Igrači Dinama

 GORAN MEHKEK Cropix
UTAKMICA SEZONE

Dijete Dinama i prvi Hrvat u Qarabagu: ‘Najveća prednost Modrih? Čovjek koji je prošao put od dna do vrha‘

Blaženko Bekavac kaže da je filozofija Azera slična kao i prije 20 godina
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 11:43

Dinamo se s punim pravom nada da će u Qarabagu osigurati grupnu fazu Lige prvaka i astronomsku zaradu, a prvi hrvatski nogometaš koji je stigao u Qarabag bio je prije dvadesetak godina Blaženko Bekavac, bivši igrač zagrebačkog i hrvatskog velikana HAŠK-a, ali nekoć i Dinamovo dijete u generaciji s Darijom Šimićem i Silvijom Marićem.

Od vremena kad je Bekavac nosio dres Dinamovog suparnika pa sve do današnjih dana očekivano se puno toga promijenilo, ali ostale su i neke sličnosti.

- Prošlo je puno vremena i godina, ali nogometni uspon Qarabaga me u konačnici nije uopće iznenadio. Kad sam ja bio u klubu, bilo je puno manje stranih igrača u igračkom kadru Qarabaga, većinom su to bili igrači iz Azerbajdžana, dok je sada potpuno obrnuta situacija. No, i prije dvadesetak godina klub je za svoj standard bio vrlo dobro organiziran, sve obveze prema igračima su izvršene na vrijeme i tu nije bilo apsolutno nikakvih problema.

image

Marko Pjaca i Martin Baturina

Spp Sport Press Photo./alamy/alamy/profimedia

Elitni razred azerbajdžanskog nogometa bio je više-manje prosječne kvalitete, no ono što je danas Qarabag tada je bio Neftči, koji je dominirao ligom u kojoj je pola momčadi bilo iz glavnog azerbajdžanskog grada Bakua.

- Neftči je dominirao, ali Qarabag ipak niti onda nije bio prolaznik u ligi, no neusporedivo s današnjim vremenima, s obzirom na to da je sadašnji suparnik Dinama nekad bio zadovoljan plasmanima između trećeg i petog mjesta. Sve je promijenio masovni ulazak privatnog kapitala, ne samo u Qarabag, koji je to najbolje iskoristio u nogometnom smislu, nego je ulaskom privatnog kapitala uslijedila ekspanzija i svih drugih sportova u Azerbajdžanu i Bakuu, pa stoga i ne čudi što mnogi Baku nazivaju i Dubai 2. I kad sam ja bio član Qarabaga u centru grada nalazio se hotel s pet zvjezdica. U svakom slučaju, boravak u Bakuu i Qarabagu smatram kao jedno vrlo lijepo i zanimljivo poglavlje u svojoj igračkoj karijeri.

Dinamo je u Maksimiru stigao do uvjerljive pobjede 3:0, no Qarabag je u hrvatskoj metropoli ostavio puno bolji dojam nego što bi to sugerirao krajnji rezultat.

- U nogometnoj filozofiji Qarabaga ništa se nije promijenilo danas u odnosu na vrijeme otprije dvadeset godina. Igraju pomalo divlji napadački nogomet i od toga ne odstupaju bez obzira na suparnika. Nema puno momčadi koji će Dinamu stvoriti onoliko prigoda koliko je stvorio Qarabag, no u taktičkom smislu nisu na nekoj osobitoj razini. Najveća prednost Dinama je iskustvo igranja ovakvih utakmica i trener. Sergej Jakirović prošao je u godinu dana, baš kao i njegova momčad, put od dna do vrha. No, Jakirović zna svoj posao i nije niti malo slučajno dobio prigodu da vodi Dinamo. Slijedi nova zahtjevna utakmica, no Dinamo će proći.

image

Sergej Jakirović

RONALD GORSIC Cropix

Nakon završetka igračke karijere, Bekavac je postao dio uspješnog teama ljudi koji se bavi individualnim treningom mladih i talentiranih nogometaša.

- Radi se o individualnom treningu i radu s jasnim programom od trajanju od tri do pet godina. Jedan dio rada je s loptom, što podrazumijeva mentalno unapređenje kroz tehniku, a drugi dio kompletna obuka kroz videoanalize. To je na određeni način moj obim posla, a tu su još fizika, dijagnostika, masaža i nutricionist. Primjerice, nakon našeg programa od dječačkih dana profesionalni je nogometaš postao danas jedan od najboljih Lokomotivinih nogometaša Robert Mudražija - zaključio je Blaženko Bekavac.

Pravi nogometni ambijent

Filip Ozobić je u jučerašnjem broju SN govorio o navijačima u Azerbajdžanu, podvukao da vole nogomet, ali nisu ni blizu toliko strastveni kao pripadnici hrvatskih navijačkih skupina.

"Tko god dođe ovdje, neće imati neugodnosti, svi će se super osjećati. Koga zanimaju izlasci, ima itekako dobrih restorana, klubova, kafića...", rekao je Ozobić.

I Bekavac je sličnog stava...

- Da, navijači u Azerbajdžanu su vrlo strastveni, ali nisu razina Bad Blue Boysa i ostalih navijača Dinama. Ipak, bit će pravi nogometni ambijent.

Linker
16. rujan 2024 06:58