RONALD GORSIC Cropix
MARTIN BATURINA ZA SN

‘Reprezentacija? Praktički je sve na meni. Znam da me Dalić prati, a evo i što mi je rekao‘

Dinamov dragulj najavljuje izlazak Plavih iz krize nakon debija u dresu A reprezentacije Hrvatske
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. studeni 2023. 12:56

Nakon kvalifikacijskih utakmica protiv Latvije i Armenije, te plasmana Hrvatske na Euro, Dinamo je dobio još jednog reprezentativca. Nadareni veznjak Plavih, Martin Baturina (20), debitirao je za našu A selekciju u završnici utakmice u Rigi, potom je dobio minutažu i u smiraju dvoboja s Armenijom u Maksimiru. Pa iako je na te dvije utakmice na travnjaku bio ukupno desetak minuta, zauvijek će pamtiti prve trenutke u nacionalnom dresu...

Nevjerojatna povezanost

- Sve mi se promijenilo u ova dva reprezentativna tjedna, sretniji sam i zadovoljniji, velika je čast igrati za najbolju momčad svoje zemlje. Djelić snova sada sam ostvario, kad sam počinjao igrati nogomet maštao sam o takvom trenutku i sad je to postalo stvarnost, dio sam nacionalne vrste i sve mi je ovo samo još veći poticaj za budućnost. Bilo je ovo veliko iskustvo za mene i presretan sam što smo na najbolji način okončali ove kvalifikacije i izborili nastup na Euru - rekao nam je Baturina i nastavio:

- Nevjerojatna je ta međusobna povezanost u svlačionici naše reprezentacije. Oduševljen sam tim zajedništvom, doista svi dišu kao jedan, a Marco Pašalić i ja bili smo fenomenalno prihvaćeni, kao da smo oduvijek u toj svlačionici. I to je velika snaga Hrvatske, uvjerio sam se u to, na tom se zajedništvu temelje svi uspjesi naše reprezentacije.

image
CROPIX

U debiju u Rigi zamijenili ste Luku Modrića, mnogi su taj trenutak istaknuli kao svojevrsnu simboliku - umjesto najboljeg hrvatskog igrača na zalasku karijere, u igru ulazi njegov svojevrsni nasljednik, budućnost našeg nogometa. Što vam je Luka rekao prilikom izmjene?

- Ništa posebno. Bodrio me, rekao mi je da moram dati sve od sebe svaku sekundu na terenu i da se opustim i igram kako najbolje znam. A na sastanku prije utakmice isticao je baš zajedništvo, govorio je da na travnjaku od početka do kraja moramo izgledati kao momčad, da se moramo držati skupa, jer samo tako možemo ostvariti željeni rezultat. I bilo je tako, zasluženo smo pobijedili i proslavili plasman na Euro.

Jeste li se već u mislima prebacili na obveze u Dinamu?

- Definitivno jesam. Već u srijedu ujutro počeo sam razmišljati o subotnjem derbiju s Osijekom (Maksimir, 17.30 sati, op.a.) i nadam se da je momčad u dobrom stanju, da su dečki koji nisu imali reprezentativne obveze dobro radili s trenerom Sergejom Jakirovićem u ovoj prvenstvenoj stanci, te da ćemo protiv Osječana ponuditi pravo lice i osvojiti sva tri boda.

Nije ugodna situacija, do kraja jeseni preostalo vam je još šest utakmica (četiri u HNL-u, dvije u Konferencijskoj ligi) i svih šest pobjeda nameće se kao imperativ za miran završetak prvoga dijela sezone?

- Da, ova je jesen bila turbulentna. Dinamo praktički nikad nema pravo na pogrešku, a mi smo ove jeseni često “kiksali” i mnogo smo toga propustili. Svjesni smo stoga zadaće pred nama i vjerujem da možemo ostvariti tih šest pobjeda kako bismo ipak isprali negativne stvari i u dobrom raspoloženju dočekali zimsku stanku.

90

utakmica do sada je Baturina odigrao u Dinamovu dresu

10

golova je postigao za Modre, a dodao je i 20 asistencija

2

nastupa ubilježio je u dresu A reprezentacije Hrvatske

U ovoj jeseni oscilacija, uspjeli ste se vratiti nakon lošijeg ulaska u sezonu, međutim, poslije listopadske prvenstvene stanke opet ste uletjeli u krizu. Na posljednjih šest utakmica, naime, ostvarili ste samo jednu pobjedu (Lokomotiva), upisali ste dva remija (Varaždin, Rijeka) i pretrpjeli ste čak tri poraza (Gorica, te dvaput Viktoria). Što se dogodilo?

- Teško je odgovoriti na taj upit. Uvijek sam samokritičan i stoga ne bih želio da me netko pogrešno shvati, ali kad sam analizirao te utakmice, nametao mi se i zaključak da nas ni sreća baš nije pratila, jer nam je igra na nekim utakmicama bila kudikamo bolje od ostvarenog rezultata. No, to je prošlost, moramo se okrenuti prema naprijed. Nadam se da ćemo igrati još bolje, te da ćemo napokon početi pobjeđivati, onako kako i priliči Dinamu.

Je li bio problem samo u izostanku Petkovića, ili...?

- Nama Petković iznimno mnogo znači, strahovito je važan za našu igru. Ali, Dinamo se ne smije osloniti samo na jednog igrača, to nije normalna situacija. Svi se u momčadi moramo zapitati jesmo li dali svoj maksimum i možemo li dati još i više kako bismo ostvarili željene rezultate? Vjerujem da u nama ima još neiskazanog potencijala i da ćemo to do kraja jeseni i pokazati.

Vrijeme da se iskažemo

Prva je prilika za pobjedu već u subotu, dolazi Osijek, koji je također “zaplivao mutnim vodama”, na tri je posljednje utakmice dohvatio samo jedan bod i očito je da će na toj utakmici, baš kao i Dinamo, tražiti izlaz iz krize. Pobjeda bi vam trebala biti “odskočna daska” za kvalitetan ulazak u jesensku završnicu?

- Eh, uoči nekoliko posljednjih utakmica govorilo se da bi nam trebale biti “odskočne daske”, pa nismo “odskočili”! Nadam se da će derbi s Osijekom napokon biti taj pokretač koji će nas pogurnuti u pozitivu. Iz Maksimira više nitko ne smije odnijeti bod(ove), bili smo ove jeseni i previše darežljivi. Moramo pobijediti Osječane kako god znamo, moramo se odlučno na travnjaku postaviti od prve minute. Ta bi nam tri boda podarila onaj pravi vjetar u leđa za završna jesenska iskušenja.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Vjerujete li da možete ostvariti svih šest pobjeda do Božića?

- Naravno! Očekujem da će tako i biti, vrijeme je da pokažemo koliko doista vrijedimo. A vrijedimo sigurno više nego što to naši rezultati pokazuju. Ovu jesen moramo okončati na pravi, Dinamov način, kako bismo svima koji vole plavu boju uljepšali Božić - kaže Baturina.

Dalić mi je rekao da budem strpljiv, jer će moje vrijeme vrlo brzo doći

Što vam je izbornik Zlatko Dalić rekao nakon utakmice s Armenijom?

- Razmijenili smo nekoliko rečenica, govorio mi je da budem strpljiv, jer će moje vrijeme vrlo brzo doći. Poželio mi je da nastavim dobro igrati, da pokazujem na svakoj utakmici što znam i mogu, te da budem svoj i da igram bez opterećenja i straha.

I bude li tako, zacijelo ćete biti na popisu za Euro u Njemačkoj?

- To je isključivo odluka izbornika. Dobre igre donose poziv u reprezentaciju, svjestan sam toga i praktički je sve na meni, jer znam da me izbornik prati i da će me opet zvati nastavim li dobro igrati u Dinamu - govori Baturina.

Ne možemo tražiti alibi u odlascima Livakovića, Šutala i Ivanušeca

Ljetos je Maksimir napustio triling najboljih igrača, Livaković, Šutalo i Ivanušec, jasno je da ste osjetno slabiji. Je li Dinamov opipljivi problem privikavanje na igru bez donedavnih nositelja igre?

- Bili su to naši ključni igrači, reprezentativci, dugo smo zajedno igrali i logično je da nam je teže bez njih, oni su radili razliku na terenu. Ali, to nam ne smije biti nikakav alibi. Jer, sad ih više nema i dečki koji ih mijenjaju moraju biti što bolji. Nije lako nadomjestiti takve igračke klase, to je definitivno, ali u ovoj svlačionici i dalje ima kvalitetnih igrača, nitko nije zaboravio igrati nogomet. Trebamo udahnuti malo samopouzdanja i sve će opet biti dobro. A samopouzdanje će nam donijeti pobjede - smatra Dinamov nadareni veznjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 13:27