PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
HRVAT IGRAO I S HAALANDOM

‘Respektirat će Dinamo, ali ako osjete krv, onda će biti napeto! No, znam što im je slaba točka...‘

Vratar koji je odrastao u Dinamovoj školi i bivši Haalandov suigrač analizira norveški Bodo/Glimt
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 15:57

Dinamo već u utorak gostuje u gradiću Bodo na sjeveru Norveške, u regiji Nordland, koja se nalazi unutar Arktičkog kruga, iako to nije sam sjever te skandinavske zemlje jer iznad je još regija Finnmark, u kojoj je glavni grad Tromso. Bodo ima nešto više od 50 tisuća stanovnika i nogometni klub koji je postao hit. Protiv njega Modri igraju za plasman u skupinu Lige prvaka,

Ante Knezović je hrvatski golman koji je godinama u Norveškoj. Zagrepčanin koji je nekad bio u Dinamovoj školi, a trenutačno je član tamošnjeg trećeligaškog kluba Floy Flekkeroy.

- Sedmu sezonu sam u Norveškoj. Sad sam u gradu Kristiansundu, točnije na otoku koji je dio toga grada.

U jednom času trebao je preseliti u Bodo/Glimt. Trenirao je s njima, ali nije potpisao.

- Imam tamo prijatelje s kojima sam igrao u raznim klubovima. S Bodo/Glimtom sam trenirao kad su bili u drugoj ligi, ali tada sam dobio ponudu iz prve lige, iz Kristiansunda BK, pa ništa nije bilo od toga. Oni su se tek godinu kasnije vratili u najviši rang. Glavni igrač Bodo/Glimta Pellegrino je također igrao u Kristiansundu. Znamo se već skoro šest godina. Nismo najbolji prijatelji, ali igrali smo jedan protiv drugoga - kaže Knezović.

Kako biste opisali Bodo/Glimt?

- Trenutačno je najopasnija ekipa u Norveškoj. Prije je to bio Rosenborg, ali sada su oni. Iako to trenutačna tablica ne govori jer vodeći na njoj je Molde. No, svi znaju da su najjači. Igraju ofenzivan nogomet, imaju brza krila, ne znaju za obrambenu igru. Samo napadaju. Baš su nezgodni. Nitko ih ne voli.

Gradili su to godinama...

- Trener Kjetil Knutsen im je najjača karika. Mozak ekipe. Upoznao sam ga kad smo radili zajedno, a igrači su mi govorili najbolje o njemu.

image

Kjetil Knutsen

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

To što oni igraju je norveška tika-taka?

- Iznenađujuće, ali baš je tako. Tika-taka norveškog stila. Pellegrino im je glavni igrač, a razgovarajući s nogometašima suparničkih ekipa svi ističu da im bekovi idu naprijed i da im to postaje mana jer znaju izgubiti loptu i otvoriti rupu u obrani. Oni doslovno znaju podići zadnji red do centra, te su im gotovo svi igrači u suparničkoj polovici. Po bočnim pozicijama slabo brane kontre i na temelju toga nisu prvi na tablici, tako su izgubili dosta bodova. No, uvjeren sam da Dinamo ima bolje skaute nego što sam ja - smije se Knezović, koji je sada u nižem rangu, ali bio je u tamošnjoj elitnoj ligi i norveški nogomet ima u malom prstu.

- Slaba točka su im kontre - još jednom ističe.

image

Amahl Pellegrino

GONZALES PHOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kako vidite odnos snaga njih i hrvatskog prvaka?

- Dinamo je definitivno favorit. Nema tu dvojbe, ali uvjeren sam da će Bodo/Glimt biti tvrd orah. Oni se ne predaju, nego gaze. Nogomet je u Norveškoj inače fizički, a jedino Bodo/Glimt odudara od toga.

Što je Dinamova prednost?

- Iskustvo u Europi. Bodo/Glimt će ih sigurno jako respektirati, ali ako osjete krv, da se Dinamo povlači, onda će biti napeto. Velika prednost Norvežana je domaći teren s umjetnom travom. Ako Dinamo na gostovanju odigra neodlučeno, to je u redu, a ako dobije - sigurno ide dalje!

Kaže da će ih oslabiti ako prvi vratar ne bude branio.

- Radi se o Rusu Nikiti Haikinu. Iskrenuo je zglob, to bi im mogla biti mana. Nije trenirao nekoliko dana. U prvenstvu je u petak branio Lund.

U zadnjih nekoliko godina prodavali su po dvojicu-trojicu najboljih, a ne da ne padaju nego rastu u rezultatima. Kako?

- To je pitanje trenerskog rada, on je njihova najjača karika. Od igrača izvlači najbolje. Svi govore da je vrhunski stručnjak i psiholog. Glavna je faca.

Čitali smo da ga traže kvalitetni europski klubovi, a po nekim parametrima mogao bi biti dobar i za neki naš klub...

- Ha, ha, vjerojatno. Ima 54 godine i mogao bi napraviti rezultate i u inozemstvu. U Bodu svi dišu za klub, kad se naprave rezultati atmosfera je nogometna. Pričam s ekipom, dečki iz mojega kluba mi govore da je Dinamo favorit, ali očekuju da će Bodo/Glimt proći.

Koliko znaju o Dinamu?

- Dinamo je sila, za njega svi znaju. Kao i za Hajduk. No, iako će reći da je jak, ne doživljavaju ga posebno. Vjeruju da je sve moguće.

Knezović je sad na jugu Norveške.

- Na jugu nekad prođe godina da nema snijega, nebo i zemlja je u odnosu na sjever, gdje je Bodo. Tamo ima situacija da godinu dana ne vidiš sunce.

Nego, kako je biti nogometaš u Norveškoj? Slično kao i svugdje, ali svaka zemlja nosi svoje. Neki će kazati da na jugu Norveške, gdje je sad Knezović, ne vole sjevernjake, da ih smatraju seljacima i ribarima, zato je Bodo još veća senzacija jer za njega nisu očekivali da će ikad postati prvak. Bodo nije bogat klub, iako ima dobre sponzore, jake tvrtke iz ribarske industrije.

Pitali smo Knezovića za anegdote iz norveškog nogometa...

- Dat ću vam sličicu što se sve u Norveškoj može doživjeti. Igrali smo utakmicu s niželigašem u Kupu, bilo je jednostavno i glatko, vodili smo s pet-šest golova razlike, ali tada se dogodilo nešto po čemu ću uvijek pamtiti taj susret i Norvešku. Lopta je napucana iza gola ograda, a iza nje strmina. U jednom času ode lopta preko ograde i golman juri za njom iako imaju skupljače. Ništa, čekamo da se vrati. No, prođe četiri-pet minuta, a nema njega. U jednom času vraća se golman, pod jednom rukom nosi loptu, a u drugoj ima sladoled!? Komedija! Ma, ima svega ovdje u Norveškoj, nemojte me pitati dalje jer bolje da šutim. Kad bih počeo pričati ne bismo stali cijelu noć.

Za kraj, kakva je poruka navijačima Dinama?

- I ja sam navijač Dinama. Navijači se često tresu, ali bit će sve u redu. Norvežani napadaju i kad gube i kad vode, ali Dinamo će pobijediti. Nema panike - zaključio je Knezović.

Haaland mi je zabio gol i darivao rukavice

Knezović je igrao za Forde, Bryne, Kristiansund BK i sada Floy Flekkeroy, a kad je nosio dres Brynea bio je suigrač s Erlingom Haalandom.

- U Bryneu sam s Haalandom bio suigrač, mi smo i danas prijatelji. Imam njegov broj, čujemo se, istina, nisam ga zvao otkako je prešao iz Borussije Dortmund u Manchester City, nisam ga htio zamarati... Iako, on je jednostavan, prirodan i susretljiv tip, možete ga nazvati u bilo koje doba, odmah će se javiti. Kad smo igrali zajedno bio je mlad, tek je ulazio u prvu ekipu i nisam mislio da će postati takva zvijer na terenu. No, vidjelo se da je hrabar i velikog potencijala.

Imate 29 godine, on je nešto mlađi...

- Tako je. U Bryneu smo imali društvo u koje smo njega primili jer je bio odličan dečko, a osim toga imao je vrlo poznatog oca budući da je Alf Inge Haaland napravio karijeru u Premier ligi i reprezentaciji.

Gdje ste izlazili?

- Uglavnom smo se nalazili po kućama. Tako je to s nogometašima u Norveškoj, ne ide se puno van.

No, Haaland je otišao u Molde.

- Je, i dogodilo se da u četvrtfinalu Kupa igramo jedan protiv drugoga. Zabio mi je gol u 118. minuti. To je jedini gol koji mi je dao na utakmici. Nakon dvoboja mi je poklonio nove vratarske rukavice. Kasnije, kad je bio u RB Salzburgu, često smo razgovarali, i ja sam ranije bio u tom austrijskom klubu, pa smo obojica znali neke ljude. Izvan terena nimalo se ne ponaša kao zvijezda - prisjeća se Knezović.

Posebno dobar odnos ima s bivšim igračem Bodo/Glimta...

- Marius Lode prešao je u Schalke, s njim sam igrao zajedno. On je na neki način Arijan Ademi Bodo/Glimta. Pao je na doping-kontroli. Dvije godine nije smio ni trenirati, krenuo je od nule, da bi postao jedan od najboljih u Ligi i napravio transfer u Bundesligu. Zato ga cijenim.

Nego, kako je igrati na umjetnoj travi? Što je razlika u odnosu na hibridne terene u Hrvatskoj?

- Moram reći da je skoro svaki taj umjetni teren u Norveškoj drugačiji. Kao da niti jedan nije isti. Svi s kontinenta koji igraju u Bodu žale se na njega. Srećom, sada nije hladno kao u nekim drugim dijelovima sezone kad “kost puca”. Razlika je što lopta više odskače i brža je. Ipak, ne osjećaš se prirodno na takvom terenu.

U Norveškoj, inače, svaki klub tijekom priprema zadnjih godina ima mentalnog trenera kojeg dovede - iz vojske!?

- Duge su ovdje zime, pripreme traju po četiri mjeseca, treba to izdržati. Ti te mentalni treneri malo preplaše, da se našalim, iliti motiviraju, da kažem tako, i izguraš sve to. Tako klubovi nude nešto novo, da bude zanimljivije. No, očito je kod Bodo/Glimta razlika što je njihov angažiran cijelu sezonu. Ja, iskreno, kad krene sezona, zaboravim sve te njegove priče - iskreno će Knezović.

Solbakken ozlijeđen i pred prodajom u klub većeg rejtinga

Bodo/Glimt je u petak odigrao prvenstvenu utakmicu i kao gost svladao Sarpsborg 4:1. Dva gola dao je Pellegrino, po jednog Vetlesen i Salvesen. Potonji je napadač, koji bojom kose i statusom malo nalikuje Haalandu, a doveli su ga ovog ljeta kao pojačanje. Igra centarfora, što je prije toga igrao Nigerijac Victor Boniface, koji je otišao u belgijski Royale Union. Dosta su oslabljeni jer osim Bonifacea od ekipe iz prvog dijela godine nemaju ni ozlijeđenog Solbakkena, koji je blistao protiv Rome i na čijem se transferu radi, a ozlijeđeni su vratar Haikin i stoper Moe. Protiv Sarpsborga igrali su u sastavu: Lund - Sampsted, Amundsen, Hoibraten, Wembangomo (od 74. Tjaerandsen-Skau) - Vetlesen, Hagen (od 90. Vetti), Saltnes - Mvuka (od 74. Koomson), Salvesen (od 86. Espejord), Pellegrino (od 86. Sorli). Prvi je Molde s 40 bodova, drugi Bodo/Glimt i Lilleström s po 37. Pritom su svi odigrali po 18 utakmica, osim Lilleströma koji je igrao 17 puta.

16.

kolovoza igra se prva utakmica u Bodu od 21.00

24.

kolovoza igra se uzvratna utakmica u Zagrebu od 21.00

Linker
20. travanj 2024 06:55