DAMIR KRAJAC Cropix
IGRAČ IZ SJENE

Može li dinamovac iz pričuve izvesti iznenađenje? Vlaović: ‘Svaku priliku iskoristio je na najbolji način‘

Drugi strijelac prvenstva trenutačno je igrač koji u modrom klubu nema glavnu ofenzivnu ulogu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. travanj 2024. 12:17

Pogled na popis najboljih strijelaca Hrvatske nogometne lige ove sezone donosi zanimljiv podatak: na drugom je mjestu, s 11 pogodaka, Dinamov napadač Fran Brodić, postigao je samo zgoditak manje od vodećeg osječkog Argentinca Miereza, a pogodak više od Petkovića i Livaje.

Brodić je, podsjetimo, zimus došao iz Varaždina, “donio” je sedam pogodaka u majici varaždinske momčadi (na 12 odigranih utakmica), a još je u četiri navrata tresao suparničke mreže u drugom dijelu prvenstva u Dinamovu dresu, iako u tih devet nastupa ni jednom nije na travnjaku proveo svih 90 minuta...

- Opravdao je dolazak u Dinamo, pravi je golgeter i tako ga treba tretirati. No, budući da na napadačkoj poziciji igra Petković, a tu je i Kulenović, jasno je da Brodić mora malo čekati na minutažu. Ali, kad je dobivao tu teško zarađenu priliku, iskorištavao ju je na najbolji način. I želim mu da tako i nastavi, da i dalje trese mreže svaki put kad ga trener uvrsti u sastav – rekao je o Brodiću negdašnji hrvatski reprezentativac i Dinamov napadač Goran Vlaović.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Moglo bi se, eto, dogoditi da Brodić, unatoč manjoj minutaži, osvoji Zlatnu kopačku HNL-a! A u posljednja dva desetljeća četvorica su Dinamovih napadača bili u sličnoj situaciji, iako nisu bili standardni igrači, nazabijali su se pogodaka i smjestili su se pri vrhu popisa najboljih strijelaca. Evo i tih primjera:

Dario Zahora (2003./04.)

Drugi strijelac lige sa 16 pogodaka, dijelio je tu poziciju s Osječaninom Ljubojevićem, a najefikasniji je bio još jedan napadač Osijeka, Robert Špehar, sa 17 golova. Odigrao je Zahora ukupno 27 utakmica, 13 puta bio je starter, u 14 navrata ulazio je s klupe.

Ivan Krstanović (2011./12.)

Treći strijelac lige s deset pogodaka, podijelio je to mjesto sa Zadraninom Santinijem. Najviše je zgoditaka te sezone zabio “dinamovac” Fatos Beqiraj (15), drugi je bio Hajdukov napadač Vukušić (12). Ivan Krstanović odigrao je ukupno 22. utakmice, deset kao starter, dok je 12 puta ulazio na teren kao pričuva.

Armin Hodžić (2015./16.)

Treći strijelac lige sa 13 zgoditaka, podijelio je tu poziciju s riječkim napadačem Bezjakom. Ispred njih bili su Nestorovski (Inter, 25 golova) i Ejupi (Slaven Belupo, 16). Odigrao je Hodžić ukupno 24 utakmice, u 15 navrata počinjao je dvoboj, a devet je puta ulazio s klupe.

Komnen Andrić (2018./19.)

Četvrti strijelac lige sa 14 pogodaka, podijelio je to mjesto s Poljakom Zwolinskim (Gorica). Najbolji je strijelac te sezone bio Caktaš (Hajduk, 19), slijedili su Marić (Osijek, 18) i Puljić (Rijeka, 16). Jesen je Andrić proveo u zaprešićkom Interu i postigao je deset pogodaka. U Dinamovu je dresu u drugom dijelu prvenstva u četiri navrata bio strijelac, odigrao je 14 utakmica, sedam je puta bio starter, sedam je puta ulazio kao pričuva.
P. Jurišić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 13:22