Glyn Kirk/AFP
NEVJEROJATAN RIZIK

Dinamo ovako nešto nikad nije napravio: hoće li uspjeti ili će mu se Čačićeva vizija obiti o glavu?

"Modri" se nalaze u razdoblju koje će u mnogočemu odrediti njegovu budućnost
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 03. veljača 2023. 06:04

Zvuči doista nevjerojatno da Dinamo, prema klupskim najavama, ove zime neće napraviti niti jedan ulazni transfer. Odnosno, hoće, ako će biti potrebno, tada će dovesti stopera Züricha Bećira Omeragića, iako bi i sam radije da se taj prijelaz potvrdi u ljetnom razdoblju. Za Dinamo, premda mnogi govore kako se radi o planskoj odluci, i da Dinamu sada pojačanja i nisu potrebna, taj je potez u svakom slučaju čudan, ali i prilično intrigantan. A evo i zašto...

Samo posljednjih pet godina, zima je "modrima" gdjekad služila i kao atraktivniji "prozor" od ljetnoga, jer smatralo se kako je to vrijeme sjajno u kontekstu adaptacije novih, prije ljeta i europskih napada, ali i logičnih prodaja koje su znale uslijediti.

Neizbježna prodaja

Igrao je Dinamo, praktički, potez unaprijed, osiguravajući se od neizbježnosti koje slijede. Ove zime, Ante Čačić, čovjek koji utjelovljuje funkcije i trenera i sportskog direktora, takvoj je praksi stao na kraj.

image
Damir Krajač/Cropix

Posljednjih dana u eteru možemo pročitati razna tumačenja takvog poteza, i premda mnogi opravdaju nove trgovačke i planske uzuse, ipak se radi o ulasku u svojevrsni eksperiment. Odbijanje, recimo, jačeg ulaska u posao oko Belje, ili pasivnost oko Brekala, pa i Kleinheislera, može se staviti pod nazivnik "rizik". Dinamo iz unutrašnjih rezervi može crpiti rudu koju tek treba obraditi, poput talentiranog stopera Gurlice, ili krila Rukavine, no u višekratno željenom scenariju ljetnog prijelaznog roka, a s obzirom na rani početak ljetnih europskih kvalifikacija, priča može dobiti neželjeni "twist".

Jer, kao prvo, ne bi bilo zgodno na golobrade klince staviti veliki teret ambicija, a sekundarno, "modri" se nalaze u razdoblju koje će u mnogočemu odrediti njegovu budućnost. I tu, pritom, mislimo samo na sportski sektor, odnosno svlačionicu, premda je posve jasno da će tijek, kao i epilog dvorskih borbi imati kao posljedicu i projekcije modre struke, a time i igračkog kadra.

Govoreći upravo o tome, bez sumornih ili ekstatičnih vizija, i apsolutno bez zauzimanja ičijih strana, post festum ove prvoligaške sezone nosi sa sobom prilično zanimljivu pozadinu.

Nije, naime, tajna kako se od predstojećeg ljeta planira napraviti opsežna rekonstrukcija ove trijumfalne generacije, ali dva su pitanja, ako doista do toga i dođe: 1. - imaju li "modri" dovoljno unutarnjih resursa na koje bi se oslonili u zidanju nove momčadi, i pod 2. - hoće li na ljeto, s obzirom na rani početak europskih izazova, biti dovoljno brzi u reakciji kako bi nadomjestili one koje odlaze?

Kako dalje?

Pitanje je ozbiljne naravi, pogotovo jer se ne radi samo o programiranoj želji naplate kvalitete Dominika Livakovića, Josipa Šutala, Luke Ivanušeca, a moguće i Brune Petkovića i Arijana Ademija, već i činjenici da čak petorici igrača istječe postojeći ugovor s maksimirskim klubom u ljetu 2024. godine.

S njima, dakle, ovoga proljeća treba ili produljiti ugovore, ili procijeniti je li možda i njih najbolje transferirati tijekom ljeta. A taj je sekstet daleko od epizodnih uloga, na ljeto u posljednju godinu ulaze Livaković, Ristovski, Mišić, Drmić i Petković, kao i Zagorac, koji je samo naizgled u pozadini kao drugi vratar, s obzirom na to da ima velik i pozitivan utjecaj na ozračje u svlačionici.

image

Arijan Ademi

KERSTIN JOENSSON/AFP/Profimedia

Kada bismo slagali krnju momčad željenih odlazaka i igrača kojima uskoro istječe ugovor (tu je Theophile, koji prema slovu ugovora odlazi ovoga ljeta), radi se mahom o stožernim igračima, koji su zadužili klupsku trofejnu sobu te poput glinenih golubova skidali europska prokletstva: Livaković - Ristovski, Theophile, J. Šutalo - Ivanušec, Ademi, Mišić - Drmić, Petković.

Radi se, evo, o devet igrača s kojima "modri", dakle, moraju vrlo brzo iskristalizirati situaciju i naći najbolje moguće rješenje. Punjenje blagajne bez daljnje vizije moglo bi ispasti kao "ruski rulet", ne samo u europskim, već i u domaćim okvirima.

OK, izvjesno je kako sva devetorica neće napustiti Zagreb, blizu daljnjem nastavku karijere u plavome dresu definitivno su Ristovski i Mišić, jedan od napadača, a tko zna kakva će biti situacija s kapetanom Ademijem na ljeto, odnosno hoće li stići neka nova ponuda koja bi zaintrigirala kapetana.

Ali i ako maknemo tri do četiri igrača, još uvijek na stolu postoji pet "kapitalaca", bez kojih ova momčad više neće biti ista. Dalićev recept tzv. "tihe smjene", možda bi imao najblagotvorniji utjecaj na pobjednički duh svlačionice, ali i rezultate.

U kontekstu, ipak, zimskih prijelaznih rokova, ovo je bez ikakve dileme - presedan. Kumuje li tome samo drugačija vizija Ante Čačića i sportskog sektora, uvjerenog da ima dovoljno unutarnjih rezervi, ili se ipak i dramatika s katova prelijeva na nesigurnost ulaska u određene poslove, u ovome je času teško reći, no iskreno, baš nas zanima kako teče suradnja i komunikacija između sportskog direktora Čačića te njegova zamjenika Marka Vukelića, dugogodišnjeg transfernog operativca, čije ime jasno i glasno stoji na listi onih koji traže Izvanrednu skupštinu i zapravo su dio "Mamićeve liste".

Novo poslovanje

Kao i tročlane Uprave, je li jedinstvena u procjenama i donošenju odluka, potpisuju li svi odluke, ili samo dvoje njih? Zvuči zavjerenički, ali zapravo takva i jest situacija...

U svakom slučaju, Dinamo je ovom odlukom svjesno ušao u drugačije vrijeme vlastita poslovanja, dosad temeljenog na u mnogočemu drugačijoj viziji.

Hoće li se na kraju ova pokazati boljom ili jednako uspješnom, ili će se ipak tijekom ljeta morati vući hitni, ekspresni i ne do detalja brižno isplanirani potezi, na kraju će pokazati vrijeme.

Odgovori vrlo vjerojatno stižu već od ožujka i Skupštine, a definitivno sve tamo do srpnja.



POGLEDAJTE ‘VAR SOBU‘

Jadranski derbi, utakmica od 6 bodova, problem Alena Halilovića, buran Hajdukov tjedan, šokovi u kancelarijama na Maksimiru... Sve su to bile teme u drugoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojoj je gostovao proslavljeni hrvatski trener Ilija Lončarević.

DINAMOVI ZIMSKI DOLASCI

Zima 2017./18.

Mario Gavranović

Izet Hajrović

Ivan Šunjić

potrošeno: ? mil. €

--------------

Zima 2018./19.

Iyayi Atiemwen

Bruno Petković

Komnen Andrić

potrošeno: 4,4 mil. €

--------------

Zima 2019./20.

Lirim Kastrati

Fran Karačić

potrošeno: 2,2 mil. €

--------------

Zima 2020./21.

Ivan Nevistić

Daniel Štefulj

Marko Bulat

Marijan Čabraja

Dario Špikić

Stefan Ristovski

potrošeno: 10,1 mil. €

--------------

Zima 2021./22.

Petar Bočkaj

Mahir Emreli

potrošeno: 2,7 mil. €

BROJKE

5 igrača Dinamo se riješio ove zime (Oršić, Lauritsen, Dilaver, Burton, Hyun-woo Kim)

8,25 milijuna eura Dinamo je zaradio u ovom prijelaznom roku (bez bonusa)

4,8 milijuna eura trošio je Dinamo u prosjeku svake zime u posljednjih pet godina

9 igrača Dinamo je ove zime poslao na posudbu (Marin, Jurić, Šaranić, Janković, Katinić, Soldo, Vukotić, Brekalo, Rozić)

1 igrač odlazi na ljeto istekom ugovora - francuski stoper Kevin Theophile-Caterine

6 igrača imaju ugovore do ljeta 2024. godine - Livaković, Zagorac, Ristovski, Mišić, Petković, Drmić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 20:45