Sergej Jakirović

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
PRIPREME ZA DERBI

Jakirović otkrio što se događa s Baturinom i poručio: ‘Tri igrača neće konkurirati za Hajduk‘

"Da sam ga uveo s klupe i da je reagirao onako kako je reagirao, onda bi bilo problema"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. prosinac 2023. 15:56

Dinamo je u petak održao svoj Media day, okupili su se novinari u press loži maksimirskog stadiona. Za mikrofonima su bili trener Sergej Jakirović te Bruno Petković i Takuro Kaneko. Na licu Dinamovog stratega očitavalo se zadovoljstvo, Modri su uspjeli u svom prvom cilju, ostvaren je plasman u europsko proljeće u Konferencijskoj ligi.

- Sigurno smo jako zadovoljni što smo ostvarili cilj, prezimljavanje u Europi. Nije bilo jednostavno, činilo se dobro nakon prve utakmice s Astanom, ali onda smo zaredali s tri poraza. Mogli smo protiv Viktorije uzeti više, u Prištini nismo ništa više ni zaslužili. Odigrali su dečki kvalitetno ove dvije zadnje utakmice i mislim da zasluženo smo prošli. Nije bilo jednostavno zbog svega što se događalo. Napale su nas ozljede, u kratkom periodu imali smo puno utakmica, ali opet smo se uspjeli izvući, što je jako dobro za nas - kazao je u uvodu Jakirović.

Možda su upravo utakmice s Ballkanijem bile najbolji opis Dinamove sezone. U Prištini su Modri dotakli samo dno, a u četvrtak su se preko prvaka Kosova plasirali u europsko proljeće...

- Momčad Ballkanija je pokazala da je dobra u ove dvije utakmice s nama, nije bilo nije bilo nimalo jednostavno. Izgledaju mi malo bezobrazni, dvije godine su zajedno i jako dobro znaju što rade. Opet su momci ti koji su shvatili to maksimalno ozbiljno i izborili prolaz skupine. To smo htjeli, da u zadnjoj utakmici odlučujemo o sebi, naravno, nismo to htjeli na početku, ali tako se odvrtjelo i na kraju možemo biti zadovoljni.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Naravno, priča je odmah krenula prema najvećem događaju hrvatskog klupskog nogometa, nedjeljnom derbiju s Hajdukom. Modri imaju priliku pobjedom nad Majstorom s mora na neki način, okrenuti prvenstvo, približiti se na samo četiri boda, uz dvije utakmice manje.

- Važna, prevažna je to utakmica. Mada držim da se u nedjelji ništa puno neće odlučiti. Dobro, može u nekoj psihološkoj prednosti. Ali znamo što nam je činiti. Imamo dvije utakmice manje, imamo trenutačni zaostatak, pokušat ćemo sve napraviti da uz pomoć navijača pobijedimo.

Kakav Hajduk očekuju u Maksimiru?

- Analizirali smo ih, imamo dva neugodna iskustva s njima, zaslužili smo puno više u tim utakmicama s obzirom na prikazano. Ali eto stiže nova utakmica, treći put u ovoj sezoni. Moramo to maksimalno odraditi, pronaći zadnji atom snage. Oni su zadnji put igrali prošli petak, mi u ovaj četvrtak, uvjeren sam da će igrači naći dodatnu energiju, jer moramo sve napraviti da osvojimo tri boda.

Kakvo je stanje kadra?

- Boško Šutalo će napraviti magnetsku rezonancu, malo šepa na ozlijeđenu nogu. Mahira Emrelija zaboljelo je koljeno. On neće biti u kadru za Hajduk, kao i Josip Drmić, te Menalo. Svi ostali su na dispoziciji.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Sad je minus sedam, pobjeda bi donijela minus četiri. Sigurno nije svejedno s kolikim će minusom Dinamo na stanku?

- Jako bi puno značilo u psihološkom smislu da odemo na pauzu s minus četiri. Cijelo vrijeme zaostajemo, a stalno se broje te dvije odgođene utakmice, ali i njih moraš pobijediti. A to će biti zahtjevno, puno ovisi i o tome kakav će biti protivnik u tom terminu. Moramo pronaći snage da pobijedimo. Uvijek se nešto računa, odgađaju se utakmice, ali to moraš pokazati na terenu.

Nova je odluka HNS-a da od iduće sezone neće biti odgoda?

- Dobra je odluka, da nema odgoda. Ako cijela Europa igra stalno, smatram da je to dobra odluka, bit će regularnije i nama lakše u psihološkom smislu.

Kaneko je opet bio dobar, pretvara se u važnog igrača, jednog od ključnih. Shvaća li on važnost ove utakmice, taj rivalitet s Hajdukom?

- Kaneko shvaća, iako ja više pričam s njegovim prevoditeljem Kenom, ha, ha, ha... Valjda mu točno prevede, ha, ha, ha... Imao je vatreno krštenje u Splitu, bio je malo fasciniran, ali sad se prilagodio i donosi nam razliku, što je sjajna stvar za nas.

image

Martin Baturina

GORAN MEHKEK Cropix

U kakvom je stanju Martin Baturina? Protiv Ballkanija nije igrao dobro, izišao je na poluvremenu, viroza je ostavila trag. Hoće li biti spreman za Hajduk?

- Vidjet ćemo. Maloprije sam s njim razgovarao, bolje se osjeća, ali jasno da je bolest ostavila traga. Namjerno sam ga stavio od prve minute, bolje to nego da uđe s klupe pa reagira kako je reagirao u prvom poluvremenu. Onda bi bilo problema! Ušli smo svjesno da odigra poluvrijeme, a onda ako može više, super, ako ne, da ga zamijenimo.

Nakon koje utakmice mu je bilo najteže ove sezone, nakon koje je najteže zaspao?

- Najteže sam doživio, osobno me pogodio, poraz od Ballkanija u Prištini. To nije bio izgled moje momčadi, uvijek smo imali glavu i rep. A u prvenstvu, Gorica i Varaždin, tu smo zaslužili puno više. U Gorici smo ostali bez ičega, u Varaždinu se spašavali nakon što smo odigrali možda i najbolje poluvrijeme.

image

Takuro Kaneko

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Zašto Dinamo pokazuje dva lica. Prvo poluvrijeme s Rudešom, Astanom, Ballkanijem ispod razine, a onda u drugom puno bolje? Zašto je tamo tako?

- Jasno je nama sve... Radimo analize i nekad mi to nije jasno, pogotovo kad završiš dobro utakmicu, pobijediš. Bez obzira na to koliko je bilo teško, uvijek očekujem više samopouzdanja, puno više sigurnosti. Evo recimo, čak smo dobro i ušli protiv Ballkanija, a onda je došlo do grešaka, neforsiranih grešaka, stalno si u kontra ritmu, bojiš se da nešto ne zaluta... Možda je to stvar koncentracije, ne želim da se ijedan igrač boji, ipak je to samo sport, nemaš se čega bojati. Nadam se da će toga biti u budućnosti što manje - zaključio je Jakirović

Linker
08. svibanj 2024 06:54