Petar Sučić

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘NAJSRETNIJI SAM NA SVIJETU‘

Dinamov ‘univerzalac‘ i jedan od najvećih dobitnika sezone: ‘Nisam ovo mogao ni zamisliti, sve se brzo odvija‘

‘Pretpoziv? Velik trenutak za mene i moju obitelj. Presretan sam‘, rekao nam je Petar Sučić
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. svibanj 2024. 16:16

Iako je na ideju o sunčanim naočalama, po uzoru na Carla Ancelottija, odmahnuo rukom, Sergej Jakirović od talijanskog "starog lisca" potencijalno je "kopirao" dvije ideje. Jednu ceremonijalnu, jednu taktičku. Dok će se u nedjelju, osim slavljeničke pirotehnike, dimiti i kubanke u svlačionici, u stilu Don Carla na madridskim ulicama, Dinamov strateg na Rujevici je nanovo prezentirao i "modrog" Federica Valverdea: "univerzalca", modernog "box to box" veznjaka, pčelu radilicu i korisno oružje u ofenzivnim križaljkama - Petra Sučića.

- Iskreno, nisam mogao ovo zamisliti, lagao bih kad bih rekao da jesam. Sve što se događa u ovoj godini, sve mi se prebrzo odvija, ali sam spreman i nastojim čvrsto stajati na zemlji. Radit ću dalje još jače jer znam da još ništa nije gotovo, imam 20 godina, nadam se da će biti zdravlja i da je preda mnom duga karijera - rekao nam je Petar u utrobi Rujevice, gotovo sat vremena nakon završetka utakmice, prisjećajući se prošlogodišnjeg bljeska na ljetnim pripremama u Sloveniji.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Vrati li nas vremenski stroj godinu dana unazad, Sučića ćemo pronaći u sličnom ambijentu, u sparnoj mostarskoj noći na stadionu Pod Bijelim brijegom nakon utakmice protiv Leotara, gdje je slavio duplu krunu sa Zrinjskim. Dok se u finišu svibnja prošle godine pripremao za završno gostovanje u Tuzli, 20-godišnjak iz Bugojna nije niti u snovima mogao režirati bolji iskorak u karijeri u idućih godinu dana. Tri trofeja s Dinamom, pogodak u finalu Kupa i dolazak na prag Vatrenih uoči Europskog prvenstva.

S istim smo čovjekom sjedili za stolom u prosincu prošle godine, u predvečerje derbija s Hajdukom, dok je Dinamo bio na "minus" sedam iza Hajduka, a naš sugovornik bio je uvjeren u potpuni obrat.

- Sreća možda nije bila na našoj strani, ali kada daješ sve od sebe, onda se to mora negdje vratiti - rekao nam je prije pet mjeseci.

Tri aduta

Iako je maksimirski klub, tada, tri dana ranije osigurao "proljeće" u Europi pobjedom protiv Ballkanija, atmosfera nije bila nimalo idilična. Međutim, mentalitet prvaka, vjera u preokret i sinergija s navijačima bili su ključni aduti momčadi u lovu na dvije titule.

- Vjerovali smo u naš rad, znali smo da imamo kvalitetne igrače, od prvog do zadnjeg. Čak se vidjelo i u našim starijim izjavama koliko vjerujemo u ovo i na kraju smo svima pokazali da smo najbolji.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Sada, na fotofinišu tekuće kampanje, Sučić se nedvojbeno kristalizirao u (po)najvećeg dobitnika Dinamove sezone.

Iako je u uzvratu finala Kupa odigrao samo prvih 45 minuta, s obzirom na to da je zamijenjen na poluvremenu, vjerojatno zbog žutog kartona, u prvom dijelu utakmice prezentirao je moć na obje strane terena. Jakirović je u taktičkim zavrzlamama odlučio karte baciti na podebljavanje snaga u sredini, gdje je Sučić bio "lutalica", svojevrsni "švicarski nožić", pokrivao je obje strane terena u obrani, dok je u napadu prijetio s desne strane, odakle je, konačno, i zabio gol.

Aerobni kapaciteti, tehničke predispozicije i obrambena anticipacija, tri su glavna aduta u igri mladog veznjaka. Ujedno, do utakmice na Rujevici Josip Mišić, Arijan Ademi i Sučić odigrali su samo 31 minutu zajedno na terenu. I to protiv Rudeša i Slaven Belupa, a njihova se suradnja pokazala kao dobitan tercet na putu prema Rabuzinovu suncu.

- Nema neke posebne taktike. Trener je htio da ulaskom u sredinu stvorimo igrača više u veznom redu i to smo dobro odradili. Na kraju mi se otvorilo da utrčim iz drugog plana i da se nađem u takvoj situaciji, drago mi je da sam pogodio i donio vodstvo, stvarno sam presretan.

Podrška bratiću Luki

Štoviše, jedan od okidača za preokret Dinamove sezone dogodio se u polufinalu Kupa na Poljudu, kada se Jakirović odlučio na reforme u formaciji, a u tom se susretu istaknuo upravo Sučić, koji je već u prvom poluvremenu servirao dvije izgledne situacije suigračima. Osim obrambenih zadaća, prezentirao je i smislene napadačke poteze, a dobri nastupi nisu prošli ispod radara Zlatka Dalića, koji mu je dodijelio pretpoziv za Euro.

- Velik trenutak za mene i moju obitelj. Presretan sam, ma zapravo, trenutačno sam najsretnija osoba na svijetu - smješkao se Pero, kako ga zovu u Maksimiru, dok nam je pokušavao dati odgovor na pitanje o reprezentaciji, tražeći prave riječi u euforiji.

Iako, barem zasad, u Njemačku neće putovati kao službeni član Vatrene ekspedicije, vjerno će pratiti put Modrićeve družine na turniru, podržavati i bratića Luku koji je uvršten na popis.

- Planiram li ići u Njemačku kao navijač? Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali sigurno ću biti velika podrška i njemu i cijeloj reprezentaciji, u meni će imati velikog navijača - zaključio je Petar Sučić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. svibanj 2024 16:23