Ante Čačić

 SCREENSHTO YOUTUBE GNK DINAMO
HAPPY END

Čačić odlučio da nema vremena čekati Petkovića, a kritičari zapitali: Zna li uopće da može zamijeniti petoricu?

Novi trener Dinama u prvom je nastupu pokazao pragmatičnost, a ‘‘modri‘‘ su stekli veliku prednost
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. travanj 2022. 20:47

Zašto je Dinamo promijenio trenera? Dvojbe Dinamovih navijača bile su naizgled sasvim razložne promatrajući igru ''modrih'' u Velikoj Gorici. Muke u probijanju defenzivnog bloka Gorice i patnje pri realizaciji rijetkih prigoda bile su uočljive i u nedjeljnom izdanju Dinamovih igrača. Izbavljenje maksimirskoj momčadi u završnici utakmice nije donijela ingeniozna igra ili potez nekog nadahnutog pojedinca, već dekoncentracija i stupidna pogreška suparničkog stopera.

S dva ili tri ozbiljna treninga trenerski rukopis Ante Čačića i nije mogao biti prepoznatljiv. Prevladala je stoga pragmatična crta njegova karaktera. Za taktičku kompoziciju momčadi odabrao je sustav (4-2-3-1), u kojemu se on ponajbolje snalazi. Možda svim igračima usvojeni raspored nije najadekvatniji, ali barem znaju kakvu će formaciju rabiti do kraja sezone.

Teorije zavjere

Pragmatičnost novog trenera razvidna je i na primjeru Brune Petkovića. Čačić je svjestan da na raspolaganju ima svega 450 minuta. U vremenskom tjesnacu nema prostora za ekshibicije i eksperimente, niti razmišljanja - hoće li Petković ove nedjelje napokon proigrati... Stoga je Čačić išao na sigurno i utakmicu protiv Gorice započeo s Andrićem.

Priča o protežiranju Petkovića unatoč dvojbenom učinku uvijek je imala i popratni kontekst teorije zavjere o upitnoj samostalnosti Dinamovih trenera. Čačić očigledno nije imao s tim problema. On Petkovića doživljava prije svega kao igrača prve linije u sustavu 4-2-3-1 (isto razmišljanje ima i izbornik Zlatko Dalić), ali je procijenio kako u ovom trenutku više koristi može imati od Andrića. I umjesto hrvatskog reprezentativca, odlučio se za srpskog napadača.

U Čačićevom promišljanju ima logike. Igrač dvojbene forme svoju će lucidnost lakše ispoljiti u završnici utakmice, kada su protivničke obrane uslijed umora i kartona podložnije pogreškama.

Jamačno je dobro proučio Petkovićevu statistiku, ali i sve taktičke pokušaje svog prethodnika Željka Kopića da ''najkompletnijeg napadača vrati u život''.

Od početka drugog dijela sezone do nedjeljne utakmice u Velikoj Gorici, Petković je ostvario deset nastupa (dvaput je ušao s klupe), jednom ostao među pričuvama, a protiv Gorice (12. veljače) uopće nije bio u zapisniku. U osam utakmica, u kojima se pojavio u početnoj postavi, Petković je četiri puta krenuo kao napadač, a u četiri navrata kao vezni igrač. Pritom je Dinamo igrao u različitim formacijama, najčešće u sustavu 3-4-1-2.

U 2022. Petković je zabio jedan gol: protiv Šibenika u Maksimiru (3-0). Na toj utakmici Dinamo je igrao u rasporedu 4-2-3-1, a Petković ofenzivnog veznog (istureni je napadač bio Emreli). Nakon svega navedenog, ne čudi nedavna izjava Roberta Prosinečkog:

- Uopće ne kužim kaj Petković igra!

Nije nikakva tajna, podosta je oponenata Čačićevom angažmanu u Maksimiru. Niti s tribina velikogoričkog stadiona novi trener nije dobio impulse navijačke potpore. Kritičari neskloni Dinamovom treneru zajedljivo su komentirali njegovu suzdržanost pri kadrovskim promjenama: zna li Čačić uopće da može zamijeniti petoricu igrača?

"Čačićevo čudo"

Naime, prije deset godina, kad je Čačić vodio Dinamovu momčad, pravilnik Fife predviđao je samo tri promjene. A upravo je toliko igrača Čačić zamijenio i u nedjelju. Završnica je sezone i većina klubova, pa tako i Dinamo, ima problem s ozlijeđenim igračima i rekonvalescentima.

I protiv Gorice su imali u sastavu igrače (Ademi, Ivanušec...) koji nemaju željeni natjecateljski ritam. Međutim, Dinamova je momčad cijelim tijekom susreta držala visoku razinu energije, pa Čačić s tog aspekta nije imao potrebu raditi veći broj izmjena.

Ima, naravno, i maksimirskih navijača koji smatraju da je upravo dolazak Čačića najveće jamstvo happy enda. Neki se pritom referiraju na čudo viđeno 25. srpnja 2012., kada je Dinamo u 2. pretkolu Lige prvaka izbacio bugarski Ludogorec pogotkom Vide, za 3-2, u 98. minuti. Prvi je susret u Bugarskoj završio 1-1 (za ''modre'' je izjednačio Ante Rukavina u trećoj minuti sudačke nadoknade).

A samo koju minutu prije raspleta maksimirske drame, u beznadnoj situaciji za njegovu momčad, Zdravko Mamić grozničavo je razmišljao o podizanju kredita za spas sezone. I novom treneru...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 22:14