MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
NA MUCI SE POZNAJU JUNACI

Proročanstvo Ante Čačića pokazalo se zabrinjavajuće točnim: Dinamo čeka prijelomna utakmica sezone

Tada su njegove riječi zvučale kao "glas razuma", pokušaj da se primiri euforija u svlačionici
Piše: JL.Objavljeno: 18. ožujak 2023. 22:24

Možemo li momčad Dinama smatrati favoritom u predstojećem ogledu s Rijekom? Ovakvo pitanje još bi se donedavno smatralo redikuloznim. Pogled na tablicu HNL-a otkriva da su nedjeljni suparnici (Maksimir, 17.30) udaljeni čak 22 boda.

No, možda je to što vidimo samo – "optička varka". Trenutačna forma suparnika prethodno pitanje čini legitimnim, pa i razumnim. Dinamo posljednjih tjedana baulja labirintom neprimjerenih igara i opskurnih rezultata. Tijekom ožujka "modri" su odigrali četiri utakmice, a dobili su jedino Lokomotivu (3-1) u četvrfinalu Kupa, ali nakon produžetaka. Tijekom 90 minuta "lokosi" su proizveli više šansi. Dinamo se polufinala domogao ponajprije zahvaljujući širem izboru kvalitetnijih igračkih osvježenja u dodatnih pola sata utakmice.

No, u prvenstvu spomenute komparativne prednosti Dinamo nije uspio materijalizirati. Protiv Osijeka je u Maksimiru uzeo samo bod (1-1), a na gostovanjima u Šibeniku (1-2) i Puli (0-1) – ništa.

Kada je Dinamo 26. veljače u Maksimiru deklasirao momčad Hajduka (4-0), mediji su unisono konstatirali da će završnica prvenstva proteći bez dramatike budući da su "modri" poslije 23 odigrana kola dosegli prednost od 11 bodova pred izravnim (i jedinim) konkurentom. Spomenuta je prednost formalno i veća, jer u slučaju istog broja bodova Dinamo bi bio prvak (budući da već sada ima dvije pobjede 4-1 i 4-0, uz poljudski remi 1-1).

Nakon derbija s Hajdukom jedino je trener Dinama Ante Čačić ustvrdio:

- Prvenstvo još nije gotovo!

Tada su njegove riječi zvučale kao "glas razuma", odnosno pokušaj da se primiri euforija u Dinamovoj svlačionici. Međutim, nastavak natjecanja dao je Čačiću za pravo. Dinamikom osvajanja bodova Dinamove momčadi, prvenstvo zacijelo nije nadomak raspleta. Samopouzdanjem posrnulom "modrom" sastavu protiv Rijeke ultimativno je potrebna pobjeda. Novi podbačaj značio bi "vjetar u leđa" već arhiviranim šampionskim ambicijama Hajduka. U najnepovoljnijem raspletu 26. kola (pobjede Rijeke i Hajduka) Dinamova bi se prednost srozala na "tričavih" šest bodova. Uz dodatni kontingent maksimirske nervoze i nezadovoljstva.

Čak i raspored do kraja natjecanja ostavlja dojam kako Dinamovu momčad očekuje više izazova – gostovanja kod Gorice, Lokomotive, Istre 1961, Hajduka, Osijeka i Rijeke, dočim u Maksimir dolaze Slaven Belupo, Varaždin, Šibenik i Gorica. Stoga je sasvim prihvatljiva teza da Dinamo u nedjelju igra – prijelomnu utakmicu sezone!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 21:20