RANKO SUVAR Cropix
USUSRET PRIPREMAMA

Jakirović otpisao Drmića, progovorio o novom pojačanju pa otkrio: ‘Želio bih dovesti obojicu, realno je da dođu‘

Dinamov trener govorio je o brojnim aktualnostima vezanim uz modru momčad uoči nastavka HNL sezone
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 02. siječanj 2024. 10:46

Otvorena je prva stranica kalendara za 2024. godinu, a usporedno s tim nastavljane su i medijske aktivnosti vezane uz HNL travnjake. U press dvorani stadiona Maksimir održana je, naime, prva novinska konferencija uoči nastavka sezone, a kao glavne točke dnevnog reda istaknuti su plan priprema za proljetni dio kampanje, odnosno popis igrača s kojima će Dinamo krenuti u pripremni proces.

- Danas se okupljamo, prozivka je u 15 sati, a na popisu su 32 plus četiri igrača. Priključili smo 10 mladih igrača iz nase omladinske škole, s obzirom na pozicije na kojima smo deficitarni. Osobito na desnoj strani gdje je Ristovski dobio slobodno zbog smrtnog slučaja u obitelji, a Moharrami je na Azijskom kupu. Emreli je dobio do sutra slobodno, a Kaneko i Ogiwara su došli jutros i također će dobiti par dana slobodno zbog "jet laga". Ogiwara sutra ima liječnički pregled, svi ostali su na dispozciji - rekao je Sergej Jakirović u uvodnom dijelu svog izlaganja pa nastavio:

- Ima nekoliko igrača za koje smo procijenili da bi bilo dobro da idu dalje, recimo Drmić i Marin koji su ušli u posljednjih šest mjeseci ugovora, smatram da neće biti toliko prostora za njih, pogotovo jer tražimo još jednog lijevokrilnog igrača. Što se tiče Menala, tražimo da sve strane budu zadovoljne, i mi kao klub i on kao igrač. Za Jurića smatram da je bolje da ide na posudbu zbog zdravstvenih problema koje je imao, sada se vraća i za njegovu karijeru bi bilo dobro da ima kontinuitet. Sa Sosom i Mihajličenkom raskidamo jer smatram da nemaju dovoljnu kvalitetu za Dinamo i za ono što mi želimo. Što se tiče samog plana priprema, mi smo ovdje do nedjelje, u subotu ćemo s Rogaškom odigrati prvu prijateljsku utakmicu ovdje na Maksimiru. Od 8. do.17. smo u Rovinju, tamo planiramo odigrati još četiri utakmice, tri su dogovorene, Celje (13. siječnja), Makedonija (16. siječnja) i Slask (17. siječnja). Za četvrtu utakmicu u igri je jedan slovenski drugoligaš, ako ne nađemo nikog jačeg, igrat ćemo s tim slovenskim drugoligašem.

image
RANKO SUVAR Cropix

Nakon što su na red došla novinarska pitanja, riječi je bilo o Morenu Živkoviću, Franu Brodiću Nikoli Čavlini…

- Moreno će biti s nama, želimo s Lokomotivom dogovoriti da bude sve kako treba jer ga oni imaju na posudbi do ljeta i moramo ih razumjeti. Vidjet ćemo kakve su njihove želje i dogovoriti se, ali očekujem da će Moreno biti s nama. Brodić je na popisu, kupili smo ga, imao je malo problema, ali vratio se zadnja dva kola. Kreće s nama u pripreme i imat će priliku pokazati da može igrati u Dinamu, a ja sam čvrsto uvjeren da on to može. Nismo odustali od Čavline, ali kad donosimo odluke, one moraju biti dobre za sve uključene strane. Smatram da bi bilo dobro da Čavlina ostane do kraja sezone u Lokomotive, a da ga onda na ljeto povučemo. Ako ga sad povučemo, moramo mu dati jedinicu, nema smisla da ga povučemo pa da ga stavimo na klupu. On se odlično razvija, naravno da nije isto braniti u Lokomotivi, gdje imate puno udaraca prema golu i u Dinamu, gdje imate dvije - tri lopte i ako tu ne reagirate, ode sve nizbrdo. Nadam se da će Čavlina nastaviti braniti ovako i on je sigurno naša budućnost.

Što se, pak, tiče, želja u pogledu napretka u određenim segmentima igre, Dinamov je strateg osobito istaknuo napadački aspekt, odnosno realizaciju.

- Imamo dobar posjed u smislu brojku, ali moramo biti direktniji, konkretniji i vertikalniji, više napadati prostor, ali to je i do profila igrača koje imamo. Naravno, kroz trenažni proces ćemo pokušati to popraviti, moramo to popraviti. Treba nam kvalitetniji reposjed i visoki presing jer Dinamo je godinama lomio suparnike u prvih 20 minuta prvog poluvremena, tako da nam to treba. I naravno, da iza što manje dopuštamo suparniku, mada smo se u zadnjim utakmicama stabilizirali kada smo svi bili na dispoziciji i kad nismo imali problema s ozljedama. Želim da dajemo više golova, fali nam golova, osobito s krilnih pozicija, dali smo ih samo šest u HNL-u; tri Vidović, dva Špikić i jedan Kaneko, tu nam fali golova i tu moramo biti bolji. Lijevo krilo i desni bočni su pozicije na kojima želim dovesti nove igrače - rekao je Jakirović pa se osvrnuo na transfere:

- Zadnja tri mjeseca gledamo igrače, samo što je problem u tome što i kada se odlučite za nekog igrača, pojave se razne varijante, od početne plaćene posudbe s otkupom do šest-sedam milijuna eura. Ubacuju se ljudi sa svih strana, a ja osobno u takvim situacijama odmah odustajem od posla jer nema smisla trošiti energiju na to. Nitko nikoga ne kontrolira. U slučaju Ogiware, vi mediji ste se zabavljali s Wdowikom i Mitajem, ali odugovlačilo se oko financija i svega, dok smo se oko Ogiware smo dogovorili u tri dana. Male su razlike između ta tri igrača, ali cijeli paket, i financijski, nam je odgovarao i odlučili smo se za njega i odmah reagirali. Ako vidim da ne možemo bzo završiti posao, odustajem i okrećem se novom igraču, mi jednostavno nemamo vremena.

image
RANKO SUVAR Cropix

Ima li Jakirović podršku kluba?

- Imam. Otkad sam došao, klub je maksimalno stao iza mene. Stvarno su se događale razne turbulencije, ali u ova četiri mjeseca radimo na dolascima. Nekad nije sve u našoj moći, ali vide da na određenim mjestima imamo problema i želimo se tu pojačati.

Dinamov trener govorio je i o igračkom profilu novopridošlog lijevog beka, Japanca Takuye Ogiware.

- Teško ga je usporediti s nekim u Dinamu kad mi nismo imali normalnog lijevog bočnog. Ljubičića sam zamolio da igra lijevog beka, igrao nam je i Mauro Perković koji je davao svoj maksimum, ali on je nešto između stopera i beka, čak bih rekao više stoper. Ogiwara je klasični lijevi bočni igrač, dosta okomit, direktan, raznovrstan, dobar 1 na 1, može probiti stranu, centrirati, a i stabilan je iza, stabilno se ponaša u četvorci. Svidjelo mi se što sam vidio od njega, osobito na Svjetskom klupskom prvenstvu, kad vidiš da bježi igračima Cityja… Morali smo reagirati s obzirom na ponuđeno i s obzirom na to što mi u ovom trenutku možemo dovesti. Uvjeren sam da će on biti dobar, adaptacija će mu biti lakša zbog Kaneka, Japanci se obično dovode u paru da im bude lakše zbog potpuno drugačije kulture. Smatram da će mu tako biti puno brža i bolja prilagodba.

Što je s Hoxhom?

- Razgovara se, pregovara se, aktualan je i Brekalo, i mi i on imamo želju da dođe, kao i Hoxha- Vidjet ćemo što ćemo uspjeti realizirati, pitaju se i Fiorentina i Slaven Belupo, ali nešto ćemo morati dovesti. Ako mene pitate ja bih želio obojicu i realno je da dođu obojica - zaključio je Jakirović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 04:02