Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
VELIKI INTERVJU

Jakirović: ‘Peras mi je rekla da ima lošu vijest. Razgovarao sam s Petkovićem, evo tko već ima ponudu‘

‘Čestitao je Mišković nakon Kupa, vidjeli smo se u tunelu, malo popričali‘, kaže Sergej Jakirović.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. svibanj 2024. 16:31

Za kraj sezone u maksimirskom klubu novinari su sjeli s trenerom Sergejom Jakirovićem i u opuštenom razgovoru pretresli važne teme vezane uz osvajača trostruke krune. Ugodno je bilo, veselo, a kako i ne bi kad je Dinamo trijumfalno završio sezonu, a Profa je postao veliki trenerski dobitnik, uhvatio je duplu krune, Superkup je uzeo Igor Bišćan. Novinare su došli pozdraviti predstojnik ureda Velimira Zajeca, Sanjin Španović, sportski direktor Marko Marić, naravno bio je tu i glasnogovornik Marko Bošnir, a svi smo uživali u sjajnoj kavici koju je pripremila Goga... Dugo smo se zadržali s Profom, bilo je i zezancije, uglavnom, bilo je to sjajno druženje na kraju sezone, pobjedničkog hoda Dinama.

Pitali smo trenera prvo što se sprema za iduću sezonu, kakvi su planovi, da li već crta kadrovsku križaljku?

- To je više pitanje za sportskog direktora... Ali da, slažemo, u svakoj liniji tražimo manje-više jednog igrača, možda negdje i dva. Vidjet ćemo što ćemo biti u stanju realizirati. Tijekom zime imao sam dosta želja, ali nismo ih mogli realizirati. Što zbog financija, a što zbog toga što neki igrači nisu željeli doći, imali su neke bolje opcije. Tako da smo morali vraćati igrače s posudbi. U jednom trenutku smo imali zdrave samo Theophilea i Bernauera, zato smo vratili Živkovića. Isto tako smo vratili Brodića, te doveli Hoxhu. Zato što je to bilo financijski isplativo i što smo se uspjeli dogovoriti sa Slaven Belupom. Stigao je i Ogiwara na posudbu, ali mu se zakompliciralo s ozljedom koju je zaradio na svjetskom klupskom prvenstvu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Koliko igrača misli imati u rosteru sljedeće sezone?

- Trebat će nam 25 igrača sigurno. Igrat ćemo na tri fronte, a poučen iskustvom ove sezone, trebaju nam dvije momčadi plus još koji igrač.

Je li Jakir razgovarao s Brunom Petkovićem, hoće li ostati ili ipak otići?

- Jesam, razgovarali smo, stalno komentiramo situaciju. Ima važeći ugovor u kojem postoje određene klauzule. Vidjet ćemo što će donijeti budućnost. Na kraju, sve će se pitati Petkovića. Ako dobije ponudu, bit će bitno želi li je prihvatiti ili ne. Mi bismo bili svi sretni da ostane. Imamo savršen primjer koliko nam znači. U jesenskom dijelu kad je bio ozlijeđen, u pet utakmica imali smo koliko se sjećam, četiri poraza. Veliki je njegov utjecaj na našu igru, na sve. Petković svoje suigrače čini boljima. U svakom pogledu?

Što je s ostalim senatorima, Ristovskim, Ademijem, Mišićem... Ostaju li svi?

- Da, svi oni imaju važeće ugovore. Jako su važni za svlačionicu i klub. To su prekaljeni i iskusni igrači koji imaju iskustva, pogotovo u osvajanju naslova. To je bio jezičac na vagi, jer smo bili najbolji kad je bilo najpotrebnije. Ademi bi recimo igrao više da nisu postojali oni ‘kineski bonusi‘. Bio sam zadovoljan kako je prošao pripreme, baš je bio motiviran, pun energije.

Ima li nekog manevarskog prostora ako Petković dobije neku ponudu izvana koja će biti lukrativne prirode? Može li mu se podebljati važeći ugovor?

- To je pitanje za predsjednika kuba, sportskog direktora... Ja niti ne znam koliki su ugovori igrača. Ne vodim o tome računa. Fokusiram se na rad i ciljeve koji su preda mnom.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

Što će biti s Kanekom i Vidovićem kojima istječe posudba, ostaju ili odlaze?

- To je stvar pregovora. Mi želimo da ostanu, želimo produžiti posudbu ili otkupiti ugovore.. Ali ponavljam sve ovisi o pregovorima. Bitno jest da obojica žele ostati. No postoji i treća strana...

Kakva je situacija s Danijelom Zagorcem?

- Dobro, sve je O.K. On ostaje s nama. Bio je jedno vrijeme ozlijeđen, na zadnjoj utakmici s Rudešom bio je dogovor da brani Krkalić.

Jesu li Dinamu zanimljivi Marko Pjaca i Ramon Mierez?

- Kome ne bi bili...

Ima li još zanimljivih u HNL-u?

- Ima još dosta igrača. Ali kao kažem što koji nas zanimaju, nastat će cirkus. Ima tu igrača koji su potentni, mladi, bilo bi normalno da su u Dinamu, da se razvijaju kroz naš klub ili kroz posudbe. Naravno, ima tu igrača iz naše škole, kojima treba dati priliku.

Trebalo bi dovesti Matkovića?

- A kako ćemo ga sad dovesti...

Igrači koji nisu imali previše prilike, Emreli, Halilović, Moharrami, Šutalo... Što je s njima?

- Koliko znam, Emreli ima ponudu, mislim da će je željeti realizirati, Haliloviću istječe ugovor, s njim će razgovarati sportski direktor, Moha je u fazi rehabilitacije. Jako se dobro oporavlja, kao da u Iranu ne postoje koljena. Mislim da će se vratiti negdje u listopadu. Dino Perić je također u fazi oporavka, računam s njim, jasno, mora biti zdrav. Šutalo je tu s nama, ima ugovor, klub je u njega uložio. Također se nadam da će biti zdrav. Svi su ti igrači u ovoj šampionskoj sezoni dali dosta. Svaki igrač bio je važan.

Brodić, Kulenović?

- Tu su s nama, naravno... Ali da zaokružim ovu priču, mnogo toga zavisi od odlazaka, dolazaka...

Stojković, Kačavenda?

- Plan je da idu normalno u pripreme. To su mladi momci koji su imali peh s ozljedama. Ogromni su potencijali i dokazani HNL igrači.

Na kojoj poziciji vidite Stojkovića?

- Na sve tri pozicije na kojima može igrati, pa ćemo vidjeti gdje će nam donijeti najbolju kvalitetu.

image

Luka Stojković

RANKO SUVAR Cropix

Koliko je teško Dinamo s obzirom na klupske financijske mogućnosti dovesti prave igrače? Jer ako se ne pogodi, onda je problem, zar ne?

- Jako je to teško. Već sam na zimu došao do zaključka da je milijun eura, kao nekad sto tisuća eura. Tako se bubaju te cifre, pet. šest milijuna... Gledali smo jednog napadača, 2004. godište, traže pet milijuna za njega. A u svojoj školi imaš napadača.

Dinamo ima i dosta igrača na posudbama. Što će biti s njima?

- Tražit ćemo rješenja. Vidjet ćemo koliko ćemo ih voditi na pripreme. Svi ovi koji su bili na Euru U-17, bili bi ovdje. Nažalost, Nikolas Šimić se teško ozlijedio, bio bi i on s nama. Ali, budućnost Dinama je dobra, to su dečki već pokazali i na međunarodnoj sceni.

Vratili smo se u razgovoru malo unazad. Koliko je Jakiroviću bilo drukčije u Dinamo od onoga što je očekivao?

- Naslušao sam se svega i svačega prije nego što sam preuzeo Dinamo. U smislu da igrači na priprema ne žele trčati i tako dalje... Ja s tim nisam nikad imao problema. Nije bilo niti jedne incidentne situacije. Nije mi bilo lako kroz cijelu sezonu, ali sam uvijek bio uvjerena da ćemo na kraju biti prvaci. Zato što sam u svlačionici imao igrače koji su lideri. Kad imaš lidere, onda si korak ispred.

Koliko mu se bilo teško nositi s pritiskom?

- Prvo mi je bilo malo čudno, jer se sve brzo dogodilo. Na startu mi je bilo teško zbog medijskih napisa, koji nisu imali veze s terenom. Ali sam oguglao. No, onda mi je najviše bilo do obitelji. Djeca u školi zadirkuju. Tako da je i obitelj iskusila ti stranu velikog kluba. Jako su se dobro nosili s time. Veća je odgovornost kad radiš u klubu iz grada u kojem živiš. Na svakom koraku netko te nešto pita.

image

Sergej Jakirović sa suprugom

RONALD GORSIC Cropix

Kako je odlučio promijeniti sustav igre i zašto baš uoči Kup dvoboja na Poljudu?

- Mislio sam nekoliko kola ranije promijeniti formaciju, ali onda sam u derbiju HNL-a vidio da imamo problem s kontrolom, ne možemo gore stisnuti, Hajduk nam je ulazio u međuprostore. Shvatio sam da će nas staviti pod pritisak i nećemo moći ništa. Onda sam došao s idejom dan prije te utakmice u Kupu, stavio sam magnete na ploču i rekao ‘igramo ovako‘. Onda su ovi moji iz stožera bili skeptični, pogotovo Salatović, nismo to trenirali, kako ćemo... Još su nam i Bernauera ukočila leđa. I ujutro sam opet razmislio i rekao sam ‘ja bih ovako, pa što bude, bit će‘. Igrači su reagirali jako dobro, jako im se svidjelo. Naravno, Hajduk je u drugom poluvremenu bio bolji, uzeo više rizika, ali izgledalo je to jako dobro. Bit će toga još više u novoj sezoni, pogotovo zbog Ogiware i Gabriela, koji to mogu odigrati jako dobro. Imali smo problem na Rujevici, ali nije bio problem sustava, nego daleko je stajala zadnja linija od Petkovića, s četiri u liniji bili smo kompaktniji.

Sezona je bila jedna od najuzbudljivijih u posljednje vrijeme. Je li zbog toga što je Dinamo bio slabiji, ili su se drugi podigli?

- To je bila kombinacija svega. Ne mogu sad kazati da je bila uzbudljiva jer je Dinamo imao problema. Rijeka je uložila, znam jer smo to slagali... Hajduk je uložio i više u svoju momčad. Možda sam više očekivao od Osijeka. S obzirom na roster, jer ima tamo igrača koji mogu igrati u bilo kojem klubu, te na njihov budžet. Ali, da bilo je tako i zbog toga što je Dinamo imao problem koji je imao. Nekako je cijelu tu sezonu obilježio onaj 11-erac protiv Hajduka na startu prvenstva (Petković nije zabio.nap.a), u utakmicu u kojoj je Dinamo bio puno bolji. Pa se sve okrenulo, ali su se neke stvari poslije vratile. U vremenu Xabija Alonsa, ha, ha, ha... Ali mi smo u najvažnijim utakmicama pobijedili izravne suparnike.

Koliki je problem u našem nogometu što postoji tako velika kvalitativna razlika između Prve i Druge lige? Postoji u zadnje vrijeme jedan klub koji poput ove se zone Rudeša rano ispadne, pa onda oni od recimo šestog do devetog mjesta igraju bez opterećenja, često nije zanimljivo.

- Imam rješenje za to. Neka se vrate dodatne kvalifikacije, da deveti u HNL-u igra s drugim iz Druge lige. Bez obzira na to što se stalno tvrdi da nema dva drugoligaša ne mogu igrati HNL. Izgubila se natjecateljska draž kad se ukinulo doigravanje devetog i drugog... Isto tako me čudi što momčadi od recimo šestog do devetog mjesta ne promoviraju mlade igrače. Jer od toga žive. Da, znam da će mi sada nakon ovih rečenica mnogo kazati; ‘lako tebi, vodiš Dinamo, vodio si Rijeku‘... Ali vodio sam ja i Goricu. Kad sam tražio da mi se iz ugovora izbaci klauzula, jer sam rekao da neću biti ispod osmog mjesta. Na kraju sam bio peti. Pitajte to gospodina Črnka.

image
RONALD GORSIC Cropix

Suđenje? Puno se pričalo i o tome. Kao i svake godine?

- I ja nekad znam pričati gluposti pa im se ispričam nakon utakmice. Mi se svi znamo, nekad ti da, nekad ti uzme. Smatram da nitko nije namjerno zakinut i da ova VAR afera nije bila ništa posebno, osim te komunikacije, koja je isto na neki način normalna. Jesam za strane suce, ako će to skinuti pritisak s naših sudaca, nije tu stvar suđenja na terenu. To je stvar što se događa prije i poslije utakmica, oni su pod velikim pritiskom, možda im se i prijeti. To zna vjerojatno policija! Ako je to pritisak, neka sude stranci poput Sieberta ili Maresce. I nitko ništa ne spominje, iako imaš ti i tamo sitnih grešaka, ali se o njima ne priča. Smatram da su hrvatski suci dobri, jer kad sude vani, onda nema problema, što znači da je problem u tom pritisku.

Bi li dao sucima pravo na izjave nakon utakmica?

- Da! Oni su dio nogometa. To Bundesliga radi dugo, sve što je dobro treba kopirati.

Je li ikad mislio da želi otići iz Dinama?

- Nakon poraza od Ballkanija. Taj poraz me jako razočarao, ne kao poraz, nego zbog pristupa, kolektivnog. Ali sam rekao da je i to momčad, koja neće više igrati skupa. No, vidio sam da su igrači iza mene i stožera, da možemo ići dalje - zaključio je Jakirović

Na što će se trener fokusirati na startu nove europske sezone?

- Ako Real osvojili Ligu prvaka, što mi svi navijamo, onda bi to bila fantastična situacija za nas. Imali bi osiguranu Europsku ligu, a borili bi se u play-offu za Ligu prvaka. Imam sad dosta iskustva, pogotovo kad se radi o uzvratnim europskim utakmicama, dosta sam o tome razmišljao, analizirali smo to dosta u stožeru. Držali smo se dosta neke svoje ideje,ali treba se prilagoditi, biti pragmatičan, najbitniji je prolaz u konačnici. Imat ćemo dosta odmora ako pobijedi Real. To će biti jako dobro za momčad, jer smo se izraubali, a sad neke naše dečke čeke Europsko prvenstvo - kaže Jakirović

Ako Real osvoji Ligu prvaka, Dinamo s pripremama starta 1. srpnja, sedam dana ostaje u Zagrebu a onda deset dana odlazi na pripreme u Austriju. Jedna pripremna utakmica odigrat će se u metropoli, a još dvije ili tri u drugom dijelu priprema. Ako Real ne osvoji, onda priprema startaju 17. lipnja. Jer bi se onda igralo 2.pretkolo Lige prvaka, 22. ili 23. srpnja.

- Jako se navija za Real, nadam se da će Luki raditi vanjska - sa smiješkom kaže Profa.

Bacio je malo trener pogled i na potencijalne europske protivnike...

- Samo na one u za play-off...

Dojam jest da ste sjajno pogodili s dovođenjem Ogiware i Pierre-Gabriela?

- Pokazali su se ozbiljnim igračima pogotovo Pierre-Gabriel. Prošao je dosta toga u karijeri, na našu sreću u kubu mu se promijenio trener, koji je doveo dva igrača na njegovu poziciju, nama se pojavila opcija, uzeli smo ga i hvala Bogu sve je ispalo dobro. On će biti još bolji, zaista je ozbiljan igrač koji je prošao sve omladinske selekcije Francuske. Samo što je tamo puno veći bazen, pa se teže plasirati u seniorski nogomet.

Ogiwara?

- Imao je taj peh s ozljedom. Dva-tri puta ju je obnavljao. To ga je izbacilo iz ritma. Ako prođe ove pripreme što slijede bez problema, bit će super. Inače, Ogiwara, on je lud, ha, ha, ha... Već je primio balkanski mentalitet, zna pjesme. Nekad mu govorim na engleskom, on samo kima glavom, pitanje je razumije li uopće.

image

Takuya Ogiwara

RONALD GORSIC Cropix

Jeste li zadovoljni s Arberom Hoxhom? On je bio vaša želja, jedno vrijeme bio je pod kritikama?

- Jesam, htio sam Hoxhu. Htio sam i Brekala i Kenta. Pa ih nismo uspjeli dovesti. Arber je imao veliku želju doći. Imao je ponudu Ferencvaroša koja je bila tri puta bolja od Dinamove. Ali on je htio samo u Dinamo. Ima veliku želju pokazati se. Meni je posebno drago što je dao jedan od najvažnijih pogodaka, protiv Rijeke na Rujevici. Da, svi su golovi odlučujući, ali u tom trenutku, igrali smo s izravnim suparnikom za naslov. Imao je i asistenciju protiv Betisa. Hoxha će sigurno biti bolji, ide na Euro s Albanijom. Apelirao bi na ljude da imaju malo više strpljenja.

Je li treneru žao što nije došao Brekalo?

- Nema tu što biti žao... Mi smo imali želju, Josip je imao želju, što se zakompliciralo, možemo samo nagađati. Ispalo je tako kako je ispalo.

Ako dođe Pjaca, ostane Vidović, tu je Hoxha, Rukavina je bio na posudbi u Gorici... Imat ćete onda gužvu na lijevoj strani.

- To je odluka kluba, nećemo gomilati igrače. Četiri igrača na istoj poziciji nema nikakvog smisla. U projekciji su dva igrača po poziciji. Priključit ćemo i nekoliko mladih igrača za pripreme.

Hajduk je imao dobru momčad. Bi li on na klupi Splićana napravio bolji rezultat?

- Ne mislim o Hajduku na taj način, to je provokativno pitanje. Sve je lakše kad gledaš izvana, onda kad uđeš vidiš realnu sliku. Tako je u svakom klubu.

Kako komentira popis izbornika Dalića za Euro? Rijeka ima više igrača od Dinama?

- Popis je očekivan. Labrović je branio jako dobro, Pašalić i Pjaca su igrali jako dobro. Jednom kad se uđe teško se izlazi iz reprezentacije, Dalić to posebno dobro radi, drži atmosferu. Tko je mogao biti iz Dinama? Mišić je mogao biti komotno, još prije par godina, ali lako je nama sad pričati, izbornik je taj koji sastavlja popis. I Fruk je na pretpozivu, čovjek ima 20 asistencija, što je tu loše.

Kakvi su izgledi Hrvatske na Euru?

- U našoj grupi još nedostaje samo Francuska! Teška skupina, ja bih bio sretan da prođemo grupu, a dalje je sve moguće. Bit će zahtjevno. Bitno je da se dečki dobro prezentiraju.

Ide li on možda na koju utakmicu kao navijač?

- Trebao bih ići na Španjolsku. Imam dres Luke Modrića, s tim da je XL, ha, ha, ha...

Debitirao je za prvu momčad i sin Leon. Kakav je odnos, zove li ga sin ‘treneru‘ ili tata?

- Naravno da me zove ‘treneru‘! Mi doma jako malo pričamo o nogometu. Naravno, ima on još puno za raditi, kao i svi ti dečki, koji su pokazali potencijal, Puno nam nedostaje druga momčad, tu je trenažni proces jako važan. Zato ćemo se okrenuti filijali, da im što više olakšamo taj put. Svi su ti igrači jako potentni, može tu biti jako dobrih seniora u prvoj momčadi u dogledno vrijeme.

image

Leon Jakirović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Nevistić je veliki dobitak u drugom dijelu sezone, bio je jedan od junaka Dinamove duple krune?

- Neva je specifičan, sad se opustio. Važno je da je Mrčela radio s njim i u Rijeci, taj odnos vratara i trenera je poseban. I tu imamo mir. Imali smo ga cijele sezone. Htio sam ga zaštititi, pa ga maknem s gola pa je on ljut... Dobro, i ja sam nekad ljut pa me nitko ništa ne pita. Ja moram donositi odluke da bude dobro za momčad. Uvijek kad jednu ne igraš, onda si ljut dulje nego što si zadovoljan kad igraš. Tako je to u nogometu.

Sjajnim se potezom pokazao i povratak Theophilea?

- On ostaje ovdje kao ‘back up‘ opcija, ako nekoga dovedemo. On je bio odličan, koliko je Bruno bitan gore, toliko je Kevin dolje. On je tu šest godina, možeš na prste ruke nabrojati njegove greške, samo što su bile kobne pa se pamte.

Jakirović je pohvalio i Maxa Bernauera...

- Bernauer je veliki profesionalac, koji se nikad nije predavao. Ja sam mu objasnio situaciju, ali nisam nikad rekao da s njim ne računam. Dočekao je šansu. On puno razumije hrvatski i trudi se.

Kakva je komunikacija sa sadašnjom, kakva je bila s prošlom Upravom i vodstvom kluba?

- Komunikacija s Mirkom Barišićem je uvijek bila odlična, kao i Vlatkom i Upravom. Kao i sad. Uvijek je bio mir i podrška. I kad je gorjelo, uvijek je bilo povjerenje. Naravno, da nismo uspjeli povezati neke pobjede iza Lokomotive, znamo što bi bilo. Najviše je bilo problema iza Lokomotive, tada je Vlatka rekla; ‘Imam lošu vijest za tebe, ostaješ na klupi, muči se i dalje‘.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kako je doživio Petkovićevu izjava na proslavi kad je pohvalio Barišića i Vlatku Peras?

- Bruno je to osjetio, on je tu od 2018. i može to reći. Sve što je rekao je točno, kao i to da sad s novom Upravom idemo dalje. To cijelo vrijeme i želim reći, da je u klubu cijelo vrijeme bio mir, u smislu cilja koji želimo ostvariti. To je isto jedna od ključnih stvari. Zadržala se mirnoća. Sve što se događalo nije ostavilo traga na tom dijelu, a na kraju se onda podvlači crta.

Jakirović nam je ponosno pokazao dvije nove tetovaže na nozi. Bila su istetovirana dva pokala s Dinamom, oni za prvenstvo i Kup.

- Tetovirao sam pehare prvenstva i Kupa. Na drugoj nozi imam i od Zrinjskog. Htio sam sam pehar od naslova, a onda me zvao čovjek da pričekamo i Kup. Pričekali smo pa smo tetovirali oba.

Nego, čuje li se s predsjednikom Rijeke, Damirom Miškovićem?

- Čestitao je Mišković nakon Kupa, vidjeli smo se u tunelu, malo popričali - zaključio je Sergej Jakirović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. srpanj 2024 04:25