Emreli, Mihajličenko i Ivanušec

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
Dražen Krušelj
Dražen Krušelj
DRMIĆU NE VJERUJE

Dinamovo pojačanje na mahove je podsjetilo na Koemana, kocka s Ukrajincem, a Emreli je Bišćanu donio olakšanje

Modri su uzeli igrača na žeton koji b mogao pomoći da se ostvare europske ambicije, ali...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 01. kolovoz 2023. 20:22

Ako je predstava s Astanom bila upakirana u formu golgeterske grmljavine, Dinamova utakmica četiri dana kasnije stigla je kao dah svježeg vjetra. Igor Bišćan je, naime, u Puli odlučio predstaviti narodu nova lica "plave" svlačionice i učinio je to bez taktiziranja, bacivši ih "en masse" na teren Alda Drosine. Dojam? Vrlo dobar. Ocjene? Redom ovako: Bernauer 6, Kaneko 6,5, Mihajličenko 7, Emreli 7,5.

Dojučerašnji drugoligaš

Nakon slabašnih recenzija u prvim, pripremnim utakmicama, 25-godišnji francuski stoper dobio je predah za upoznavanje s okolinom i visokim kriterijima kluba. U Puli ga je Bišćan ponovno aktivirao, zaštitivši ga neprobojnim sanitarnim kordonom: s jedne strane Ristovski, s druge Šutalo, ispred njega Mišić. Bernauer se u takvom okruženju opustio i počeo igrati, na trenutke s takvom sigurnošću da se nije samo spuštao prema centru, nego je testirao preciznost svojih 40-metarskih dijagonala, što je novost u igri "plavih". Zvučat će bolno pretenciozno, ali u onim nadahnutijim izletima podsjećao je na Ronalda Koemana. Bilo je, međutim, i onih dionica kada je u pokušaju presinga naivno ispadao iz igre ostavljajući hektar neobranjenog igrališta iza svojih leđa. Podsjetnik da je do jučer igrao samo drugu francusku ligu.

U idealnim okolnostima Ukrajinac Mihajličenko će biti značajno pojačanje. Lijevi bek koji kroz kombinatoriku s veznim igračima ulazi u završnicu i širi repertoar napadačkih opcija, dok u obrani brzinom i dobrom duel igrom cementira blok ispred Livakovića. I povrh toga otvara prostor Ljubičiću da se vrati u sredinu igrališta i razvije se u zahvalnu "osmicu". Ono što u Mihajličenkovu slučaju otpočetka zbunjuje stane u njegov liječnički dosje. Predbračni ugovor Taylor Swift vjerojatno nema toliko elaboriranih klauzula koliko ih je uglavljeno u Mihajličenkov ugovor s Dinamom. Razlog? Oštećenje hrskavice desnog koljena u najvišem stupnju, kako nam objašnjavaju upućeni izvori. U slučaju ozljede 26-godišnjak bi zbog toga u Maksimiru zadržao pravo samo na nekoliko tisuća eura plaće. Dinamo se odlučio kockati, uzeo je igrača na žeton koji bi mu mogao pomoći da ove sezone ostvari europske ambicije, ali koji bi umjesto s brojem na leđima mogao istrčavati s upitnikom.

Otkako je Yasuhiko Okudera sedamdesetih odradio pionirski posao u Bundesligi, a besmrtni Kazu Miura devedesetih u svojim putešestvijama stigao sve do Maksimira, veliki klubovi stalno škicaju prema Japanu u potrazi za novim talentima. Ponekad se tu zalome baš ozbiljni i veliki igrači poput Nakate (Roma) ili Kagawe (Borussia, Man Utd), a vrlo često sasvim pristojni prvoligaški španeri. Celtic danas u rosteru ima petoricu Japanaca.

Posljednjih sezona stizali su i do svlačionica hrvatskih prvoligaša, ne ostavljajući dubljeg traga u Varaždinu (Urata), Šibeniku (Arai) i Istri (Hara). Na premijeri u plavom dresu Takuro Kaneko se predstavio kao igrač bez kompleksa koji voli frontalno s loptom u nogama napasti čuvara. Kada se aklimatizira, uz dovoljan broj minuta na terenu, mogao bi izrasti u nešto više i opipljivije od pukog marketinškog osvježenja.

Drmić opet izvisio

Jedna asistencija i jedan gol čine više nego zgodnu dividendu na 87 minuta koje je Bišćan uložio na azerbajdžanskog reprezentativca u Puli. Da je Emreli broj na koji bi se isplatilo uložiti, saznali smo još u studenom prošle godine, kada je kao džoker s klupe na Rujevici za samo 20-ak minuta režirao darmar i postigao dva gola. Ubrzo se negdje izgubio i već je u drugom dijelu sezone nestao s radara, na posudbi u Turskoj.

Dok očito ne vjeruje Drmiću, a Topića tek treba odškolovati za seniorski nogomet, Bišćan zapravo pred nosom ima napadača od kojeg može profitirati tako da se u nastavku prijelaznog roka i ne mora uzbuđivati oko ishoda pregovora s Michaelom Freyom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 18:31