47 godina u studenome je proslavio Dario Šimić

 TOM DUBRAVEC Cropix
NEĆE BITI PREDSJEDNIK

Dario Šimić ne preuzima Dinamo: Legedarni Vatreni prvi je kandidat za drugu važnu funkciju u klubu

Dok dvije maksimirske struje vode ratove oko prevlasti u klubu, mnogi zazivaju treću opciju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. veljača 2023. 06:01

Dok Dinamo živi sa svakodnevnim unutarnjim borbama između "mamićevaca" i onih koji žele da se klub vodi od legitimno izabranih ljudi iz Zagreba, medijski je eter već pun "treće opcije" kojoj će pripasti maksimirska sutrašnjica. I tako je u krupni plan izašlo ime Darija Šimića, legendarnog stopera, koji bi se trebao u Dinamo vratiti kao - predsjednik!?

To se vjerojatno neće dogoditi. Dario Šimić nije kandidat za budućeg predsjednika Dinama. Barem ne u ovom trenutku.

Ime Darija Šimića u studenom se ipak ozbiljno spominjalo u Maksimirskoj 128. Predsjednik Mirko Barišić i član Uprave Krešimir Antolić razmatrali su Šimića kao kandidata za novog sportskog direktora kluba. Bio bi to konačan udarac Zdravku Mamiću, s kojim su već onda bili u žestokom, ali medijski još uvijek tihom sukobu. Šimićev dolazak značio bi i potpuni odmak od Mamićevih kandži, što bi tada već izazvalo veliki potres u klubu.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Barišić i Antolić stoga su odustali od tog nauma, zaključivši da najprije trebaju osigurati većinu u Skupštini kluba. I tako je Dario Šimić ostao kandidat s kojim se nikad nije ni obavio razgovor, barem ne službeni. Jednostavnije je bilo Antu Čačića imenovati sportskim direktorom jer ionako su prije njega funkciju trenera i sportskog direktora obnašali i Damir Krznar i Željko Kopić.

Darija Šimića na poziciji sportskog direktora zagovara i Zvonimir Boban, s kojim su Antolić i Barišić uspostavili stalni kontakt. Boban je kao šef za nogomet u Milanu imao priliku izravno surađivati sa Šimićem, koji godinama radi kao Milanov skaut. Boban je u nekoliko navrata iznimno pohvalno govorio o Šimićevom radu, o tome kako prepoznaje igrače i kako konceptualno razmišlja o slaganju svlačionice. Što su redom dobre reference za sportskog direktora. Uz to što ima i pregršt veza po svijetu.

Međutim, Boban nikada nije Šimića "gurao" u predsjedničku fotelju, niti se o tome razgovaralo. Ne zato što Boban misli da Šimić to može ili ne može biti, nego zato što ga vidi kao stručnjaka koji ima odlične predispozicije za vođenje Dinamove struke.

Napokon, kad smo već kod teme o sportskim direktorima, tko to u Hrvatskoj ima jače reference od Darija Šimića? Znamo da su mnogi bivši igrači po završetku karijere izabrali menadžerske vode, a i pozicija sportskog direktora kod nas je poprilično devastirana.

U Dinamu je stvarni sportski direktor godinama bio Zdravko Mamić, u Rijeci je to Srećko Juričić, kojemu je 68 godina. Hajduk je i sportske direktore mijenjao kao na traci, Osijek je imao Alena Petrovića, pa ga je Bjelica "skinuo". U Lokomotivi je Božidar Šikić jedini sportski direktor, u Slavenu Belupu je to Zoran Zekić. Nema imena koje bi dobilo neupitnu podršku. Dario Šimić je stoga po mnogim nogometnim parametrima i najrealniji izbor.

Dario Šimić, dakle, i dalje slovi kao favorit za mjesto sportskog direktora Dinama. Naravno, preduvjet je da Barišić i suradnici pobijede one koji stoje iza pravomoćno osuđenog bjegunca. Hoće li na koncu biti i izabran, hoće li se u međuvremenu pojaviti neki drugi kandidat, odlučit će Izvršni odbor i Uprava Dinama. A nešto će se morati pitati i samog Šimića.

Pozicija budućeg predsjednika Uprave ili možda Izvršnog odbora Dinama s druge je strane još uvijek potpuno otvorena. Velika je većina stava da klub treba novo lice, koje ni na koji način neće biti kontaminirano ili obilježeno Mamićevom dugogodišnjom "vladavinom". Traži se netko tko nema "mrlje", tko poznaje nogomet, a ima gard i čvrstu ruku s kojom bi vodio Dinamo. Naravno da se nekoliko imena našlo na stolu. Jedno od njih bilo je i bivšeg ministra financija Zdravka Marića, ali se od te ideje odustalo praktički isti dan. Zdravko Marić je veliki navijač Hajduka...

Neki su i Zvonimira Bobana pitali je li došao trenutak da se vrati u svoj voljeni klub. Međutim, Boban je ulazeći u UEFA-u dao predsjedniku Čeferinu čvrsto obećanje da će ostati uz njega duže nego što je bio uz Infantina kao predsjednika FIFA-e.

GDJE JE SVE IGRAO

1992. - 1999. Dinamo Zagreb

1999. - 2002. Inter Milano

2002. - 2008. AC Milan

2008. - 2010. Monaco

2010. Dinamo Zagreb



Što se događa u Hajduku nakon poraza u Jadranskom derbiju? Mogu li Bijeli igrati po Lekinim željama i primaknuti se Dinamu? Ni situacija na Maksimiru nije idealna, a čini se da je sve jasno i u borbi za ostanak u HNL-u. Pogledajte novi podcast "VAR soba" u kojem smo s Ilijom Lončarevićem analizirali sve ono što se dogodilo u 20. kolu HNL-a:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 08:10