s obzirom da Jakirović i društvo startaju 1. srpnja. Naravno, neće do tog datuma Modri popuniti redove sa željenim pojačanjima.

Popunjavanje rostera

Uostalom, sportski direktor plavog kluba Marko Marić je prije nekog vremena objasnio zašto klubovi poput Dinama ne mogu odmah na startu prijelaznih rokova popuniti roster.

- Pravi igrač, za kojeg mislimo da može unaprijediti našu momčad, ima i ponude naših konkurenata. Teško je očekivati da ćemo dovesti igrača s kojim smo zaluđeni na početku prijelaznog roka. Dva su bitna razloga. Naša platežna moć i činjenice da igrači iz najboljih europskih liga neće reći na startu mercata “dolazim u Dinamo”. Igrači nekad dolaze na kraju prijelaznog roka zbog spleta okolnosti jer nam se tad otvori situacija da ga možemo dovesti. Zadnji je primjer Pierre-Gabriel, to je igrač od tri-četiri milijuna eura, kojeg je nemoguće dovesti besplatno ako nisu savršene okolnosti, a to se dogodilo.
Naveo je Marić i primjer Theophilea...

image
MARIO PAVLOVIC

- On je u tom trenutku bio jedan od boljih braniča francuske lige. Došao je u Zagreb sa suprugom, proveli smo dva dana u gradu kako bi on vidio način života, kvalitetu, raspitivao se o klubu... Imao je desetak ponuda na stolu, ali došao je tek nakon što je provjerio s bivšim stranim igračima kako je u klubu, nakon što je saznao da plaće ne kasne, što je isto velika odlika kluba. Međutim, takvih primjera ne možemo navesti puno. Vrhunski igrači obično tako rano ne pristanu na transfer.

Ovo smo napisali kako bismo odgovorili Dinamovim navijačima koji nas svakodnevno obasipaju pitanjima zašto iz plavog doma još nema nikakvih vijesti o mogućim dolaznim transferima. I kad se radi o stranim, ali i domaćim igračima iz HNL-a, svi ipak čekaju vrijeme koje gravitira prema kraju prijelaznih rokova, tako da je sasvim izvjesno da bi Jakirović mogao startati s pripremama u rosteru s kojim je završio prošlo prvenstvo. Naravno, bez Petkovića i Baturine, koji su s nacionalnom vrstom u Njemačkoj. Čak i ako, ne daj Bože, naši ispadnu i vrate se doma, ovaj dvojac će dobiti slobodno.

Također, pitanje je hoće li Modri imati u rosteru Gabriela Vidovića i Takura Kaneka. Kad je Vidović u pitanju, onda ga se sigurno neće otkupiti po cijeni od 3,5 milijuna eura, a za sada ga Dinamo ne može dovesti ni na posudbu. Naime, Vidović je ušao u zadnju godinu ugovora s Bayernom, pa ga bavarski klub više ne može posuditi, ako s njim ne potpiše novi ugovor. Dakle, sve je na Bayernu... Kad se radi o Kaneku, onda također nema vijesti, njegova otkupna cijena jest 1,1 milijun eura, ali ako Dinamo dovede Šotičeka, što bi moglo biti izvjesno, onda Japanac i neće biti nužno potreban.

image
MARIO PAVLOVIC

A kad smo kod priprema, Dinamo je izabrao mjesto održavanja, to je austrijsko mjesto Bad Radkersburg. Želio je maksimirski klub na Brdo kod Kranja, gdje je proveo prošle ljetne pripreme. Međutim, s obzirom da je čekao rasplet Lige prvaka i završetak finala Real Madrid - Borussia Dortmund, koji mu je određivao početak priprema, nije mogao rezervirati termin, pa ga je prestigao Šahtar iz Donjecka koji je rezervirao kamp slovenske reprezentacije.

Želja su dvije utakmice

Na ljetnim pripremama Dinamo će, kako sada stvari stoje, odigrati tri utakmice u Sloveniji, još se traže suparnici. Također, Modri planiraju prije početka sezone, 27. srpnja, spektakl u Maksimiru! Žele se odigrati dvije utakmice s već spomenutim Šahtarom, isti dan, jedna bi startala u 11 sati, a druga u 18 sati. Zašto dvije isti dan? Kako bi dvije momčadi Modrih mogle odigrati po 90 minuta. Naravno da je u tu priču involviran bivši kapetan Vatrenih Darijo Srna, sportski direktor Šahtara.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 22:44