DAMIR SENCAR Afp
KALKULACIJE

Dinamo je iza sebe ostavio osam momčadi, evo kako može izboriti povijesni prolaz u Ligi prvaka

Dinamo je, s osvojenim jednim bodom, trenutačno na 28. mjestu ljestvice Lige prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. listopad 2024. 16:16

Iako su se neke naznake Dinamova povratka u život mogle vidjeti nakon "petarde" slabašnoj Lokomotivi, utakmica protiv Monaca u Maksimiru bila je dočekana s mnogo strepnje. Jer, okršaj s Lokosima sigurno nije mogao biti nikakvo mjerilo vraćanja na pozitivnu stazu, čekao se pravi, europski dvoboj protiv momčadi koja je na startu Lige prvaka svladala Barcelonu. I taj je ispit na kraju uspješno položen, štoviše, zadovoljstvo prikazanom igrom protiv Monaca bilo je osjetno veće od zadovoljstva ostvarenim rezultatom (2:2).

Naime, Plavi su, tu valjda nema prijepora, bili bolji suparnik, imali su 2:0 vodstvo do 74. minute i isključivo zahvaljujući vlastitim pogreškama na kraju su prosuli dva boda i osvojili samo jedan. No, raspoloženje se u Maksimiru drastično promijenilo nakon ove utakmice. Baš kao što su dva poraza (Hajduk, Bayern) unijeli depresiju (i smijenili trenera Sergeja Jakirovića), tako su pobjeda protiv Lokomotive i remi s Monacom iznova vratili osmijeh na lice. Novi trener Nenad Bjelica "probudio" je svlačionicu, a najvažnija je u svemu spoznaja da ovakav Dinamo, kakav je bio protiv Monaca, može biti itekako konkurentan u preostalih šest utakmica Lige prvaka.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

I odmah su, dakako, počele kalkulacije. Iako je još prerano za bilo kakve prognoze i računice, iako je Plavima u igri još 18 bodova, pogledajmo taj Dinamov raspored utakmica u kojima bi trebao tražiti bodovni ulov dostatan za proboj među 24 momčadi koje nastavljaju natjecanje. Podsjetimo, prvih osam momčadi izravno ide u osminu finala, dok će momčadi od 9. do 24. pozicije razigravati (dvije utakmice) za preostalih osam slobodnih mjesta u drugom dijelu natjecanja.

Dinamo je trenutačno, s jednim osvojenim bodom u prva dva kola, na 28. mjestu ljestvice Lige prvaka, na kojoj je 36 klubova. Dakle, s ovim osvojenim bodom protiv Monaca, Plavi su iza sebe ostavili osam momčadi koje još nemaju ni bod (Leipzig, Girona, Sturm, Milan, Crvena zvezda, RB Salzburg, Slovan i Young Boys).

Nakon prvenstvene stanke, pred Dinamom su, 23. listopada i 5. studenoga, dva gostovanja na kojima bi morao tražiti bodove. Najprije Plavi gostuju u Salzburgu, potom u Bratislavi kod Slovana. Pa iako je Salzburg nakon prva dva kola bez osvojenog boda, uz razliku pogodaka 0:7 (0:3 poraz u Pragu protiv Sparte, te 0:4 doma s Brestom), to nikako neće biti lagano gostovanje. Gledali smo dvoboj Salzburga i Bresta, Austrijanci su dobro otvorili utakmicu, zatresli su i suparničku mrežu, ali pogodak je bio poništen. No, Salzburg je do drugoga gola Bresta bio bolji, imao je i neke prilike, nije ih materijalizirao, a "potonuo" je nakon što je francuska momčad zabila drugi gol. Bit će to još kako težak okršaj u Salzburgu, kao što je, uostalom, Dinamu uvijek bilo teško na tom terenu.

image
DAMIR SENCAR Afp

Lakše bi Plavima, barem na papiru, trebalo biti u Bratislavi, međutim Slovan se ni slučajno ne smije podcijeniti, posebno kad je domaćin, kao što će biti hrvatskom prvaku. Poslije tih utakmica, slijede domaćinstva Borussiji Dortmund (27. studenoga) i Celticu (10. prosinca), pa onda sljedeće godine Dinamo odlazi u London u goste Arsenalu (22. siječnja), da bi natjecanje okončao domaćinstvom Milanu (29. siječnja).

Uoči početka Lige prvaka, neformalno smo prognozirali da bi Plavi mogli osvojiti između šest i devet bodova. Prema nekim kalkulacijama, za plasman do 24. mjesta, moglo bi biti dovoljno čak i osam osvojenih bodova, iako je realnije očekivati da će se ići dalje s barem devet bodova, a osvojenih deset bodova zajamčilo bi plasman u drugi krug.

Nakon boda protiv Monaca, dakle, za ostvarenje toga cilja, bolje rečeno sna, trebat će još tri pobjede. Protiv koga? Najrealnijom se nameće prognoza da bi Plavi mogli imati najveće šanse za pobjede protiv Slovana i Celtica. U Salzburgu će to zacijelo biti neizvjesna utakmica ravnopravnih suparnika, dok su Borussia Dortmund, Arsenal i Milan opipljivi favoriti protiv našega prvaka.

Međutim... Koliko je samo puta nogomet ponudio svoje prevrtljivo lice i bacio sve prognoze i računice u blato? Stoga, ne treba još ništa kalkulirati, jer je jedino sigurno da će svašta događati u preostalih šest kola i bit će iznenađujućih rezultata. Treba ići utakmicu po utakmicu, hrabro, ozbiljno i pragmatično, kao što je bilo protiv Monaca, treba ostaviti što bolji dojam u svakom dvoboju. A valjda će se negdje i vratiti ova dva izgubljena boda s Monacom...

Linker
04. listopad 2024 10:25