Marko Tolić protiv Seville

 RONALD GORSIC/CROPIX
U DOBROJ FORMI

Dinamovac otišao na posudbu u susjedstvo i eksplodirao! Hoće li ga Modri već ove zime vratiti na Maksimir?

Kakva je bila jesenska statistika sedmorice najzvučnijih igrača koji su minulog ljeta napustili Maksimir
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. studeni 2022. 08:10

U ljetnom prijelaznom roku Dinamovu je svlačionicu napustilo desetak nogometaša, neki su raskinuli ugovore, neki su, pak, otišli na posudbe. Pogledajmo stoga kakav je bio jesenski učinak sedmorice najzvučnijih imena u novim klubovima...

Kobna ozljeda

Najbogatiji je transfer ostvario Bartol Franjić (22) odlaskom u Wolfsburg za odštetu od 7,5 milijuna eura. Međutim, nije se naigrao u Bundesligi, iako se trener Niko Kovač nadao da će biti istinsko pojačanje. No, ispriječila se ozljeda mišića, Franjić je na oporavku posljednjih mjesec i pol dana i trebao bi se vratiti u drugom dijelu sezone. A jesenas je odigrao samo pet utakmica, četiri prvenstvene i jednu u Kupu. Igrao je na poziciji zadnjeg veznog, upisao je ukupno 228 minuta, ni jednom nije bio na travnjaku svih 90 minuta...

Iznimno zahvalni napadač Komnen Andrić (27) za milijun eura otišao je u francuski Clermont. I opravdao je dolazak, na 15 utakmica postigao je četiri zgoditka i imao je dvije asistencije, Francuzi su zadovoljni njegovim nastupima.

Velika enigma

Na travnjaku je dvaput bio svih 90 minuta, ukupno je skupio 1021 minutu igre. Reimsu je zabio dva gola, dok je po jednom bio strijelac protiv Monaca i Montpelliera.

Za milijun eura Maksimir je napustio i veznjak Amer Gojak (25), preselio je u Budimpeštu, u Ferencvaros. Solidno se snašao, na 15 odigranih utakmica zabio je jedan pogodak i dvaput je asistirao, no svojim je igrama zadovoljio klupsku struku i navijače. Na travnjaku je u dresu mađarskog kluba proveo ukupno 734 minute, samo je jednom odigrao svih 90 minuta.

Najviše je utakmica na različitim pozicijama u napadačkom dijelu momčadi moldavskog Šerifa, odigrao Iyayi Atiemwen (26). Otišao je iz Dinama kao slobodni igrač i dobro je igrao u Sheriffu, sad već bivši trener Stjepan Tomas dao mu je povjerenje. Odigrao je Atiemwen 21. utakmicu, četiri je puta bio strijelac i triput je asistirao. U dva je navrata proveo na terenu svih 90 minuta, prikupio je ukupno 1.200 minuta igre.

Bez odštete se s Maksimirom rastao i Francois Moubandje (32), koji će ostati zapamćen kao jedna od najvećih igračkih zagonetki u posljednjih desetak Dinamovih godina. Došao je na velika vrata, kao švicarski reprezentativac, ali u plavom dresu ništa nije pokazao i rastanak je definitivno bio najbolje rješenje. Otišao je u švicarski Sion, no ni ovo nije bila njegova jesen. Odigrao je, naime, samo dvije nepune utakmice, u okršajima s Grasshopperom (4:4) i Luzernom (2:0) prikupio je ukupno 116 minuta, jednom je bio lijevi branič, drugi put srednji branič. A veći dio jeseni proveo je u društvu liječnika i fizioterapeuta, ozljeda ga je udaljila od travnjaka.

image

Marko Tolić

DAMIR KRAJAC/CROPIX

U Maribor je na posudbu otišao nadareni, ali i nedorečeni plemeniti veznjak, Marko Tolić (26). Nije više ni tako mlad igrač, a ni neiskusan, stoga je bilo procijenjeno kako je bolje da ode igrati u neku drugu sredinu, nego da u Maksimiru sjedi na klupi. I odlučio je pojačati Maribor, presudila je spoznaja da je na klupu slovenskog kluba sjeo Damir Krznar.

Tolić je odigrao dobru jesen, imao je nekoliko bljeskova, a na 12 utakmica postigao je šest zgoditaka, upisavši i toliko asistencija u ukupno 866 minuta provedenih na terenu. U tri je navrata igrao svih 90 minuta. Toliću posudba istječe u siječnju 2023. godine, vidjet ćemo hoće li ostati u Mariboru ili će se možda vratiti u Dinamo, s kojim ga ugovor veže do ljeta 2025. godine.

Jurić se zagubio

Za razliku od Tolića, napadač Deni Jurić (24) na posudbi u Gorici nije previše pokazao. Na 14 utakmica, naime, postigao je samo jedan pogodak i imao je jednu asistenciju. Proveo je na travnjaku ukupno 893 minute, u četiri je navrata imao punu minutažu na utakmicama. I njemu ugovor o posudbi istječe u siječnju sljedeće godine...

Teško je sad reći bi li netko od spomenutih igrača imao mjesta u jesenskom, uspješnom Dinamu. Nikad nije zahvalno pisati načinom “što bi bilo da je bilo”, razne bi okolnosti utjecale na potencijalnu minutažu pojedinih igrača (ozljede, forma, konkurencija, trenerova procjena), pa se stoga ni ne može zaključivati je li netko od njih trebao ostati u ionako dobro popunjenoj maksimirskoj svlačionici.

ŠTO SU UČINILI IZVAN MAKSIMIRA

Bartol Franjić (Wolfsburg)

- 5 utakmica, 0 pogodaka, 1 asistencija

Komnen Andrić (Clermont)

- 15 utakmica, 4 pogotka, 2 asistencije

Amer Gojak (Ferencvaros)

- 15 utakmica, 1 pogodak, 2 asistencije

Iyayi Atiemwen (Šerif)

- 21 utakmica, 4 pogotka, 3 asistencije

Francois Moubandje (Sion)

- 2 utakmice, 0 pogodaka, 0 asistencija

Marko Tolić (Maribor)

- 12 utakmica, 6 pogodaka, 6 asistencija

Deni Jurić (Gorica)

- 14 utakmica, 1 pogodak, 1 asistencija

Linker
25. travanj 2024 06:03