GORAN MEHKEK Cropix
TRAŽI GA ‘POLA EUROPE‘

Dinamo je dobio igrača koji bi morao biti najveći izlazni transfer u povijesti maksimirskog kluba

Maksimirski maestro izvedbom i golom u Superkupu još je jednom pokazao da je poseban igrač
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. srpanj 2023. 12:36

Cijena Martina Baturine (20), mladića koji je Dinamu donio Superkup u subotu, na Transfermarktu iznosi 15 milijuna eura. Razgovarali smo s mnogim stručnjacima na tu temu, kažu da je to smiješna cifra, da je ovoga puta poznata stranica debelo promašila. Makar, ima i drukčijih mišljenje, poput ovoga:
”Da, recimo, igra u Bayernu, vrijedio bi 40-50 milijuna eura”.

Složili bismo se s tom varijantom razmišljanja, primjerice, njegov vršnjak Jamal Musiala je na Transfermarktu označen cijenom od 110 milijuna eura.

Iako je Dinamo poznat kao rasadnik sjajnih i velikih igrača poput Modrića, Kovačića, Brozovića, Gvardiola, Lovrena, Kramarića i drugih, svi su oni postigli astronomske cijene tek odlaskom iz plavog kluba. Najnoviji primjer jest Joško Gvardiol, koji je cijenjen na 75 milijuna eura. Naravno, kao i ostalima, itekako su im pomogli fenomenalni nastupi za Vatrene, ali Dinamo ipak igra HNL, u našoj ligi niti jedan igrač ne može postići onakvu cijenu kakva se dostigne kad odleti u neke druge mnogo jače lige, poput onih liga Petice.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Na utakmici Superkupa bilo je dosta skauta mnogih europskih klubova. Po onome što smo saznali, na “udaru” su bili Ivanušec, Josip Šutalo, Petković... Ali, naravno da su svi oni, kao i često ranije, zapazili Baturinu. Da, svi smo se ovih mjeseci bavili mogućim transferima modrih superstarova, velike reprezentativne četvorke, no što ako se dogodi da stigne neka ponuda za Martina Baturinu, neka ponuda koja se neće moći odbiti? Kad bi netko danas za dečka na kojem Dinamo planira graditi igru u budućnosti ponudio, recimo, 30 ili 40 milijuna eura, bi li ga Dinamo prodao? Na to pitanje u klubu svi izbjegavaju odgovor, ali isto tako, nitko nam nikad nije rekao:

”Baturina nije na prodaju”.

Dosad ga je tražilo preko dvadeset klubova iz liga Petice

Za takve novce mislimo da bi Martin već pakirao putne torbe, takvi novci bili bi najveći modri transfer u povijesti. Uostalom, upravo Baturina se u plavom domu i sprema kao buduća najveća zvijezda i najveći izlazni transfer otkako je ZG-kluba. Kad s ljudima u maksimirskom klubu pričate o tome i želite saznati koji su sve klubovi iskazali zanimanje za plavu “desetku”, dobijete ovakav odgovor:

”Koji god klub iz liga Petice spomenete, nećete pogriješiti!”

Možda se u takvom odgovoru krije pretjerivanje, ali tko zna...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Kazat će nam naši maksimirski izvori da je dosad za Martina iskazan interes od preko dvadeset klubova iz liga Petice. Pošto smo “kupili” tu informaciju, po toj cijeni vam je i “prodajemo”. Držimo da, na žalost, Martin Baturina neće dugo ostati u Dinamu. Koliko je važan maksimirskom klubu, najbolje će pokazati činjenica da ga je Bišćan protiv Majstora s mora u Superkupu ostavio na travnjaku do kraja, do isteka zadnje sekunde. Na zaboravite da je Martin igrao sve utakmice na Europskom prvenstvu mladih u Rumunjskoj, gdje se Hrvatska nije proslavila, ali gdje je bio naš najbolji igrač. Pripremama Modrih u Sloveniji priključio se zadnji uz Bulata i Perkovića, tek 4. srpnja, ali Bišćan ga, eto, nije mijenjao. Istina, nije mijenjao niti Bulata.

- Kao najmlađi radio je razliku u derbiju, to je posebno upečatljivo. Dobro radi, posložen je u glavi, konstantno napreduje i približava se standardima koji garantiraju poziv za reprezentaciju.

Na potezu je - Zlatko Dalić

To će nakon utakmice s Hajdukom kazati njegov trener Igor Bišćan. Mi bismo bili još konkretniji. Držimo da već sad ima standarde da dobije pozivnicu Zlatka Dalića. Izbornik bi ga mogao postupno uvoditi u veliku reprezentativnu priču u veznoj liniji, Modrić se približava kraju reprezentativne karijere, ne daj Bože neke ozljede Matea Kovačića... Lovro Majer, Luka Ivanušec, Mario Pašalić, Martin Baturina, to su dečki koji bi u budućnosti trebali biti srce vezne linije nacionalne vrste.

Kad trener Bišćan kaže da je “posložen u glavi”, onda to najbolje opisuje Baturinu. Još kao mnogo mlađi uvijek je znao komunicirati s medijima, od njega bi mnogi stariji igrači mogli na tu temu podosta naučiti. Ganja svoj put, ima svoje nepokolebljive stavove, razmišljanja, kako se kaže, svoj je. I da, iznimno je samouvjeren, evo i primjera. Kad je došao u Dinamo, bio je kao klinac određen da skuplja lopte na jednoj utakmici.
- Nisam došao u Dinamo da bih kupio lopte...

To je kazao Martin. I kasnije je pokazao da je stvarno tako, došao je u Dinamo da bi postao najbolji igrač.

Da, Baturina je definitivno poseban igrač, nova velika priča hrvatskog nogometa. Njegovi potezi navijače dižu na noge, njegova ideja igre često je nedostižna za suparnike, u tim nogama ima toliko kombinatorike, maštovitosti, poput najboljih šahista vidi nekoliko poteza unaprijed. Navijači Dinama moraju se moliti Bogu da već sad za njega ne stigne kakva ponuda koja će ga zauvijek odvesti iz Maksimira.

Ostavi se košarke, bit ćeš kruha gladan...

O tome koji su sve treneri radili s njim također se sve zna, Martin je to već puno puta rekao u intervjuima. Ali, treba u priči o njemu spomenuti i jednog trenera “starog kova”, njegovo ime je Ivica Rajić - Čičak, čovjek koji je s njim i ostalom dvojicom braće radio kad su dolazili na odmor u Split, na zimskim i ljetnim praznicima.

Osim nogometa, Martin obožava i košarku. Prati NBA, kažu da zna praktički svakog igrača. Kao klinac u svom kvartu stalno je igrao s Ivanom Perasovićem, sinom poznatog Velimira Perasovića. Nogomet i košarka su na programu bili od jutra do sutra. No, nakon jedne partije “basketa” prijatelj mu je jednom kazao:

- Ostavi se košarke, bit ćeš kruha gladan...

I ostavio se. Ostao mu je samo nogomet. Na sreću.

ČETIRI GOLA HAJDUKU

PRVI

21. svibnja 2022. godine u 36. kolu prvenstva (Dinamo - Hajduk 3:1)

DRUGI

13. kolovoza 2022. godine u 5. kolu prvenstva (Dinamo - Hajduk 4:1)

TREĆI

26. veljače 2023. godine u 23. kolu prvenstva (Dinamo - Hajduk 4:0)

ČETVRTI

15. srpnja 2023. godine u utakmici Superkupa (Dinamo - Hajduk 1:0)

Nije rođen u Splitu, nego u Zürichu

O Martinu Baturinu već sad se zna gotovo sve. Onu priču kako je iz Hajduka zajedno s braćom Marinom i Rokom prešao u redove RNK Splita, pa u Dinamo, znaju već i vrapci na grani, ne treba je ponavljati. Ipak, ima jedna zanimljivost. Recimo, kad otvorite Transfermarkt stoji da je Martin rođeni Splićanin, da je svijet ugledao u gradu pod Marjanom. To nije istina, Martin je rođen u - Zürichu! Te 2003. godine njegov tata Mate igrao je za Grasshopper...

Na istoj stranici stoji i da je visok 172 centimetra, ali nije, visina mu iznosi 178 centimetara. Trebalo bi to popraviti na Transfermarktu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. lipanj 2024 10:31