DAMIR KRAJAC Cropix
Devetka protiv Varaždina

Jakirovićeva dilema: Imaju sličnu statistiku, a za upad u prvih 11 najvažnije je da su kompatibilni s Petkovićem

Posve su različiti tipovi centarfora. Tko će od njih započeti susret s Varaždinom?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. travanj 2024. 13:29

Tablica Prve HNL u srijedu navečer bi napokon trebala dobiti - na vjerodostojnosti. Nakon odigravanja odgođene utakmice Dinama i Varaždina (Maksimir, 17 sati) konačno ćemo imati uvid u bodovnu razdaljinu između "modrih" i vodeće Rijeke. Sada prednost lidera iznosi pet bodova.

Shodno tomu, pred Dinamom je još jedna utakmica koju mora pobijediti! Nakon debakla u Solunu protiv PAOK-a (1-5) i ispadanja iz Konferencijske lige, "modri" su nanizali pet pobjeda. U spomenutom je intervalu trener Sergej Jakirović redefinirao i način igre svoje momčadi. U posljednjih nekoliko ogleda redovito prakticira model igre s dvojicom napadača (u sustavu 3-5-2), od kojih je jedan Bruno Petković. Dakle, za pretpostaviti je da uoči gostovanja Varaždina u Maksimiru postoji dilema - Sandro Kulenović ili Fran Brodić?

Spomenute Dinamove devetke, otkako dijele maksimirsku svlačionicu (od siječnja ove godine i povratka Brodića s posudbe u Varaždinu), imaju sličnu statistiku. Kulenović je u 2024. ostvario 11 nastupa (432 minute, četiri puta starter) te postigao pet pogodaka: u prvenstvu je zabio Osijeku (1-1), Slaven Belupu (5-2) i Gorici (2-0), a u Kupu Gorici (4-0) i Hajduku (1-0).

Brodić je imao nešto skromniju minutažu. Nastupio je u osam utakmica (tri je bio u početnom sastavu), a na terenu je proveo sveukupno 308 minuta. I on je postigao pet golova: Rijeci (1-0), Rudešu (3-0), Istri 1961 dva (4-1) te Gorici (4-0) u Kupu.

Kao što je iz priloženog razvidno, i Kulenović i Brodić zabili su "trofejne" golove. Kulenovićevim zgoditkom Dinamo je u polufinalu Kupa na Poljudu eliminirao Hajduk, dočim je Brodić u sudačkoj nadoknadi pogodio mrežu Rijeke (iz kaznenog udarca).

Kulenović i Brodić posve su različiti tipovi centarfora. Brodić je nešto suptilniji i tehnički jači. Kulenović pak dominira energijom i zračnim prostorom (visok je 191 cm). No Jakiroviću je najbitnije da se obojica odlično nadopunjuju s Petkovićem.

Upravo zbog njihove raznovrsnosti Jakirović je u nekoliko situacija "sljubio" u igri Kulenovića i Brodića (bez Petkovića). Zaigrali su zajedno protiv Slaven Belupa (5-2) na Maksimiru. Ali samo prvih 45 minuta. U nastavku je Jakirović odlučio osnažiti veznu liniju, pa je Brodića zamijenio Sučićem.

Suživotu Kulenovića i Brodića Dinamovi su navijači svjedočili i protiv Rudeša (3-0) na gostovanju u Kranjčevićevoj. Funkcionirali su u tandemu posljednjih pola sata utakmice, a situacija je bila specifična jer je s njima na terenu bio i Bruno Petković. Jakirović je ubacio sav napadački potencijal budući da je još u 60. minuti susreta semafor pokazivao 0-0.

Izvjesno je da će maksimirski stručni stožer za susret s Varaždinom pripremiti momčad za prezentaciju u sustavu 3-5-2. Posljednjih je nekoliko utakmica sugeriralo da predočeni raspored najbolje odgovara profilu Dinamovih igrača, poglavito u napadačkom segmentu igre.

Posljednje tri utakmice Kulenović i Brodić priliku su dobivali naizmjence: protiv Hajduka je igrao Kulenović, s Istrom Brodić, a u Velikoj Gorici opet je u početnom sastavu bio Kulenović. Znači li to da će susret s Varaždinom započeti Brodić?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 15:39