GORAN MEHKEK Cropix
INTERVJU: MAHIR EMRELI

‘Ostao sam dužnik Dinamu, navijačima i sebi. Dobio sam novu priliku, a moja želja je jasna‘

Azerbajdžanski reprezentativac vratio se s posudbe u turskom Konyasporu u maksimirski klub
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. srpanj 2023. 15:48

Otišao je Azer Mahir Emreli (25) u Tursku, na posudbu u Konyaspor ove zime. Mislio je da će tamo unaprijediti karijeru jer u plavom domu bio je u drugom planu, daleko od startera. Međutim, nije upalilo. Ništa se lijepo za modrog napadača, koji je u slobodnom transferu stigao iz varšavske Legije, nije dogodilo u Turskoj. Igrao je na 12 utakmica, niti jednom svih 90 minuta, postigao je dva pogotka. To je to, siromašno...

Kako biste opisali svoju tursku priču?

- Generalno, prošla sezona za mene je bila jedna od najtežih. Prije svega to se vidi po mojoj statistici, a znamo da je napadačima ona uvijek jako bitna, ako ne i najbitnija. Nažalost, u Dinamu nisam dobivao minute i jednostavno sam tražio najbolju opciju za sebe. Najvažnije mi je da igram. Nisam došao u Dinamo da skupljam trofeje na klupi, već da ostavim neki trag. Otvorila se opcija odlaska u Tursku i u tom trenutku nisam dvojio. Smatram da je to bila ispravna odluka. Nažalost, i tamo sam imao teško razdoblje jer sam stigao u momčad koja je završila pripreme, koja nije bila u najboljoj situaciji, zaredali su dosta poraza, stigao je novi trener i jednostavno nisam imao previše vremena da se uklopim u momčad, odnosno, da upoznam suigrače i način na koji momčad igra. Drugi dio sezone bio je nešto bolji, igrao sam više, ali sigurno da nisam zadovoljan. Nadam se da je ovo zadnja sezona za mene koja je prošla ovako i da me čekaju bolji dani sada kada sam opet u Dinamu - kazao nam je u uvodu Emreli.

Je li vam sad žao što ste bili u Turskoj? Biste li opet otišli u Tursku da dobijete ponudu?

- Nije mi žao. Da se ta situacija ponovi, mislim da bih ponovno to učinio. U životu ne žalim ni za čime. Sve što prođem je neko novo iskustvo za mene. Imao sam osjećaj da je odlazak tamo u tom trenutku najbolji za mene. Generalno da sam igrao u Dinamu i imao bolju suradnju s tadašnjim trenerom sigurno nikad ne bi otišao, ali s obzirom na situaciju u kojoj sam bio donio sam takvu odluku.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nije lako biti posuđeni igrač, zar ne? U klubu vas ne gledaju kao svog igrača?

- Nije, da. Nikad nije. Prije svega ne osjećaš pripadnost klubu. Novi si i često klub ne računa na tebe sto posto jer ipak nisi njihov igrač. Prije će gurati svoje igrače, što je i normalno. Još je teže, jasno, ako dođeš kao ja u razdoblju kad su već pripreme završile, tad se stvarno teško uklopiti.

Sad ste se vratili u Dinamo. Nadate li se da ćete dobiti priliku? Jeste li se vratili da ostanete ili ćete opet na posudbu? Vjerujete li da ste dovoljno kvalitetni da budete igrač Dinama?

- Privilegij je biti dio ovog kluba. Za Dinamo znam od malih nogu i stvarno želim ostaviti neki trag ovdje. Pokazati da zaslužujem biti dio ovog velikog kluba. Imam osjećaj da sam ostao dužan prije svega sebi, klubu i navijačima i želim iskoristiti ovu novu priliku kod novog trenera da pokažem zašto sam doveden ovdje. Tek sam stigao na pripreme i nisam imao prilike previše pričati s trenerom, ali znam da se radi o nekadašnjem igraču, koji je legenda Dinama i koji je napravio sjajnu karijeru. Odmah mogu reći da su treninzi sjajni. Zabavni, teški, ali puno radimo s loptom i sviđa mi se to. Sviđa mi se vizija trenera i vidi se da stvarno razumije nogomet. Zna komunicirati s nama igračima. Igrao sam za reprezentaciju nakon sezone i odlučio sam imati samo pet dana odmora kako bih se što prije vratio i pokazao se treneru Bišćanu. Vjerujem u sebe i želja mi je ostati u Dinamu. Naravno, nešto se pita i klub. Sada sam koncentriran samo na teren, a onda ćemo vidjeti što je najbolje za mene i za Dinamo.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nego, kakva je razlika između Dinama i Konyaspora? Što mislite, na koje bi se mjesto Dinamo plasirao u turskoj ligi? Bi li se borio za naslov prvaka?

- Teško je usporediti tako dvije momčadi. Uvijek sam iskren i za mene će Dinamo uvijek biti bolji klub. Kvaliteta Dinama i rezultati koje ostvaruje su impresivni. Vjerujem da bi Dinamo bio u borbi za sam vrh lige, ali isto tako smatram da je turska liga dosta jača od hrvatske. U Turskoj puno momčadi ima kvalitetu. Svatko može pobijediti svakoga, stvarno je teška liga. U Hrvatskoj se kvaliteta diže iz godine u godinu, ali opet, kad pogledate Dinamo, svake godine je u samom vrhu, odnosno prvi, a iza njega su više-manje uvijek isti klubovi u top četiri mjesta. I ono što mi je super u turskoj ligi, sve momčadi igraju napadački, dok ovdje protiv Dinama često protivnici igraju sa svih deset igrača u svojoj polovici. Jednostavno je nekad baš teško probiti taj blok.

Kako gledate na ovaj Dinamo u odnosu na onaj koji ste ostavili? Nema više Ademija, Oršića...

- Svaka momčad koja ostane bez takva dva igrača osjetila bi to. Obojica su legende kluba i sjajne osobe. Fale mi ovdje jer je svatko od njih bio poseban na svoj način. Aki me je dosta znao zezati i fali mi to, ha, ha, ha. Nismo puno pričali, ali mi je znao dobaciti neke šale. Stvarno je odličan igrač i osoba i želim mu svu sreću u nastavku karijere. Što se tiče Oršića ili kako ga ja zovem “deda”, budući da on mene zove “mali”, žao mi je da više nije s nama u Dinamu, ali poštujem njegovu odluku. Eto, i on će igrati u Turskoj. Nažalost, nije igrao u Southamptonu, ali vjerujem da će imati uspješan nastavak karijere jer Orša svakako to zaslužuje. Strašan igrač. Primijetio sam da u momčadi ima puno novih mladih igrača koji su vidno željni dokazivanja. Imaju talent i radišni su. Vjerujem da će neki od njih, ako ne i svi biti, dobro pojačanje za Dinamo. Uigravamo se i slažemo momčad za sezonu. Sad stižu i reprezentativci, koji će nas dodatno ojačati.

Koga biste radije u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Astanu ili Dinamo Tbilisi? Razmišljate li da ćete igrati Ligu prvaka ove sezone?

- Ako moram birati, onda Dinamo Tbilisi jer je bliži mom domu, a i putovanje iz Zagreba je bliže, ha, ha, ha.... Šalu na stranu, obje momčadi zaslužuju respekt i svaka utakmica u kvalifikacijama za Ligu prvaka je teška i zahtjevna. Nema više laganih utakmica, moramo biti koncentrirani sto posto i dati sve od sebe da doguramo što dalje u Europi. Primarni cilj jest naslov prvaka Hrvatske upravo zato da dobijemo priliku igrati Europu. Ne skrivamo da je cilj Liga prvaka. Svakom igraču je to naravno želja, s tim da moram reći da je i Europska liga sjajno natjecanje i uspjeh će biti osiguramo li bilo koje europsko natjecanje. Vjerujemo u sebe, ali idemo korak po korak. Analizirat ćemo protivnike, napraviti sve da se što bolje pripremimo za početak sezone i da zajedno s našim navijačima ostvarimo nove sjajne pobjede. I nama igračima, ali i navijačima, sigurno je sjajan osjećaj slušati himnu Lige prvaka na Maksimiru - zaključio je Mahir Emreli.

Isključivo Dinamo

Imate li možda kakvu ponudu od nekog drugopg kluba? Želi li vas netko kupiti?

- Ne zamaram se time. Zato mi igrači i imamo svoje agente koji se bave time. Moja želja je jasna i koncentriran sam isključivo na Dinamo. Motiviran sam samo na teren i na svoj posao.

GDJE JE SVE IGRAO

FK Baku (Azerbajdžan)

Karabah (Azerbajdžan)

Legia Varšava (Poljska)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Konyaspor (Turska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 16:40