RONALD GORSIC Cropix
Dražen Krušelj
JACKPOT ZA DINAMO

Kockanje Velimira Zajeca se isplaćuje: Na Maksimir će stizati čekovi masniji od onih iz Italije

Oko osovine Sučić - Baturina hrvatski prvak sada gradi planove za velik rezultat
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. listopad 2024. 17:55

Drenaža ispod savršenog maksimirskog tepiha predavala se pred naletima kišne bujice i Nenad Bjelica upravo je zažalio što na klupi pored bazena nema Josipa Vrlića kao alternativu za Brunu Petkovića, kada je Dinamov vezni red potpisao akciju utakmice. Premda u vodi do grla, bez peraja na nogama, Josip Mišić, Martin Baturina i Petar Sučić u tri su poteza, hop, hop, hop, osvojili teren kao da je riječ o biljarskom stolu i lopta je završila u Monacovoj mreži. Dan poslije francuski mediji nisu se mogli nadiviti novoj generaciji plavih tinejdžera kojima je samo nebo granica.

To se nebo iz Dinamova iskustva zove Red Bull, a zgodna je podudarnost da ovih dana kalendarski prvo vodi preko Salzburga (23. listopada) prije nego što po navici neumitno završi u Leipzigu.

Brojni skauti

Iako su iz kluba obavijestili da su utakmicu s Monacom gledali skauti Aston Ville, Manchester Uniteda, Newcastlea, Borussije Dortmund, Bayera iz Leverkusena, Napolija, Atalante, Leccea, Verone, Real Sociedada i Seattle Soundersa, iskustvo nam govori da pravo prvenstva kada je riječ o Dinamovim draguljima zadržava najdraži trgovinski partner. Dva rekordna Dinamova izlazna transfera ostvarena su, naime, bliskom suradnjom s klubom iz istočne Njemačke, koji je vremenom izrastao u mentora korporacijskom bratu blizancu iz Austrije, pa preuzima njegove najbolje igrače (Upamecano, Laimer, Šeško...). Ondje je pod glavom crvenog bika fiksirana lansirna rampa za dinamovce prema stratosferi: na prodajama Danija Olma i Joška Gvardiola u Leipzig, uz postotak od njihovih sljedećih transfera, Dinamo je zaradio više od 70 milijuna eura.

"Problem je što Baturina dolazi iz Hrvatske. Da je u Benfici ili Portu, vrijedio bi između 80 i 120 milijuna eura, ajmo reći oko stotke", Dinamov se trener nakon Monaca uživio u ulogu procjenitelja, zapravo najavljujući novo pomicanje klupske transferne letvice uvis. Martin Baturina u ulozi Monda Duplantisa iz našeg sokaka.

image
DAMIR SENCAR Afp

Nije ovo prvi put da Bjelica vulkanizerski pumpa cijenu Dinamovu nogometašu, ima u toj strategiji marketinga, ali i iskrenosti. Bilo je podsmijeha i kada se Bjelica posljednji put upustio u sličnu matematičku operaciju, gurajući tada u razlomke tržišnu vrijednost Danija Olma i nabildanu cijenu Joãa Félixa. Ljeta 2019. godine Atletico Madrid izbrojao je 127 milijuna eura za mladog portugalskog asa, dok su se u isto vrijeme kupci dubljeg džepa navirivali u maksimirski izlog i okretali se uz podsmijeh shvativši da Dinamo za Olma tražio otprilike isto koliko danas traži za Martina Baturinu. Dakle, 20+ milijuna eura.

"Još prije nego što je João Félix otišao u Atletico Madrid rekao sam da je Dani Olmo daleko bolja opcija za svakog trenera jer je prilagodljiviji i može igrati više uloga. Zaista mi je čudno, razočaran sam što španjolski klubovi nisu uočili Olmov talent, a bio je 90 milijuna jeftiniji od Félixa", bez zadrške je kasnije Bjelica komentirao bizarnu tržišnu utakmicu.

Prema Transfermarktu, Félixova je cijena trenutačno u slobodnom padu - zaustavila se na 30 milijuna eura kada mu je Chelsea dobacio pojas za spašavanje - dok Olmo vrijedi 60 milijuna eura, ali mu je Barcelona za svaki slučaj zaštitila ugovor otkupnom klauzulom od 500 milijuna eura.

Bjeličina "maksima"

Martin Baturina u istim je tablicama dobacio do granice od 20 milijuna eura, a Petar Sučić će samo do sljedećeg osvježavanja stranice koštati tri milijuna. Nakon Monaca vrijednost će obojici značajno porasti, ali ako se na trenutak odmaknemo od vulgarnog cjenkanja prije nego što do kraja pojede supstancu igre, za obojicu je u ovoj fazi karijere važnije da svojim partnerstvom podižu vrijednost Dinamove momčadi i njezine igre. Oko osovine koju Zlatko Dalić već diskretno seli u okruženje nacionalne momčadi "plavi" mogu graditi planove za velik rezultat u sljedećih godinu ili dvije. Aludiramo, naravno, na prezimljavanje u Ligi prvaka, u društvu 24 najbolje momčadi na kontinentu.

image
DAMIR SENCAR Afp

Kao sportski direktor u koži predsjednika, Velimir Zajec dobro zna da se velika momčad gradi zadržavanjem najvećih talenata. Danas znamo da Zajec nije do kraja lišen niti trgovačkog talenta: odlučivši ljetos zadržati dvojicu tek nešto starijih tinejdžera, dopustio im je da se razmašu, uskoče u reprezentaciju i zaintrigiraju klubove koji ispisuju nešto masnije čekove od Fiorentine i Coma, a osim toga nude i ozbiljnije prilike za osvajanje trofeja.

Podsjetimo, Fiorentina je donijela najizdašniju ponudu za Baturinu (15 mil. eura i postotak od sljedećeg transfera), dok je Como Sučića vabio s 10 milijuna eura.

Cijela kohorta skauta u maksimirskim ložama, a onda i Adi Hütter kao suparnički trener, nisu se u srijedu zaustavili na talentu dvojice mladih veznih igrača. Monacov strateg priznao je da bi volio u momčadi imati Brunu Petkovića, ali s navršenih 30 on se ne uklapa u klupsku filozofiju "mladi, brzi i gladni". U prijevodu, gotovo svi Dinamovi nogometaši odjednom su izgledali kao dorasli velikom izazovu. Nenad Bjelica za kratko je vrijeme drugi put u Maksimiru pokazao da zna posao. Kada bi znao iskontrolirati emocije i poštedjeti se crvenih kartona, Dinamo bi djelovao kao legitimni lovac za osam-devet bodova u skupini Lige prvaka...

Linker
04. listopad 2024 17:56