MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
ONI DOLAZE...

Dinamov dragulj je spreman za veliki iskorak prema Vatrenima! Dalić bi uskoro mogao dobiti strašan tandem

Za ožujak su karte podijeljene, ali za četiri izazova Lige nacija svakako bi ga trebalo provjeriti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. ožujak 2022. 12:21

Bio je 13. srpanj prošle godine. Dinamo je igrao uzvrat pretkola kod Valura, a njega nije bilo na popisu putnika. Poslali smo mu poruku i pitali ga je li to možda pokazatelj da bi opet išao na posudbu i je li opcija Istre opet moguća? Odgovorio je...

”Još sam u Dinamu, treniram, a ovisno o situaciji kako će se odvijati odlučit ću hoću li ići na posudbu ili ostati.”

Je li moguć povratak u Pulu?

”U Istri mi je bilo super, pa ako bih trebao ići na posudbu sigurno bi bila jedna od opcija”, skromno je kazao inače miran i ozbiljan momak, koji je u Puli ostavio izvanredan dojam.

Ponajbolji u ligi

Osam mjeseci kasnije, Josip Šutalo je ponajbolji stoper Prve HNL, igrač nesvakidašnjeg kontinuiteta i u kriterijima Dinama, potpisanog novog ugovora do 2028. te jedan od stupova Bišćanove U-21 selekcije. Je li to sve? Sukladno kvaliteti igre i vrhunskim potencijalima iskazanim u domaćoj ligi, potvrđenima u Euroligi, Josip Šutalo je po našem skromnom sudu spreman za veliki iskorak prema A reprezentaciji! Prije dva tjedna taj je Čapljinac navršio 22 godine i već više od godinu dana iskazuje kontinuirani i veliki napredak u igri. Štoviše, Šutalo je kao stoper standardno visokih učinaka, kako u igri s 3 tako i s 4 braniča, te njegova postojanost forme ukazuje da je vrlo brzo dostigao visoku razinu zrelosti.

Josip Šutalo debitirao je kao 20-godišnjak kod Igora Jovićevića, u dvoboju Intera i Dinama. Odigrao je tog srpnja (pandemijski ritam lige) još tri utakmice za Modre, a onda je zdravorezonski prihvatio da mu je najvažnije igrati. Umjesto u B momčadi u Drugoj ligi, Šutalo je otišao u Pulu. Bio je to pun pogodak, kako za Istru 1961, tako i za njega. Odigrao je od 27. siječnja do kraja svibnja prošle godine 22 utakmice za Istru i to sve po 90 minuta! Njegov napredak u igri bio je upečatljiv. Dobio je na rutini, sigurnosti u igri, fizički je odmah bio neupitan. Ono što je dojmilo bilo je kvalitetno čitanje igre, odličan skok i nadasve hitrina. Vidjelo se odmah da je igrač za više razine. To se od 2. rujna prošle godine, kada je “zasjeo” u prvu postavu Dinama, potvrdilo i na toj razini domaće lige, ali i u utakmicama Europske lige. Od 2. rujna Igor Bišćan je Šutala uveo u novu mladu selekciju i kroz eurokvalifikacije bio mu je 90 minuta na terenu u svih pet utakmica u kojima je pozvan.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Što to ima Josip Šutalo da bi ga se moglo staviti u kontekst A reprezentacije? Krenimo od toga da je Joško Gvardiol s 19 godina brzo napredovao u A vrstu. Imao je tek 36 nastupa u Dinamu i 6 u mladoj reprezentaciji kada ga je Zlatko Dalić uvrstio u Vatrene na Euru. Gvardiol je ogroman potencijal, koji je brzo napredovao, a i dalje to čini na višim razinama europskog nogometa. Njegove su karakteristike iznadprosječna fizička moć, hitrina, vrsna kontrola lopte i vješt je u začetku konstrukcije napada.

Eto, kad analiziramo Josipa Šutala, onda dolazimo do sličnih karakteristika. I on je u sličnom vremenu, malo više od godinu i pol dana, iskoračio te je skupio 62 utakmice u HNL-u, kupu i Euroligi, te 5 nastupa u U-21. Fizički je Šutalo istovrsno fizički moćan, nešto i viši od Gvardiola (188 prema 185), tehnički je solidno potkovan i posljedično doprinosi začetku akcije iz niskog bloka.

Izvrstan tandem

Na planu hitrine je možda za nijansu jači Gvardiol, ali Šutalo je i dalje u okvirima brzog stopera. Dva igrača se razlikuju po tome da je Gvardiol ljevak, a Šutalo dešnjak, što nas upućuje na možebitan izvrstan tandem, pogotovo u kontekstu najava izbornika Dalića da će ozbiljno provjeriti sustav igre s tri braniča.

S takva dva hitra stopera može se igrati visoku obranu, time bitno skratiti širinu prostora kojeg moraju pokriti vezisti i posljedično ojačati pritisak na suparnika, odnosno, svježinu za ofenzivne akcije. Uz to što su u zračnim duelima vrlo jaki, a što je često bio deficit Vatrenih u proteklom razdoblju, i Šutalo i Gvardiol dobro čitaju igru i mogu sudjelovati u njenoj konstrukciji.

Za ožujak su karte podijeljene, ali za četiri izazova Lige nacija u deset dana lipnja (3. - 13. VI.) protiv Austrije, Francuske i Danske, Josipa Šutala bi (ako zadrži aktualnu razinu) svakako trebalo ozbiljno provjeriti u kontekstu priključenja A reprezentaciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. srpanj 2024 00:54