DAMIR SENCAR Afp
Analiza SN

Evo kako Dinamo jedino može protiv Monaca, temeljiti uspjeh na dolasku novog trenera bio bi jalov pristup

Fizički su impresivni, tehnički dobri, ukupno gledano moćni pogotovo za aktualni Dinamo.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. listopad 2024. 06:54

Temeljiti rezultatske ambicije zato što je istu momčad preuzeo novi trener, jalov je pristup. Ovo je Dinamo koji je prije dva tjedna doživio kalvariju u Münchenu. Izdanje protiv Lokomotive je bilo uvjerljivije nego prijašnje partije, što se može pripisati odjeku kod igrača u svezi novog (starog) trenera. No, Lokomotiva nije kriterij po kojem bi se ravnalo dojmove za drugu utakmicu LP-a, protiv Monaca. Momčad koja je pobijedila Barcelonu u prvom kolu, a u prvenstvu drži ritam PSG-a, ukazuje kako ima visoke vrijednosti. Stavimo li ih u kontekst procjena s Dinamom (pet puta vrjedniji po TM-u) bit će više nego jasna težina izazova za Modre.

I u vremenu kada je Dinamo bio u snažnijoj momčadskoj varijanti te postojanom kvalitetnom natjecateljskom ritmu, imao bi značajnih problema s momčadima tipa Monaco. Prije svega zbog razlike u fizičkim performansama. Monaco praktično nema Francuza, osim onih koji su iz prekomorskih joj teritorija i bivših kolonija. Selekcijski su temelji upravo na fizičkim moćima, pa Austrijanac Adi Hütter od ljeta prošle godine odrađuje nadgradnju grupe čiji je prosjek godina 23,3. To znači upijanje tehničko-taktičkog gradiva, koje uz takve fizičke moći stvara razliku i na europskoj, a ne samo francuskoj razini.

Brzina, ne samo individualna nego i momčadska, temeljena na dinamici igre i brzine donošenja odluka, u današnjem nogometu čini razliku. Igrači Monaca nisu tehnički nešto bolji od Modrih, ali u organiziranom sustavu igre, gdje se točno zna što je kome raditi, njihov brži ulazak u duel i(li) uzimanje lopte jest prevaga. Što imaju više prostora takvi igrači su teži za čuvanje. Dinamu, koji je ipak niže razine hitrine, osnovna zadaća jest da ritam utakmice spusti bliže svojim mogućnostima. Tada se može u zgusnutom defenzivnom bloku parirati suparniku, i u pravovremenom tajmingu kontranapada istog i ugroziti.

Nenad Bjelica je trener natjecatelj, koji je te osobine potvrdio u uspješnim euro izdanjima Dinama u prvoj mu eri. U aktualnoj situaciji, nakon 2:9 u Münchenu, treneru Dinama je najvažnije da momčad pruži ono izdanje koje će, neovisno bio rezultat i negativan, biti točka na kojoj će se zaustaviti strah nastao u Allianz Areni. Dinamu treba porast samopouzdanja, kako bi u dvobojima sa sebi sličnijim konkurentima bili spremniji za izvlačenje i bodovnih bonusa.

Limiti iskazani u Münchenu ne mogu se riješiti, ali se može bitno poboljšati organizacija igre i koncentracija, s čime se ukupno može zamaskirati mane. Posljedično mogu onda doći do izražaja i određene vrline. U defenzivnom bloku svih iza linije lopte (4-5-1, 5-4-1, svejedno) presudno je biti čvrst, uporan, taktički discipliniran i otupljivati oštricu napada Monaca. Što imaju manje prostora za nametanje sprinta, to bi Hütterovi igrači trebali imati više problema stvarati viškove. Snižavanje ritma igre onda bi trebalo osnažiti tehničko nadigravanje, što Dinamovim igračima jača dionice. Fanatična borbenost i beskompromisno odrađivanje defenzivnih zadataka je preduvjet da Modri napuste teren uzdignuta čela, neovisno o rezultatu.

RECEPT ZA DINAMOV USPHEJ PROTIV MONACA

FANATIČNA BORBA

Realna je procjena kako su kvalitete Monaca one koje najviše "muče" tip momčadi kao što je Dinamo. Francuzi su fizički moćni, brzi, izdržljivi i jako dobro organizirani. Pritom nisu tehnički inferiorni. Parirati takvoj moći može se samo uz fanatičnu borbenost kojom se temeljno može kompenzirati limite.

TAKTIČKA DISCIPLINA

Modri će po logici stvari biti pod pritiskom Monaca, koji voli držati posjed i uporno tražiti putove do gola, kako preko bokova tako i kroz sredinu. Za očekivati je čvrsti defenzivni blok Dinama, u dvije linije obrane (4-5) i beskompromisno zatvaranje svih prostora ispred Nevistića. Samo ako jedan igrač ispadne iz kompozicije, može se urušiti cijela obrana.

ČITANJE IGRE

Dinamo nema moći kao Monaco da se na širem prostoru nadigrava. Otvarati se ovakvom suparniku je ravno kapitulaciji. Modri trebaju strpljivo braniti svoje prostore i onda kvalitetno čitati igru te shodno tome izlaziti u brzu tranziciju. Ona sama po sebi može biti "autogol" jer otvara prostore u defenzivi. Zato treba biti logična, a ne stihijska grlom u jagode. (rm)

Linker
04. listopad 2024 10:25