DAMIR KRAJAC Cropix
ANALIZA POJAČANJA

Od svih pojačanja Jakirović najviše vjeruje jednom čovjeku, a ovo je trojac koji tek treba pokazati što može

U posljednjoj rutinskoj pobjedi Jakirović je angažirao 67% svojih zimskih akvizicija
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 22. ožujak 2024. 06:02

N akon dolaska u Maksimir, trener Sergej Jakirović poručio je navijačima Dinama: "za slaganje momčadi nužan mi je jedan prijelazni rok i adekvatno pripremno razdoblje". Post festum zimskog prijelaznog roka trener Dinama nije skrivao zadovoljstvo. Klub je doveo šestoricu igrača po njegovom guštu. Pristigli su Arber Hoxha (Slaven Belupo), Ronaël Pierre-Gabriel (Nantes), Takuya Ogiwara (Urawa, posudba) i Marko Rog (Cagliari, posudba). Istovremeno, Dinamo je vratio s posudbe i dvojicu svojih igrača - Morena Živkovića (Lokomotiva), te Frana Brodića (Varaždin).

U posljednjem prvenstvenom ogledu, protiv Rudeša (3-0) u Kranjčevićevoj, nastupila su četvorica spomenutih: od prve minute prigodu su dobili Gabriel, Živković i Hoxha, dočim je u nastavku ušao i Brodić. Na klupi za pričuve bio je i Japanac Ogiwara, ali on zbog ozljede gležnja praktički nije konkurirao za nastup. Kao niti Marko Rog, koji je i stigao u Maksimir s rehabilitacije nakon teške ozljede križnih ligamenata.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Rudeš kao pozornica

Dakle, u rutinskoj pobjedi Jakirović je angažirao 67% svojih zimskih akvizicija (Živković i Brodić su pritom bili i strijelci). Formalno, sve što je imao na dispoziciji trener Dinama je iskoristio. No, možda utakmica s Rudešom i nije neki reprezentativni uzorak. Radi se o susretu, u kojemu je Jakirović posegnuo za rotacijama, odnosno ponudio prigodu igračima sa skromnijom minutažom. Nešto izoštreniju sliku može nam ponuditi jedino statistička rekapitulacija svih 14 dosadašnjih utakmica Dinamove momčadi u nastavku sezone.

Ljevokrilni napadač "modrih" Arber Hoxha od svih je maksimirskih novaka dobio najviše prilika. Od 18. siječnja kada je albanski reprezentativac potpisao ugovor s "modrima", nastupio je u 13 utakmica. Jedino je u Kup ogledu protiv Gorice, ostao na klupi.

image
RONALD GORSIC Cropix

Takuya Ogiwara je došao u Maksimir s ozljedom gležnja. Liječnički je tim konstatirao da mu je to jedini "feler". Međutim, problemi Ogiware sa zglobom postali su - kronični. Naizgled saniranu ozljedu obnovio je nakon prve utakmice s Betisom (u Sevilli). Shodno tomu, nije ga bilo u sastavu nekoliko utakmica. Očekivao se njegov povratak upravo u nedjeljnom ogledu s Rudešom. Ali, na zadnjem treningu uoči utakmice opet se pojavila bol... Do sada je upisao četiri nastupa, a svaka rasprava o njegovom (konačnom) povratku na teren predstavlja puku spekulaciju.

Hrpa pitanja

Direktor Lokomotive Božidar Šikić žestoko se suprotstavio ideji Dinamovih čelnika da im u zimskom prijelaznom roku vrati Morena Živkovića. Tvrdio je da se 19-godišnji stoper još nije dovoljno etablirao. Iz Maksimira su, međutim, inzistirali na njegovom dolasku. I doista, u prve dvije utakmice (protiv Lokomotive i Istre) Živković se pojavio u početnom sastavu. No, već za treću je (protiv Gorice) "ispao" iz momčadi. Izostao je i protiv Varaždina, Rijeke i Osijeka. Kao i u svim europskim utakmicama Dinama.

Zašto je Fran Brodić uopće vraćen u Maksimir - bilo je provokativno, ali i legitimno pitanje nakon što je 26-godišnji napadač, vrativši se s posudbe iz Varaždina, u prvih pet utakmica odigrao svega 52 minute, a izostavljen je i kod prijave Uefi za susrete KL. Pitanje je donekle izgubilo na važnosti nakon što je Brodić u četvrtoj minuti sudačke nadoknade pogodio mrežu Rijeke s bijele točke. Čak se potom, u dvije utakmice (protiv Slaven Belupa i Gorice u Kupu), pojavio u igri od prve minute. A dvaput je bio i strijelcem - protiv Gorice i Rudeša.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ne računajući Roga, koji iz zdravstvenih razloga još nije upisao povratnički debut, te spomenutog Ogiwaru, najmanje vremena na travnjaku od zimskih došljaka proveo je Ronaël Pierre-Gabriel, 25-godišnji Parižanin. Bivši je igrač Nantesa također ostao izvan europske kvote, a za dosadašnje je nastupe u Dinamovu dresu dobio uglavnom pozitivne recenzije - bile su to utakmice protiv Varaždina, Gorice, Slaven Belupa i Rudeša. Pojavio se na terenu i protiv Rijeke, ali posljednje četiri minute. Uz njega je vezan i kuriozitet: sve utakmice u kojima je Gabriel nastupio, Dinamo je dobio.

Analiza nastupa i učinaka Dinamovih novopridošlih igrača učvršćuje dojam da se jedino Hoxha uspio probiti do statusa prvotimca. Premda Albanac ima nadasve skroman učinak (jedan pogodak i jedna asistencija, kao i stoper Živković) Jakirović mu i nadalje neizmjerno vjeruje. No, pravi test povjerenja Dinamovog trenera u igrače, na čijem je dolasku inzistirao tijekom zimskog prijelaznog roka, predstavljat će gostovanje u Splitu, 30. ožujka. Bit će zanimljivo vidjeti - hoće li se još netko, osim Hoxhe, naći u početnom sastavu "modrih" protiv Hajduka?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. ožujak 2024 06:03