JAKUB PORZYCKI Nurphoto Via Afp
Dražen Krušelj
ZLATNA BERBA 2003.

Bjelica se osjeća kao Sir Alex Ferguson: U svlačionici ima pravo blago, sve podsjeća na klasu ‘92

Već u srpnju Zajec je kategorički odbijao kupce koji su se muvali pred klupskim izlogom
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. listopad 2024. 22:06

Znate li što pored neupitnog talenta i ružičaste perspektive povezuje Martina Baturinu, Petra Sučića, Lukasa Kačavendu, Luku Stojkovića i Maura Perkovića? Sva petorica Dinamovih dragulja rođena su 2003. godine: prvi među njima zakmečao je Baturina (veljača, Split), mjesec dana kasnije Perković i Kačavenda, dok su Sučić i Stojković svijet ugledali u listopadu iste godine. Može zvučati pretenciozno, ali Nenad Bjelica ovih se dana osjeća kao Sir Alex Ferguson početkom devedesetih.

Priča je nebrojeno puta opjevana - na koncu je talent jedne izvanserijske generacije Unitedovih beba dobacio i do filmskog platna (The Class of ‘92) - jer su David Beckham, Nicky Butt, braća Gary i Phil Neville, uz pomoć Ryana Giggsa i Paula Scholesa, na Old Traffordu sazidali trofejnu dinastiju, odigravši u zbroju više od 3500 utakmica za Manchester United. Izlegli su se istih dana u klupskom inkubatoru u Carringtonu te odrasli i ostarjeli među "crvenim vragovima", prije nego što su na čelu s kultnim menadžerom produžili u nogometni Panteon.

Zlatna berba

Kada se u ožujku padobranom spuštao u zaraćenu maksimirsku stvarnost, Velimir Zajec nije imao niti u primozgu taj slatki podatak da mu je svlačionica puna bisera iz iste zlatne berbe 2003. Svlačionica se u medijskom prostoru obično prevodi kao skupina povlaštenih senatora, dakle Bruno Petković, Arijan Ademi i još ponetko, ali predsjednik je brzo pohvatao konce i shvatio da se iza figura dvojice frontmena skriva ozbiljno blago. Već u srpnju Zajec je kategorički odbijao kupce koji su se muvali pred klupskim izlogom mašući lukrativnim ponudama za Baturinu i Sučića.

Gledajući te klince, iako može zvučati pretenciozno, Nenad Bjelica ovih se dana osjeća kao Sir Alex Ferguson početkom devedesetih godina prošlog stoljeća

"Ne vraćajte se bez 20 milijuna za Dinamo", ispratio je agenta Fiorentine, koji je došao po Baturinu s ponudom na 15 milijuna, uz pravo na postotak od sljedećeg transfera. 20 milijuna za Dinamo u prijevodu znači da na značajan dio kolača (20 posto) prema prethodnom dogovoru računaju agenti. Mladi nogometaš, čiji se tabor, prema informacijama Jutarnjeg, u međuvremenu razišao s Darijem Zahorom (čitaj: Zdravkom Mamićem), nije imao problema s takvom predsjednikovom odlukom. Slično važi i za Petra Sučića, koji je u proteklih šest mjeseci kvantnim skokom u karijeri dobacio do dresa nacionalne momčadi na račun bratića Luke. Dvojica mladih dinamovaca, najavljeno je iz kluba, bit će za lojalnost nagrađeni nabildanim ugovorima, ali već sada je izvjesno da će se Zajecu povišice i strpljenje isplatiti.

image
RANKO SUVAR Cropix

Iako danas u konzervativnoj Transfermarktovoj procjeni vrijede 23 milijuna eura (Baturina 20, Sučić 3 milijuna), klub je već ljetos na njihovim prodajama mogao inkasirati 25 milijuna (uz postotak od narednih prodaja), a kada napokon dođe vrijeme rastanka, potegnut će rekordno bogatstvo, na tragu transfera Joška Gvardiola i Danija Olma.

Olićeva pojačanja?

U posljednjih desetak dana, začinjenih golovima Monacu i Poljskoj, ovi tek nešto stariji tinejdžeri napumpali su vlastitu tržišnu vrijednost kao u vulkanizerskoj radionici, i usput se predstavili kao tandem koji bi sutra mogao u paketu oplemeniti igru neke Borussije Dortmund ili Newcastlea. Protiv Monaca je Baturina asistirao Sučiću za pogodak koji se zavrtio na Uefinim foršpanima. U utorak se Sučić revanširao klupskom suigraču asistencijom iz kategorije "kupus gleda, meso vadi" (autor Vlatko Marković). Njih dvojica se nakon godinu dana zajedničkog iskustva na terenu pronalaze žmirećki..

image
DAMIR KRAJAC Cropix

I Baturina i Sučić mlađi su od Diona Drene Belje i Marina Ljubičića, što znači da teoretski mogu pretrčati u mladu vrstu Ivice Olića, koju u studenome čeka doigravanje za završnicu U-21 Eura. Olić bi možda i mogao zakucati na Dalićeva vrata s takvom zamolbom, iako se ne treba nadati afirmativnom odgovoru izbornika A-vrste. I Dalićev i HNS-ov prioritet jest dugo putovanje kroz Ligu nacija, jer skok u završnicu Savezu jamči zaradu od novih 10-ak milijuna eura.

Drugim riječima, Olićev "projekt Slovačka" uz "senatore" iz generacije 2002. izgurat će dinamovci Kačavenda, Stojković, Perković te skupina tinejdžera poput Luke Vuškovića, koji su već postali nezaobilazni u komponiranju mlade reprezentacije.

Linker
17. listopad 2024 22:07