RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VELIKI DOBITAK

Jedan od ključnih igrača Modrih! ‘Ostajem u Dinamu! Lanjski šamari od Rijeke i Hajduka su nas probudili‘

‘Živim nogometnu sadašnjost, a ona se zove - Dinamo. Što će biti kasnije, vidjet ćemo...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. siječanj 2022. 10:22

Godina iza nas definitivno je bila i ona Luke Ivanušeca. S Modrima je uzeo dvostruku krunu, plasirao se u četvrtfinale Europske lige, a sjajna izdanja u plavom dresu donijela su mu i onaj reprezentativni. Igrao je na Europskom prvenstvu, bio je dio nacionalne vrste koja je izborila Svjetsko prvenstvo u Kataru.

- Da, kad gledate statistički, onda bi se moglo kazati da mi je ova godina bila najbolja u karijeri. Ali, nekako osjećam u sebi da imam još mnogo toga boljeg za pokazati. Je, je.. Bila je dobra godina ta 2021., ali ima u meni još toliko baruta da ne bih zaključivao ništa, ne volim stavljati točke kad je karijera u pitanju, samo zareze... Mogu još mnogo bolje - kaže nam Luka Ivanušec na početku Dinamovih priprema u Rovinju.

Znači, ova 2022. bi mogla biti nadogradnja sjajne prošle godine, možemo vas očekivati u još impresivnijim izdanjima?

- Vidite, prošle godine sam dobio poziv u A reprezentaciju, što je najveće moguće priznanje. S Dinamom je bilo fantastično, na svim poljima smo briljirali, prošle sezone bili sjajni, a i ove smo u konačnici završili prvi u jesenskoj polusezoni, izborili europsko proljeće. Jest, bilo je dobro i s moje strane, zadovoljan sam s igrama koje sam nudio. No, neću se zadovoljavati s time, to nije moj stil, tako da ću kazati ovako - dobro jest, ali nije to bilo Bog zna što, imam mjesta za još dodatni napredak ove godine, ali i u godinama što slijede. Tako ja to vidim.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dobro, lijepo je čuti ovakva razmišljanja, ali gdje vidite najveću mogućnost vašeg napretka? Ove polusezone ste, recimo, u svom natjecanjima zabili 5 pogodaka i 8 puta asistirali, dobro to izgleda za veznjaka?

- Premalo... Možda to vama i izgleda dobro, meni ne. Ta statistika me zapravo najviše smeta. To nije statistika na onoj razini na kojoj bi trebala biti. Želim više zabijati, imati više asistencija. To i jest moja želja za ovu 2022. godinu.

Kaže da se najbolje osjeća baš na poziciji na koju ga je stavio trener Željko Kopić...

- Ono što sam igrao protiv West Hama. Tu se super osjećam, tu mogu najviše dati. Htio bih to stalno igrati, a sad, ako će biti potrebe igrati i negdje drugdje, sasvim sigurno neće biti problem.

Prije nekog vremena pojavila se priča oko mogućeg transfera Luke Ivanušeca već ove zime. Vrlo povjerljivi izvori kazuju da postoji ogromna zainteresiranost iz Premiershipa.

- Da, vidio sam što se pisalo u medijima. Ja sam fokusiran na Dinamo, nikad ne trčim pred rudo. Ne gledam unaprijed, osim kad se radi o želji da budem sve bolji i bolji. Nema smisla razmišljati o bilo kakvim drugim klubovima jer sam u Dinamu i sad me jedino to zanima. Živim nogometnu sadašnjost, a ona se zove - Dinamo. Što će biti kasnije, vidjet ćemo. Želim i uvijek jesam pošten prema svom poslu, a onda znam da će se sve što će se događati u budućnosti biti - najbolje.

Dobro, može li se dogoditi da već ove zime odete u nekom lukrativnom transferu?

- Ne, ne... Ove zime ostajem u Dinamu. Mislim da ostajem... Nisam čuo baš nikakve priče od nikoga koje bi sugerirale da bih mogao napustiti plavi dom. Meni je bitno da se odlično osjećam, atmosfera u momčadi je odlična, a iskreno, već mi je malo nedostajao nogomet za vrijeme ove zimske stanke. Jedva sam čekao ove pripreme.

Dobro, iako je iza vas sjajna godina, pred kraj prošle i nije sve izgledalo tako sjajno. Ispali ste iz Kupa od Rijeke, pa vas je nakon toga u Maksimiru nokautirao i Hajduk. Što se tada događalo s Dinamom?

- Bilo je to razdoblje kad smo bili u “blackoutu”, ali imam svoje mišljenje o tome. Dobro su nam došli ti porazi od Rijeke i Hajduka! Čudno vam zvuči? Možda će i nekima drugima. Ali, ti su nam šamari trebali da se probudimo. Razdrmali su nas iz sna. Nakon tih poraza sve je krenulo nabolje. Nakon tih poraza smo shvatili da tako dalje ne ide, da se mora nešto poduzeti, napraviti, da tako ne smijemo izgledati. Došli smo do saznanja da moramo podići razinu igre, volje, želje... Do tada nije bilo tako. Porazi od Rijeke, a naročito onaj od Hajduka, bili su velika prekretnica. Nakon Hajduka imali smo sastanak, bilo je i težih riječi. Međutim, te teške riječi i suočavanje s istinom su nam jako, jako pomogli, što se vidjelo kasnije. Definitivno, jesenski dio polusezone bio je slabiji, nije to bilo na razini kakva se očekuje od Dinama. Ali, eto, opet smo završili prvi...

image
DENIS LOVROVIC/AFP/PROFIMEDIA Denis Lovrovic/Afp/Profimedia

Ali, sve je to koštalo trenerske pozicije Damira Krznara. Osjećate li se vi igrači krivcima što je Krznar morao otići?

- Da, sigurno da se osjećamo odgovorni. Damir Krznar je sjajan čovjek i sjajan trener. Bilo je užitak s njime raditi. Ali, svi znamo da je to tako u nogometu. Kad nema rezultata, onda se zna... A bilo je utakmica gdje smo, recimo, igrali dobro, a lopta nije željela u gol. Da, bilo nam je žao Damira Krznara, ali život ide dalje, sad je s nama Željko Kopić.

Koliko su se stvari po vašem mišljenju promijenile dolaskom Željka Kopića?

- Promijenile su se neke stvari što se tiče taktičkog dijela, formacije. I mogu kazati da sad zaista sve izgleda fantastično. Od zadnje linije prema naprijed. Nema više dugih lopti, pokušavamo igrati što je više moguće po zemlji, tako ćemo dolaziti u situacije zabijati više pogodaka. Težimo igrati lijep, napadački nogomet. Meni to osobno jako odgovara, sviđa mi se ta nogometna filozofija. Nadalje, veliki naglasak daje se i na obrani, vidite da u posljednje četiri utakmice nismo primili pogodak. Imamo mnogo bržu reakciju po izgubljenoj lopti, svi skupa igramo obranu, a naši stoperi su se jako dignuli u formi. Uostalom, vidjeli ste da je nakon utakmice s Hajdukom sve to jako dobro izgledalo. Mislim da će tako biti i na proljeće. Sad nam je bitno da se na ovim zimskim pripremama što bolje spremimo za početak proljetne sezone.

Tko će vam biti najveći konkurent za naslov prvaka? Uglavnom, kad razgovaramo s vašim suigračima, svi nam kazuju isto: “Ne znamo”. Znate li vi?

- Vidite, zaista je teško kazati tko nam je najveći konkurent za naslov prvaka. Ne znam koga bi se posebno moglo izdvojiti. Rijeka, Osijek i Hajduk su podjednaki, tako da zaista ne mogu izdvojiti najvećeg konkurenta. Čeka nas velika borba. Ja vjerujem da ćemo mi uzeti naslov prvaka, ali siguran sam da razgovarate s nekim od igrača naša tri konkurenta, svi bi vjerojatno rekli da će to biti oni. To je sportsko razmišljanje.

Kaže da mu je drago što je HNL tako uzbudljiv...

- Kad je ovako uzbudljivo u trci za naslovom prvaka, onda mnogo više navijača sve prati. To je nedostajalo proteklih godina. Dobro da je tako - zaključio je Ivanušec.

Hrvatski ste reprezentativac, ove godine očekuje vas Svjetsko prvenstvo u Kataru. Kakav su vaša očekivanja?

- Naša reprezentacija je sastavljena od najboljih nogometaša na svijetu. Modrić, Brozović, Kovačić u nevjerojatnoj formi. Imamo šanse napraviti veliki rezultat. Poput onog u Rusiji. Imamo se pravo nadati da ćemo biti u svjetskom vrhu.

Vidite li se možda u udarnoj postavi Vatrenih?

- Ne bih u to ulazio... Prvo treba vidjeti hoću li uopće biti na popisu za Katar. Ima cijela godina do Svjetskog prvenstva. Meni je cilj ove godine biti što je moguće bolji, a onda će izbornik Dalić odlučiti.

Luka je u Rovinju cimer s pričuvnim vratarom Dinkom Horkašem.

- S Dinkom sam cimer otkako je otišao Joško Gvardiol. On je super dečko, velika pozitiva, s njim se može pričati o svim temama. Načitan je, pametan, zabavan.

Proljetni suparnik u Europskoj ligi je Sevilla, koja je u vrhu Primere s Realom iz Madrida. Ima li tu kakvih šansi?

- Znamo da se radi o top momčadi, jednoj od najboljih momčadi na svijetu, a isto tako znamo kakvu tradiciju imaju u Europskoj ligi. To je kao njihovo dvorište, osvajaju Europsku ligu kao na traci. Jasno jest da će to za nas biti dvije iznimno zahtjevne utakmice, ali sa svima se može igrati. Mislim, Dinamo sa svima može igrati. Gledao sam neke utakmice Seville. Ma, super su. Znam da se nas smatra autsajderima, ali pokušat ćemo iznenaditi Španjolce.

Ivanušec ima samo riječi pohvale za Dinamove stopere, kaže da su dečki u odličnoj formi, a posebno ističe jednog.

- Josip Šutalo je vrhunski stoper. Mene podsjeća na Joška Gvardiola. Ma, super ćemo izgledati i u obrani i napadu.

Kazao je nešto i o pomoćnim trenerima Dariju Bašiću i Sandru Perkoviću.

- Drago mi je što je Dario Bašić došao u Dinamo. Bio mi je izbornik u U-17 selekciji Hrvatske, sjajno smo surađivali. Također, odmah sam kliknuo sa Sandrom Perkovićem, moji dojmovi o njemu su maksimalno pozitivni. U našem stožeru su svi dobri ljudi i stručnjaci. Užitak je raditi s njima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 11:37