Bogdan Mihajličenko (lijevo)

 Ronald Goršić/Cropix
MAKSIMIRSKA ENIGMA

Jedan igrač simbol je modrih problema. Odavno je trebao odigrati zadnju utakmicu za Dinamo

Zašto je mladi hrvatski reprezentativac, koji je plaćen dva milijuna eura, i dalje na marginama?
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. listopad 2023. 11:27

Četiri dana razmaka, ali isti zajednički nazivnik: sterilna predstava, bezidejna igra i amaterske greške. Iako je Hajduk otprilike deset puta vrjednija momčad od Ballkanija (50,75 milijuna eura naspram 5,43 milijuna), Dinamovi su suparnici ponovili isti recept. Bezglavo su Modri kružili po polovici oba suparnika, uzaludno dominirali u kategoriji posjeda, ali u 180 minuta igre - nisu stvorili konkretnu priliku. Teško je prstom upirati u konkretnog krivca za aktualna zbivanja na plavom planetu, u pitanju je splet nepovoljnih okolnosti, združene snage „okrivljenih“.

Posebna priča je „slučaj Mihajličenko“ (čitaj: slučaj obrane). Ukrajinac se kristalizirao u simbol posljednjeg prijelaznog roka. Činilo se kako je u uvodnim kadrovima utakmice na Kosovu spreman za „osječku terapiju“, kada ga je Jakirović povukao na klupu nakon pola sata igre, na što je lijevi bek odgovorio nervoznom reakcijom prilikom izlaska. Što je, možda, trebao biti i njegov posljednji nastup za Dinamo. Protiv Ballkanija je ponovno imao „šou“ na lijevoj strani.

image
Ronald Goršić/Cropix

Već u prvim minutama „skuhao je“ probleme u obrani, sudac mu je, praktički, oprostio žuti karton, a za „šlag na tortu“ pobrinuo se zaspavši prilikom prvog pogotka domaće momčadi, kada je ostao posljednji čovjek obrane. Bio je to pokušaj ofsajd zamke, koji se kristalizirao u amaterski ples 26-godišnjeg braniča. Potkraj utakmice, nakon što je obrana bila na novim mukama, uz tragikomične pogreške, na mobitel nam je stigla poruka koja slikovito opisuje i obrambenu predstavu, ali i svježe odrađeni prijelazni rok: „Kakvi su tek Bernauer i Sosa…“

Kritična predstava ukrajinskog beka ponovno povlači, lako moguće, i najveću enigmu maksimirske svlačionice. Iako je bezbroj puta ponovljeno, napisat ćemo još jednom: Mauro Perković plaćen je dva milijuna eura u veljači ove godine, mladi je hrvatski reprezentativac, a sve što je odigrao u modrom dresu - bilo je (u najmanju ruku) pristojno. Usput, lijeva noga mu je jača.

Osim što mu je tek 20 godina, čime se uklapa u profil mladog igrača, kakve preferira i Jakirović, a nije niti blizu vrhunca, može pokriti i poziciju lijevog beka i stopera, a zadnje Dinamove utakmice otkrivaju kako su na tim mjestima nepresušno potrebna osvježenja. No čini se da će taj slučaj ostati enigma, iako je bivši igrač Istre bio na marginama i kod Bišćana.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

S druge strane, bila je ovo deseta Jakirovićeva utakmica na Dinamovoj klupi. Iako ima učinak od sedam pobjeda i tri poraza, ne treba ignorirati činjenicu kako je njegova momčad u pet od tih susreta kapitulirala prva. Prve pogotke na susretu Modrima su zabijali Sparta (u obje utakmice), Osijek, Hajduk i Ballkani.

U prijevodu: tri poraza, jedan čudesan preokret i jedna čista pobjeda. S jedne strane, može se govoriti o nedavnom dolasku na klupu, nakon što je drugi trener proveo momčad kroz pripreme, ipak, problem pristupa ne može se negirati. Ujedno, problem i u prvotnim postavkama utakmica, jer sve je očiglednije da Dinamo ne kreće u susret na maksimalnoj razini, odnosno, s pravim pristupom i idejom. S obzirom na to da su se, u svim tim susretima, morale raditi korekcije, koje su značajne pomake donijele jedino u Osijeku, kada je, ruku na srce, Dinamo izveo preokret kakav se rijetko viđa. Nakon utakmice u Prištini, i sam je Jakirović priznao krivicu, uz poruku će nakon prospavane noći donijeti odluku o budućnosti.

image
Ronald Goršić/Cropix

Ujedno, prodaja tri igrača iz udarne postave treće reprezentacije svijeta, logičan je put u razvoju njihovih karijera. Ipak, još je logičnije da njihove „kopačke“ odjenu adekvatne zamjene, ali i prikladne popune kadra, što u utrobi hrvatskog prvaka - nije bio slučaj. Te je slabosti, još jednom, razgolitio Ballkani potpuno zasluženom pobjedom. Momčad je to koja, prema Transfermarktu, vrijedi manje od svakog hrvatskog prvoligaša, ali i od Šibenika, aktualnog lidera druge lige.

U konačnici, Dinamo se, kako se čini, ponovno nalazi u nemirnom moru. Još jednom. Nakon mjesec i pol dana. Maksimirske odaje ne trpe seriju slabih predstava. Prijašnje su sezone podigle apetite u nebesa, što je i svojevrsni dvosjekli mač. Igrači, trener, sportska politika, zbivanja u Upravi… Svi snose dio odgovornosti.

Linker
07. svibanj 2024 15:23