RONALD GORSIC Cropix
NUDE TRIPUT VEĆI UGOVOR?

Dinamu prijeti egzodus! Potpuni preokret oko Ademija, a sve su glasnije priče o još jednom velikom odlasku

Osjeća Ademi da se jednoj momčadi približava kraj roka trajanja, umorio se od dvorskih borbi...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. siječanj 2023. 19:53

Vlada požuruje službe zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da krenu u akciju raščišćavanja situacije u Dinamu, moguće je pročitati između redaka objave kojom je Ministarstvo turizma i sporta u utorak otkrilo da je zaprimilo više predstavki "kojima se ukazuje na možebitne nepravilnosti u radu i postupanju" Dinamovih klupskih tijela.

Predstavke u kojima se upozorava da je Skupština 12. prosinca bila nelegalna, jer je održana u atmosferi uvreda i prijetnji, na rubu fizičkog obračuna, stigle su na adresu Sportske inspekcije i Gradskog ureda za opću upravu. Kako je inspekcija sastavni dio Ministarstva turizma i sporta, dok je Gradski ured za opću upravu dio Tomaševićeve administracije, u slobodnijem prijevodu, evo nas na startu ping-pong partije između premijera i gradonačelnika. Tko će povući prvi potez? Hoće li komplicirani čvor raspetljavati svak za sebe, ili sinkroniziranim djelovanjem?

Prve etape razgovora

Nije u nadležnosti sportske inspekcije, objašnjava nam Ministarstvo turizma u medijskoj objavi, da se bavi sazivanjem i održavanjem sjednica skupština sportskih udruga, jer tu materiju ne regulira Zakon o sportu. Drugim riječima, priča o (ne)legalnosti Skupštine na stolu je Ureda za opću upravu, dok će se inspekcija, da baš ne sjedi prekriženih ruku, pozabaviti pitanjem (ne)usklađenosti Dinamova Statuta s odredbama Zakona o sportu.

Strogo birokratizirani rječnik dopisa ovdje je u funkciji uvjeravanja javnosti da se sve odvija "lege artis", slovo zakona nikoga ne favorizira, ali izvori s terena ukazuju da je priča oko borbe za vlast u Dinamu u međuvremenu prerasla u ekskluzivno političko pitanje. Gradska vlast okupljena oko platforme Možemo! i državna vlast u rukama HDZ-a, načelno dijele stav da Dinamu trebaju novi ljudi. I jedni i drugi žele graditi novi stadion, ali sa skupštinskom frakcijom pod kontrolom Zdravka Mamića nikako nisu spremni surađivati. Nije im osobito po volji niti ova trenutačno nadglasana frakcija okupljena oko Mirka Barišića i Krešimira Antolića, ali s njom su gradski oci već harmonično odradili prve etape razgovora o gradnji stadiona.

Čeka se frontmen

Intervju Ivice Cvitkovića, objavljen ovih dana na stranicama SN-a, u tom je smislu prilično ilustrativan. Bivši Dinamov nogometaš i dugogodišnji član klupskih vlada, danas Barišićev saveznik u Izvršnom odboru, otkrio je da su mu pristupili "neki ljudi iz Grada" sa zamolbom da kao dinamovac od ugleda preuzme vlast za vrijeme interregnuma. Politika se, jasno je iz njegovih riječi, sprema izgurati iz igre i "mamićevce" i one koji su se od njega odmetnuli, ali na obzoru nema jasno artikulirane treće opcije. Čeka se prepoznatljiv frontman čije bi ime zvonilo u javnosti.

Triput veći ugovor

A dotad klub riskira da mu se dogodi mali egzodus, jer svlačionica s nelagodom osluškuje buku koja dolazi s gornjih maksimirskih katova. Momčad se već oprostila od Mislava Oršića, sve glasnije su spekulacije o transferu Dominika Livakovića u Villarreal, a prema posljednjim vijestima iz vrlo pouzdanog izvora, za opciju odlaska u inozemstvo preko noći se jako zagrijao Arijan Ademi.

Kapetan se umorio od dvorskih borbi, osjeća da se jednoj velikoj momčadi približava rok trajanja, a nakon španjolskih klubova, sada ga vabi klub iz Saudijske Arabije i nudi mu triput veći ugovor od ovog u Dinamu, koji nije bezazlen...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 20:24