Adolf Hütter i Nenad Bjelica

 Afp
DOSSIER MONACO

Dvoboj na osobnoj razini dvojice trenera: Kneževi su jako promijenili svoj DNK i to izaziva oprez u Maksimiru

Nenad Bjelica i Adolf Hütter imaju povijest međusobnih sučeljavanja
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. listopad 2024. 18:11

Kneževina Monako ima poseban status u nogometnom svijetu. Minijaturna monarhija na Azurnoj obali ne posjeduje vlastitu reprezentaciju, ali uz suglasnost FIFA-e i UEFA-e ima (istoimeni) klub u francuskoj Ligue 1. Tako je nacionalno prvenstvo Francuske jedino u Europi u kojemu se natječe i klub iz druge države (bio je donedavno i Vaduz iz Lihtenštajna u švicarskoj Superligi, ali je ispao).

U petak 23. kolovoza ove godine taj i takav Monaco proslavio je stoti rođendan. No obilježavanje respektabilne obljetnice traje i dalje. Subotnji prvenstveni ogled protiv Montpelliera imao je neobičnu uvertiru. Na terenu se pojavio 89-godišnji Lucien Cossou, član šampionske momčadi Monaca iz 1963., da bi izveo početni udarac. Na travnjak je stigao u pratnji kneza Alberta II. i predsjednika kluba, ruskog oligarha Dmitrija Ribolovljeva (koji je vlasnik dvije trećine klupskih dionica). Zanimljivo, nakon sankcija EU koje su podrazumijevale i "zamrzavanje ruskog kapitala" Ribolovljev se nije bio primoran povući iz vlasničke strukture monegaškog kluba, poput primjerice Romana Abramoviča iz londonskog Chelseaja.

image
GORAN MEHKEK Cropix

U subotnji ceremonijalni protokol draž dramatičnosti donijela je tek utakmica s Montpellierom. Monaco je pobjednički gol (za 2-1) postigao u osmoj minuti sudačke nadoknade i zadržao je priključak s PSG-om na diobi čelne pozicije Ligue 1. Mogućnosti momčadi Monaca vjerojatno su analizirali i članovi Dinamova stručnog stožera budući da je spomenuti klub sljedeći protivnik "modrima" u 2. kolu Lige prvaka (srijeda, 21 sat).

Nakon ždrijeba Lige prvaka donedavni je šef maksimirske svlačionice Sergej Jakirović momčad Monaca spomenuo u kontekstu suparnika "protiv kojih se Dinamo može nadigravati". No nakon debakla na Allianz Areni Jakirović više nije trener Dinama, a i dosezi hrvatskog prvaka u elitnom društvu mnogo se strože propituju.

Na prvu, momčad Monaca doista nije ostavila dojam protivnika protiv kojega Zagrepčani ne bi mogli prosperirati. Uočene su ozbiljne manjkavosti u igri posljednje linije (posljedica čega je bilo i vodstvo Montpelliera u 16. minuti utakmice). Ali radi se o momčadi u stvaranju. DNK momčadi umnogome se promijenio u odnosu na prošlu sezonu, a trener Adolf Hütter kao da selektira prvenstveno mlade i brze igrače. Zanimljivo je konstatirati da je prosjek godina igrača Monaca koji su započeli subotnji susret iznosio 24,54 godine (istovremeno je prosječna starost Dinamovih igrača protiv Lokomotive bila 26,64 godine). A momčad Monaca koja je završila utakmicu (nakon što je Hütter obavio četiri izmjene) imala je tek 23,64 godine! Najstariji igrač Monaca bio je Aleksandar Golovin s 28 godina. A ruski playmaker je uz američkog napadača (i strijelca prvog pogotka) Folarina Baloguna najskuplji pojedinac u svlačionici monegaškog kluba. Obojica su procijenjeni na 30 milijuna eura. Inače, u momčadi Monaca nema igrača vrijednog ispod deset milijuna eura. Samo je (pričuvni) vratar Švicarac Köhn jeftiniji. Njegova je (procijenjena) vrijednost pet milijuna eura.

image

Adolf Hütter

MIGUEL MEDINA Afp

U subotu je Monaco igrao s dvojicom napadača (u sustavu 4-4-2), no poprilično je izvjesno da će se u srijedu Hütter sučeliti Dinamu u rasporedu 4-2-3-1. Tako Monaco redovito igra u gostima, preferirajući tranzicijsku igru. Također, protiv Montpelliera se nije pojavio hitronogi Japanac Takumi Minamino (mnogi ga se sjećaju iz dana kada je nastupao za Liverpool). Očito ga je Hütter sačuvao za zagrebačku utakmicu.

A ogled Dinama i Monaca dvoboj je i na osobnoj razini dvojice trenera: Nenad Bjelica i Adi Hütter imaju povijest međusobnih sučeljavanja. Ovo će im biti 12. susret. U dosadašnjih 11 Hütter ima nešto bolju statistiku - tri pobjede i dva poraza, uz šest remija. I njihov prvi ogled, u drugoj austrijskoj ligi 19. svibnja 2009., završio je bez pobjednika (0-0). Hütter je vodio Red Bull Juniorse, a Bjelica Lustenau. Potom je Bjelica preuzeo WAC, a Hütter je prešao u Altach. U tom razdoblju hrvatski je trener bio uspješniji (2-1 u pobjedama). Kako su obojica napredovali, njihovo je rivalstvo nastavljeno i u austrijskoj Bundesligi. Bjelica je vodio Austriju Wien, a Hütter Grödig. No u sezoni 2013./14. Grödig je bio bolji u obje utakmice (3-2, 1-0).

Bjelica i Hütter pripadaju plejadi europskih trenera (Austrijanac je godinu dana stariji) sličnih nogometnih promišljanja (za igračkih dana obojica su nastupali na poziciji ofenzivnog veznog). A reformirana Liga prvaka i za njih je prilika za novo dokazivanje.

Linker
04. listopad 2024 10:29