DAMIR SENCAR Afp
NAJVIŠE JE NAPREDOVAO

Jedan od najvećih Dinamovih dobitaka: ‘Neki bi to shvatili kao kaznu, a ja sam shvatio kao priliku...‘

Igrač koji je na startu sezone bio u drugom planu prometnuo se u standardnog prvotimca
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. siječanj 2022. 20:42

Mladi stoper Josip Šutalo (21) mogao bi uzeti titulu igrača koji je prošle polusezone najviše napredovao u Dinamu. Startao je kao četvrti, možda i peti stoper u maksimirskoj momčadi, a na koncu je postao sastavni dio udarne momčadi. Kao obrambeni igrač postigao je jedan pogodak i čak je tri puta bio asistent. Ima još jedna zanimljiva priča kad je on u pitanju. Dinamo je najviše bodova izgubio kad njega nije bilo u momčadi. Modri su poraženi na startu prvenstva od Slaven Belupa (0:2), pa su igrali neodlučeno s Rijekom (3:3) i Istrom 1961 (1:1), a poraženi su i od Lokomotive (0:1). Sve su to bile utakmice u kojima Šutalo - nije igrao!

Moram puno raditi

Od sedam utakmica na kojima Modri nisu pobijedili protekle jesenske polusezone u HNL-u, 21-godišnji defenzivac nije igrao na četiri!

- Vidite, otišao sam u Istru 1961 na posudbu i vratio se prošlog ljeta. Htio sam igrati, imati minutažu. U Dinamu tada nisam mogao igrati. Bilo mi je realno očekivati da ću u Istri igrati. I, eto, bila je to dobra odluka, skupio sam potrebnu minutažu, vratio se u Dinamo i pokušao nametnuti. Jednim dijelom mi je uspjelo. No, posve mi je jasno da se na svakom treningu moram nametnuti kako bih zadržao ovaj status koji imam sad - kaže nam u uvodu Šutalo.

Jeste li vjerovali dok ste bili u Puli da je takav napredak moguć, da ćete povratkom u plavi dom postati standardni dio udarnih jedanaest hrvatskog prvaka?

- Negdje sam vjerovao, ali nisam znao da će to biti baš tako brzo. Da, imao sam vjeru u sebe, pa zato sam i otišao u Istru kako bih igrao i vratio se u Dinamo s minutažom u nogama.

Očito se u vašem slučaju posudba pokazala punim pogotkom?

- Neki nogometaši kad odlaze na posudbu to smatraju kaznom. Ja sam, pak, posudbu shvatio kao priliku za dokazivanjem. I iskoristio sam je.

Što ste u Istri najviše naučili? U kojem dijelu igre ste najviše napredovali?

- Činjenica jest da sam igrao stalno, što je samo po sebi velika stvar. To je bio razlog da sam se napunio samopouzdanjem, neke stvari u igri sam poboljšao zbog stalnog igranja.

Gdje još vidite prostor za napredak u svojoj igri?

- Ima dosta stvari u kojima još želim napredovati. To je prije svega igra “jedan na jedan”. Također, primijetio sam da mi pred kraj utakmica malo opada koncentracija. Dobro, to je možda i normalno jer pred kraj si umorniji, ali moram raditi na tome. Ali, naravno, sve trebam poboljšati u svojoj igri.

A koji su vaši najjači aduti?

- Držim da sam miran na lopti, te da sam u stanju stvarati igru.

Dinamo će kod trenera Kopića igrati s tri stopera u zadnjoj liniji. Odgovara li vam to?

- Dosta mi to odgovara. Za nas stopere je lakše igrati u formaciji s tri u zadnjoj liniji. S druge strane, možda je ovima ispred nas malo teže. No, kad smo trojica iza, imamo veću sigurnost i možemo preuzeti veći rizik. Izlazimo s loptom, to mi se sviđa, nema dugih ispucavanja. Mi smo Dinamo, mi moramo znati igrati takav nogomet.

Kako ste bili zadovoljni s Dinamom prošle jeseni?

- Kiksevi s Rijekom i Hajdukom u Maksimiru su malo pokvarili sliku polusezone. Ali, eto, na kraju smo u prvenstvu završili na prvom mjestu. Osigurali smo i i europsko proljeće, ostaje taj kiks, ispadanje iz Hrvatskog kupa. Sad trebamo na proljeće stisnuti gas i do ljeta biti najbolji mogući.

Kakav onda Dinamo možemo očekivati na proljeće? Hoćete li obraniti naslov prvaka?

- Obrana naslova prvaka nam je glavni cilj! Maksimalno ćemo se truditi da proljeće bude bolje nego jesen, mogu svi očekivati bolji Dinamo.

Gdje vidite prostor za bolji Dinamo?

- Ma, dobro smo mi igrali i najesen, samo što smo upali u tu neku krizu dvije-tri utakmice. To nas je bilo poremetilo. Međutim, u finišu jeseni izašli smo iz te negative i završili je pobjedama bez primljenog pogotka. Sad je najbitnije da ove pripreme odradimo na najbolji način, da svi ostanemo zdravi i onda će to biti super. Mislim da smo mi najveći favoriti za osvajanje naslova prvaka.

Što očekujete od utakmice sa Sevillom?

- Radi se o sjajnom suparniku, mislim da o tome nema dvojbe, ljudi su u vrhu Primere, a Europska liga njihovo je dvorište, to obično osvajaju. Ono što mogu obećati jest da ćemo se boriti i dati sve od sebe, pokušat ćemo ih eliminirati. E sad, kako će biti, vidjet ćemo... Nisam iskreno niti razmišljao o tim utakmicama.

Igrali ste s West Hamom protiv Michaila Antonija...

- Bila je borba, ha, ha, ha... Ali, nekako sam se uspio othrvati.

Jeste li već sad spremni za igranje u inozemstvu

- Ne razmišljam o igranju u inozemstvu, ali držim da bih se mogao nositi s europskim napadačima.

Nadam se da ću jednog dana biti A reprezentativac

Dio ste mlade U-21 reprezentacije Hrvatske. Kako je u toj selekciji?

- U mladoj vrsti je super. Stožer na čelu s izbornikom Bišćanom je vrhunski. Momčad je odlična, sve smo do sada pobijedili i nadam se da ćemo se plasirati na Europsko prvenstvo.

Je li vam negdje u primislima i A reprezentacija?

- To je san svakog igrača, pa naravno i moj. Ali, kad dođe vrijeme za to, onda ću se time baviti. Nadam se da ću jednog dana biti A reprezentativac.

Kad gledam sebe, Baturini bih preporučio posudbu

Cimer ste s najmlađim Dinamovim igračem na pripremama, Martinom Baturinom. Biste li njemu preporučili posudbu? Vama se pokazala uspješnom?

- Pa, kad gledam sebe, preporučio bi mu posudbu. No, ne znam kako on gleda na posudbu. Meni je pomogla, ali... Teško je bilo kome nešto preporučiti. Ipak, mislim da je Martin sjajan mladi igrač i mogao bi igrati u svim hrvatskim klubovima.

Kako gledate na nogometni put vašeg prezimenjaka Boška? Otišao je van, ali mu je karijera malo zastala?

- Ima dosta stvari koje imaju utjecaj na mlade igrače kada odu u inozemstvo. Boško, nažalost, nije imao preveliku minutažu, otišao je na posudbu, pa su mu se dogodile neke ozljede... Ali, ja vjerujem u njega.

ŠUTALO ZA ISTRU

26 utakmica/1 pogodak

ŠUTALO ZA DINAMO

27 utakmica/2 pogodaka

3,5

milijuna eura vrijednost je Josipa Šutala na TM-u

22

godine potkraj idućeg mjeseca slavit će Josip Šutalo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 04:44