Velimir Zajec

 LUCIJA OCKO Cropix
TEŠKA SITUACIJA

Dinamova kriza značajno se razlikuje od svih prijašnjih. Ovo je prvi turbulentni slučaj bez jednog čovjeka

Sve Dinamove krize u ovom tisućljeću rješavao je Zdravko Mamić
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. rujan 2024. 15:44

"Kriza epskih razmjera" - spomenutim riječima mediji najčešće doživljavaju sadašnju situaciju u Dinamu. Međutim, uporabna fraza - "epska kriza", u kontekstu aktualnog stanja svakako je predimenzionirana. Istina, maksimirska je momčad u subotu izgubila treću utakmicu zaredom (Hajduk, Bayern, Slaven Belupo) i dežurni su kroničari zabrinuto konstatirali kako takva pojavnost za Dinamo nije uobičajena.

Zadivljujuća je lakoća kojom je Dinamova momčad upala u crnu rupu loših rezultata. U samo deset dana! Prije utakmice s Hajdukom glavna tema u Maksimiru bio je ždrijeb Lige prvaka i koliko će bodova biti potrebno "modrima" da bi se plasirali u drugi krug elitnog natjecanja. Derbi? Na gostovanje Splićana gledalo se posprdno. Često se parafrazirala Smojina rečenica iz 1987. - "jeb.. dobit ovakvog Hajduka"!

A onda su, u samo 90 minuta, "Gepetto i njegove drvene lutke" srušile moćno "maksimirsko carstvo". Igrači koji su u Ligi prvaka trebali promicati Dinamovu slavu odjednom su postali "bezveznjaci" i "niškoristi". Smjena trenera Sergeja Jakirovića samo je stvorila još veću dubiozu maksimirskog problema. Osim krize rezultata, Dinamo je pokrenuo potragu za novim "vođom svlačionice". Naposljetku, u Maksimiru imaju krizu i rukovođenja klubom.

image

Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK Cropix

Na udaru se našao i Velimir Zajec. Predsjednik kluba donedavno je u navijačkom puku imao tretman sveca. Danas mu posredstvom društvenih mreža sve učestalije stižu poruke - "Zeko odlazi"!

Razvoj aktualnih maksimirskih događanja svojevrsna je preslika zbivanja iz prošle sezone. I tada je (već na startu, u 1. kolu) Hajduk poremetio ritam Dinamove svakodnevice. Pobjeda Splićana u Maksimiru (2-1) narušila je stabilnost "modre" momčadi. A nakon nes(p)retnog ispadanja od grčkog AEK-a iz Lige prvaka i smjene Igora Bišćana, Dinamo je doživio "krizu struktura", koja se, u konačnici, prometnula u bespoštednu borbu za vlast. No, naposljetku sve je okončano - happy endom. Dinamo je sezonu spasio upravo u razračunavanju s Hajdukom, s dvije proljetne pobjede (u prvenstvu i Kupu).

Jedna narodna mudrost sugerira da nije bitno "koliko puta padneš (na koljena) već kako se brzo - digneš". Problematičnost situacije, koja je trenutačno okovala Maksimir (još) nema natruhe ozbiljne krize. Barem se ne može usporediti sa sličnim stanjima i kriznim razdobljima, koje je Dinamo proživljavao tijekom posljednjih 25 godina.

Prva kriza dramatičnih razmjera zabilježena je na razmeđi dvaju tisućljeća, početkom 2000. Klub je vratio staro ime (Dinamo), ali i nove probleme. Smijenjen je među navijačima omraženi predsjednik Zlatko Canjuga, a nova maksimirska vlast nije imala - za biber. Situaciju su opterećivale brojni sudske tužbe (bivših) igrača, ali i potraživanja države (na ime poreza) za više od 400 milijuna kuna. No, Dinamo se izvukao: Mirko Barišić i Siemens sanirali su financijsku situaciju, a "fiškali" su dobili gotovo sve sudske procese. Jedino se u natjecateljskom segmentu Dinamo nije oporavio: 2001. je bio "pratilja" Hajduku, a godinu poslije - Zagrebu!

image

Velimir Zajec

GORAN MEHKEK Cropix

Još dramatičniju krizu rezultata Dinamo je proživljavao u sezoni 2004./05. Hajduk je drugu godinu zaredom osvojio titulu HNL-a, a "modri" su igrali - "ligu za bedaka" (tako se kolokvijalno nazivalo utješno natjecanje, odnosno borba za ostanak, od šestog do 12. mjesta). Na koncu sezone, glavni operativac kluba Zdravko Mamić podnio je neopozivu ostavku, koju međutim, Izvršni odbor - nije prihvatio!?

Iste sezone Dinamo je završio u Guinnessovoj knjizi rekorda, jer je tijekom natjecanja promijenio petoricu (!) trenera: momčad su vodili Nikola Jurčević, Đuro Bago, Nenad Gračan, Ilija Lončarević i Zvjezdan Cvetković. Za narednu sezonu Mamić je angažirao novog čovjeka. Trener Dinama postao je Josip Kuže.

Mamićeva izjava (u ljeto 2005.) kako će Dinamo idućih deset godina biti prvakom HNL-a proglašena je za - "greatest shit". No, maksimirski je klub dominirao sve do sezone 2016./17. kada je "duplu krunu" uzela Rijeka. Uz Mamićevu konstataciju: "Ovo ste vidjeli sada i nikada više!" Bila je to i posljednja ozbiljnija Dinamova kriza (koja je razriješena otkazom treneru Ivajlu Petevu). Od spomenute 2017. pehar namijenjen prvaku HNL-a neprestano je pohranjen u maksimirskoj trofejnoj dvorani.

Međutim, trenutačni (početni) stadij kriznog razdoblja maksimirskog kluba umnogome se razlikuje od svih spomenutih. Sve Dinamove krize u ovom tisućljeću rješavao je Zdravko Mamić. Ovo je prvi slučaj turbulentne situacije postmamićevske ere upravljanja klubom i stoga je - intrigantan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 21:37