RONALD GORSIC Cropix
PRVA PROGNOZA

Napokon stigla velika vijest za hrvatskog prvaka, evo koliko će pauzirati ozlijeđeni Bruno Petković

Dinamov as sigurno neće biti među kandidatima za subotnju utakmicu s Lokomotivom
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. siječanj 2023. 12:56

Ozljeda prednjeg bedrenog mišića Dinamova reprezentativnog napadača Brune Petkovića ipak nije ozbiljnije prirode!

Nema puknuća, riječ je samo o jakom udarcu, koji ipak zahtijeva određenu stanku, pa će Petković još nekoliko dana provesti na terapiji. No, trebao bi se uključiti u rad s momčadi već ovoga tjedna, ali neće biti među kandidatima za subotnju utakmicu s Lokomotivom u Maksimiru (17.10 sati). Ne bude li nepredviđenih komplikacija u oporavku, Petković bi trebao biti spreman za gostovanje u Koprivnici 4. veljače...

Na liječničkom je pregledu bio i Mahir Emreli, bole ga leđa, u utorak je bio na poštedi, a bude li mu mu u srijedu bolje, trebao bi normalno trenirati. Na Emrelija će Čačić zacijelo moći računati za okršaj s Lokosima, kojeg će preskočiti još uvijek oporavljenici Lauritsen i Boško Šutalo.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nakon posrtaja s Goricom, Dinamovim se nogometašima pobjeda u subotnjem gradskom derbiju, jasno je to, nameće kao imperativ. Ne upišu li se sva tri boda u drugom uzastopnom domaćinstvu na proljetnom startu, poremetit će se ozračje i u svlačionici. A to bi u ovoj situaciji, bremenitoj previranjima u klupskim salonima, moglo biti pogubno za plave ambicije, čak i one kratkoročne.

Na treneru Čačiću i igračima sad je, dakle, najveća odgovornost za funkcioniranje kluba. Jer, sve se lakše podnosi, pa čak i unutarnje klupske bespoštedne borbe, u ozračju dobrih igara i rezultata. Kad je rezultat dobar, tada su ostale negativnosti ipak u drugom planu. Ali, kad nema rezultata, onda i sve druge anomalije dobivaju kudikamo veću i opasniju dimenziju. Od rezultata se živi i vidjet ćemo kako će reagirati plava svlačionica u situaciji u kakvoj dosad još nije bila, kad nosi donedavno nezamislivo težak teret na svojim leđima.

Mnogi nogometni stručnjaci kažu kako je za neki klub najgora situacija kad je momčad svojom kvalitetom i radom ispred klupske uprave. A Dinamo je sad, nakon gotovo dva desetljeća normalnog funkcioniranja, zakoračio prema toj situaciji, klupska budućnost u mnogome ovisi o momčadi. I ti dečki u plavim dresovima moraju biti svjesni da je ovoga proljeća na njima najveća odgovornost, moraju znati nositi taj teret i nastaviti koračati pobjedničkom stazom. Kvalitetu imaju, to je dokazano, ali neće biti nimalo lako. Štoviše, jer Hajduk silno želi proboj na vrh ljestvice, "nanjušena je krv" i Splićani sigurno ništa neće prepustiti slučaju ukaže li im se prilika za preskakanje uzdrmanog Dinama.

Uoči okršaja s Lokomotivom, olakotna je okolnost Plavima što će taj dvoboj biti posve drukčiji od onoga s Goricom. Momčad s Kajzerice, naime, u Maksimir će se doći nadigravati, Lokosi jednostavno ne znaju igrati "bunker" i praktički žive od težnje za igrom. A vidjeli smo kakvu je muku Dinamo mučio protiv Gorice, koja se začahurila na svom dijelu travnjaka i ostavljala je malo prostora Plavima za proboje prema vratima. Bili su zatvoreni gotovo svi koridori, bila su zaključana sva vrata, a Dinamovi nogometaši nisu pronašli ključ za tu olovnu bravu energičnog trenera Željka Sopića.

Lokomotiva će u opet hladni Maksimir (meteorološka je prognoza da će biti oko 2 stupnja Celzija) doći napadački orijentirana, takva je bila i ljetos na prvenstvenom startu. Visokim je presingom "ubila" Plave i već je nakon 20-ak minuta vodila 2:0 (Kulenović i Aliyu)! Čačić je već tada zamijenio Bočkaja, ušao je Drmić i do odmora postigao dva pogotka za izjednačenje, a Menalo je u prvoj minuti sudačke nadoknade zabio za pobjedu.

Sigurni smo da u Maksimiru ne bi imali ništa protiv reprize ljetnog dvoboja, iako bi takav scenarij svima "pojeo" dosta živaca. Međutim, u ovoj je situaciji Dinamu najvažnije pobjeđivati, bilo kako, jer bodovna se prednost lako i brzo može otopiti.

Plavi su jesenas pokazali, poglavito u europskim utakmicama, da znaju igrati na rezultat, u subotu će im itekako trebati to iskustvo i navika pobjeđivanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 13:47