Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK/CROPIX
Davorin Olivari
PROMJENA NA MAKSIMIRU

Dinamo je ušao u veliki rizik. Evo koliku plaću imaju talenti koje Jakirović vodi na pripreme

Modri će teže dovoditi mlade igrače sa strane. Ali možda će takvi biti i gladniji uspjeha
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. srpanj 2024. 08:50

Otkako je Marko Marić postao sportski direktor Dinama, pričao je dosta o mladim igračima...

- Ne mogu biti fokusirani samo na "koliko imaš", moraju razmišljaju o tome koliko će imati.

To je jedna od Marićevih rečenica. I determinira novu filozofiju maksimirskog kluba kad se radi o plaćanjima mladih igrača kod potpisivanja ugovora. Također, ista je priča i kad se radi o onima koji su dio kluba, a mrsko im je otići na posudbe, premda znaju da neće dobiti šansu ili adekvatnu minutažu u seniorskoj momčadi.

Otkad je u Maksimir stiglo novo vodstvo kluba, promijenilo se dosta toga, pa tako i priča o mladim igračima. Naime, znano jest da su prije mnogi mladi dečki dobivali bogate stipendijske ugovore, na razini onih koje imaju seniori u mnogim ostalim prvoligaškim klubovima. I izdašnije...

Mladi igrači, klinci, neće više dobivati ugovore koji su popločeni tisućama eura

Nije se, naravno, u tim formativnim godinama uvijek moglo znati hoće li netko od njih postati seniorski igrač za Dinamo ili ne, ali bogatim ugovorima željelo ih se zadržati. Isto tako, s izdašnim plaćanjima, maksimirski klub je mogao dovoditi najveće talente iz svih dijelova Hrvatske. Jasno jest da je roditelje i zastupnike privlačio novac koji su mogli dobiti samo u Dinamu i nigdje drugdje.

image

Belinho, Dinamo

IN MAGAZIN/SCREENSHOT

E, sad je došlo do promjene modela. Mladi igrači, klinci, neće više dobivati ugovore koji su popločeni s tisućama eura. Shvatili ste, vjerojatno, zašto pišemo ovaj tekst. Riječ je o 15-godišnjem Brazilcu Rafaelu Gomesu Cirinu ili skraćeno Belinhu, koji je u veljači prošle godine stigao u Dinamo. U međuvremenu je na prijedlog Hrvatskog nogometnog saveza Vijeće HOO-a dalo pozitivno stručno mišljenje o prijamu u hrvatsko državljanstvo tog mladog Dinamovog Brazilca, koji će tako ubuduće moći igrati za hrvatske reprezentacije, baš kao što su nekad igrali Eduardo da Silva i Jorge Sammir.

image
PETAR RAGUž

Belinho se u Dinamu pojavio 2021. godine u vrijeme korone, ali nije mogao biti registriran za maksimirski klub jer to pravila FIFA-e nisu dopuštala. Vratio se u Brazil da bi ponovno nakon obiteljske tragedije s ocem i bratom došao u Novi Vinodolski. U Brazilu mu je preminula majka i otac se u potrazi za egzistencijom odlučio preseliti u Hrvatsku. Otac je našao posao u Novom Vinodolskom, Belinho je počeo trenirati u NK Vinodolu, a onda je došao u Dinamo.

Zaista nije bilo normalno da mladi igrači dobivaju astronomske ugovore u tako mladim godinama

Sad je došlo vrijeme da mu Dinamo ponudi stipendijski ugovor, a ponuda plavog kluba iznosila je - 400 eura mjesečno. Ista nije prihvaćena i Belinho seli u Kustošiju, klub njegovog zastupnika Andyja Bare. Možda ćete se zapitati "kako to, ako je tako talentiran, da seli u Kustošiju?" Iz izvora bliskih mladom igraču saznajemo da ima mnogo ponuda iz inozemstva, ali da je centriran u Kustošiju kako bi i petu godinu mogao odraditi u Hrvatskoj, odnosno, kako bi po FIFA-inim regulama mogao igrati za Hrvatsku. To je sad, ako se nešto bitno ne promijeni, završena priča.

U načelu se slažemo s novim modelom u Dinamu. Zaista nije bilo normalno da mladi igrači dobivaju astronomske ugovore u tako mladim godinama, nema to smisla. E sad, ubrzo ćemo vidjeti i posljedice tog novog Dinamovog modela financiranja mladih igrača, po kojemu niti talenti poput Belinha ne mogu imati više od 400 eura mjesečno. Hoće li to mlade dečke motivirati na dodatni rad kako bi do novca došli tek u seniorskoj dobi? Ili će talentiranu djecu udaljiti od Dinama? Onako na prvu, Dinamo će teže dovoditi mlade igrače sa strane. Ali tko zna, možda će biti gladniji uspjeha, potpuno posvećeni, koncentrirani i fokusirani na nogomet.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

No, možda bi ipak taj model trebalo malo doraditi. Recimo da nisu baš svi mladi dečki u "istom košu". Uvijek se može procijeniti tko je talentiraniji, tko bi mogao na kraju biti igrač koji će danas-sutra stići do seniorske momčadi i biti važan igrač maksimirskog kluba, pa bi onda takvim dečkima ipak trebalo ponuditi više od 400, 500 ili 600 eura mjesečno.

U konačnici, na najvećim talentima se u budućnosti može i puno zaraditi kod njihovih prodaja. Isto tako, ne bi trebalo biti isto kad se potpisuju ugovori s igračima koji dolaze iz inozemstva, poput Belinha. Nekako je logično da ti mladi dečki budu bolje plaćeni.

Svi mladi dečki koje će Jakirović voditi na pripreme imaju mjesečne plaće između 500 i 600 eura

Inače, imate primjere koji pokazuju da se zaista može igrati za relativno mali novac u Dinamu, a s druge strane biti i na pretpozivu Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo. Recimo, do prije nekoliko mjeseci je Petar Sučić, velika mlada nada ne samo Dinama nego i hrvatskog nogometa, igrao za dvije tisuće eura mjesečno. I Sučić uopće nikada nije spominjao novac...

Nedavno je Dinamo uspio zadržati talentiranog napadača Mislava Ćutuka, koji je imao ponude bogatih europskih klubova. Ćutuk i njemu bliski ljudi prihvatili su Dinamovu ideju, razvoj ispred novca, i on je ostao u Maksimiru. Već smo pisali o tome, potpisali su anekse ugovora i Dinamovi juniori, koji su na kraju prošle sezone debitirali za prvu momčad. Naime, stari ugovori jamčili su im veliko povećanje plaće čim odigraju 45 minuta za prvu momčad. Svi su pristali na nova pravila, da tog povećanja plaće neće biti bez obzira ako zaigraju za prvu momčad. Također, svi ovi mladi dečki koje će Sergej Jakirović voditi na pripreme imaju mjesečne plaće između 500 i 600 eura. No, nisu svi igrači isti...

DINAMOV POPIS ZA PRIPREME

Ivan Nevistić

Danijel Zagorac

Ivan Filipović

Faris Krkalić

Stefan Ristovski

Kevin Theophile

Dino Perić

Sadegh Moharrami

Takuya Ogiwara

Boško Šutalo

Maxime Bernauer

Moreno Živković

Ronaël Pierre-Gabriel

Mauro Perković

Arijan Ademi

Martin Baturina

Josip Mišić

Marko Rog

Petar Sučić

Marko Bulat

Luka Stojković

Lukas Kačavenda

Luka Vrbančić

Bruno Petković

Sandro Kulenović

Fran Brodić

Arbër Hoxha

Dario Špikić

Mahir Emreli

Antonio Rajić

Noa Mikić

Leon Jakirović

Marko Zebić

Branko Pavić

Sven Šunta

Patrik Horvat

Tin Miljak

Mislav Ćutuk

Linker
04. srpanj 2024 08:58