Oliver Lukić

 SN ARHIVA
IZVANSERIJSKI TALENT

Budućnost Vatrenih, Dinamo ga je propustio, ali Hrvatska ne smije: ‘Neizmjeran talent, dečko nema manu u igri‘

Austrijski izbornik već ga je podvukao kao igrača koji bi za koju godinu trebao biti dio reprezentacije
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. kolovoz 2023. 11:45

Oliver Lukić (16) nije hrvatskoj javnosti tako nepoznato ime. Prije nešto više od godine dana Dinamo je ozbiljno radio na tome da ga iz bečke Austrie preseli u Maksimir. Mladi veznjak već je tada bio na glasu kao izvanserijski talent. Međutim, u Maksimiru nisu bili dovoljno konkretni u toj akciji, pa je Lukić ipak završio u Red Bull Salzburgu. Znamo koliko je kvalitetna i moćna njihova skautska služba. Kad se Salzburg pojavio, Dinamove su akcije naglo potonule...

Lukić je - premda je imao samo 15 godina - odmah zaigrao za juniore RB Salzburga u kojima se nametnuo kao ponajbolji igrač. Toliko dobar da je posljednje tri utakmice prošle sezone zaigrao za Liefering, Salzburgovu B momčad koja se natječe u 2. ligi. Nitko u svlačionici nije bio mlađi od veznjaka hrvatskih korijena.

"Selidba" iz juniora u Liefering bila je samo jedan korak u karijeri koja toliko obećava. Drugi korak dogodio se koncem lipnja, kada je Lukić potpisao profesionalni ugovor s RB Salzburgom. Potpisao ga je na tri godine, jer to je maksimalna dužina ugovora za maloljetne igrače.

Austrijanci pišu kako je Lukić jedan od najvećih projekata kluba, te da ga već sad pripremaju da bude nasljednik Luke Sučića (20), glavnog veznjaka udarne momčadi Salzburga. Sučić bi po svim projekcijama na kraju ove sezone trebao napraviti transfer u neki od velikih europskih klubova.

image

Oliver Lukić

Privatna arhiva

I Sučić je u prvu momčad Salzburga ušao sa 17 godina, da bi već s 18 postao standardni igrač. O Sučiću sva znamo, vidjeli smo ga jesenas uživo u Maksimiru kada je "nosio" Salzburg. Vidjeli smo ga i u nekoliko utakmica U21 reprezentacije. Kažu da mu Lukić dosta sliči, iako je već sada viši (188). Lukić je rasni vezni igrač, sjajnog driblinga i velike eksplozivnosti.

"Ima 16 godina, neizmjeran talent, te nema manu u igri", nevoljko nam je jednu rečenicu o talentu Olivera Lukića kazao i Dražen Boban, nekadašnji igrača Dinama i Hajduka, te brat legendarnog kapetana Zvonimira. Dražen Boban zajedno s poznatim i dugogodišnjim agentom Dankom Đikićem vodi brigu o karijeri mladog Lukića pa je iz prve ruke upućen u njegove kvalitete. Zanimljivo, Lukića je prvi zapazio bivši nogometaš Nikica Pavlek koji u Beču godinama vodi nogometnu akademiju za djecu.

Austrijanci Lukića vide kao najvećeg talenta generacije. Prošao je sve omladinske uzraste austrijske reprezentacije, a premda samo 16 godina već je debitirao i za austrijsku U18 reprezentaciju, što samo potvrđuje činjenicu da se radi o izvanserijskom talentu.

Austrijanci dobro znaju da Oliver Lukić i njegova obitelj jako vole Hrvatsku, te već sad poduzimaju sve što mogu da im se ne ponove Luka Sučić i Robert Ljubičić, dva sjajna igrača koja se odrasla u Austriji, a izabrala su igrati za Hrvatsku. Austrijski izbornik Ralf Rangnick već ga je podvukao kao igrača kojeg pomno prati i koji bi za koju godinu trebao biti dio reprezentacije. Rangnick zna raditi na duge staze...

Ljudi iz Hrvatskog nogometnog saveza imali su određene kontakte s obitelji Lukić još u vrijeme kada je bio na radaru Dinama. U Maksimiru su ga propustili, hoće li ga propustiti i Vatreni? Kada je netko sa 16 godina projekt RB Salzburga, šanse za krivu procjenu jako su male.

- Oliver je doista fantastičan talent, brzo će se nogometna javnost u to uvjeriti - zaključio je Dražen Boban.

Linker
16. rujan 2024 20:51