BORIS KOVACEV/CROPIX
Davorin Olivari
DOŠAO NA SPALJENU ZEMLJU

Bjelica je spreman ući u konflikte, stižu i informacije kako će se ponašati u prijelaznom roku

Mnogi se navijači pitaju je li on najbolji izbor za maksimirski klub?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. rujan 2024. 06:10

Metaforički kazano, Nenad Bjelica dolazi na ‘spaljenu zemlju‘. Na zgarište Dinamovog poraza od Hajduka na Maksimiru, dva debakla od Bayerna i Slaven Belupa, treće mjesto u HNL-u, četiri boda iza Rijeke i Hajduka. Naravno, budimo ozbiljni, nećemo ovdje računati kup pobjedu protiv Banjola.

Neki će kazati da zapravo nema nikakve panike kad se radi o Dinamu, da je tako bilo i prošle sezone, da se maksimirski klub za razliku od ove nije plasirao u Ligu prvaka, nije niti u Europsku ligu, da je doživljavao teške nokaute protiv recimo Sparte, PAOK-a, blamažu od Ballkanija, da je cijelo vrijeme zaostajao u prvenstvu, ali da je na koncu uzeo duplu krunu. To su pogledi onih stalnih optimista i to je u redu, dobro je biti pozitivan, imati takav temeljni stav prema životu i nogometu. Ni isto tako kažu da su optimisti loše obaviješteni pesimisti.

Nekako bismo mogli kazati da je Dinamu bio potreban Bjelica, isto kao što je Bjelici bio potreban Dinamo

Dinamova momčad ovog trenutka je bolesna, treba im neki brzi lijek za oporavak, nešto protiv kašlja, temperature, da se osovi na noge, pa da onda nakon toga dobije adekvatnu terapiju, neki antibiotik. Nenad Bjelica bi trebao biti ‘Dinamov Sumamed‘. Mnogi se pitaju je li on najbolji izbor za maksimirski klub? Definitivno ima lidersku crtu, voli odgovornost, spreman je ući i u konflikte ako je to dobro za momčad, ima sliku što želi na terenu i klubu.

Sve se to može svesti pod trenerski karakter, to i jest razlog zašto ga je Dinamo uzeo za trenera. Jer u ovom trenutku baš je takav tip potreban ovoj momčadi. Nekako bismo mogli kazati da je Dinamu bio potreban Bjelica, isto kao što je Bjelici bio potreban Dinamo. Konačno, Dinamo je najveći klub koji je dosada vodio u karijeri, a eto ga sad, vodit će ga opet. Do nas su stigle informacije da je jako želio doći u ponovno u Maksimir, a to je već i prije nego je preuzeo momčad na terenu, velika stvar. Dinamovu momčad treba prodrmati, a on je to u stanju.

Selekcija tek od sljedećeg ljeta

Hoće li imati rezultate kakve je imao u svom prvom mandatu, to nitko živ ne može znati, vidjet ćemo. U prvom mandatu postao je trofejni trener, a ono po čemu je Bjelica ušao u klupsku povijest jesu nastupi u Europi, a po tome Dinamovi pristalice ali i klupska vodstva, to svi znamo, ocjenjuju trenere plavih. A sjetimo se još nekih detalja njegovog prvog mandata. Livaković, Oršić, Petković i Perić pod Bjeličinim su vodstvom su postali hrvatski, Gojak i Kadzior BiH, odnosno poljski reprezentativci, a Stojanović i Leovac se vratili u slovensku, odnosno hrvatsku A-vrstu.

Potpuno je bezbolno po rezultat i dojam preboljena prodaja Soudanija te mladih talenata Benkovića, Sose i Ćorića... Sjetimo se i da je stopirao dolazak Sammira, zbog razvoja Danija Olma, španjolski je vezist uz Bjeličinu stručnu pomoć postao mladi i A-reprezentativac Furije, najvredniji igrač tadašnjeg HNL-a. U to vrijeme se spominjao kao mogući nasljednik izbornika Zlatka Dalića.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Bjelica je na Dinamovu klupu sjeo na kraju sezone 2017/18., vodeći momčad u posljednjem kolu već osvojenog prvenstva, ali i u finalu Kupa s Hajdukom u Vinkovcima, obje je pobijedio i od tog ljeta krenulo je uspješno razdoblje, rezultat je generirao sinergiju Uprave, trenera, igrača i navijača, što se želi i u ovom drugom mandatu. Ipak, postoji bitna razlika između ondašnjeg i sadašnjeg preuzimanja Dinama. Okolnosti su posve drukčije.

Tada je imao priliku slagati momčad po svojim uvjerenjima i po svojoj volji. Ovoga trenutka Bjelica dolazi u momčad s kojom nije prošao pripreme i koju on nije selektirao. Realno gledajući, moći će je početi adekvatno selektirati tek od sljedećeg ljeta, ako do tada izdrži na klupi.

Pragmatično prilagođavanje

U nadolazećem zimskom mercatu teško da će moći bitnije promijeniti strukturu ove momčadi. Iako iz Maksimirske 128 stižu informacije da je zadovoljan s ovim što trenutačno Dinamo raspolaže u svlačionici. Što bi trebalo značiti da je pratio maksimirski klub te da je upoznat s onime što ga čeka.

U prvom mandatu znala ga je pratiti stigma da mu je u prvom planu isključivo rezultat, zamjeralo mu se što ne forsira mlade igrače. Promijenio je filozofiju Dinama koja je bila gurati mlade igrače sa 16, 17 godina, da bi se pokazali tržištu i da ih se što prije proda. Njegov stav je bio da će mladi igrači igrati prema zaslugama i ako budu bolji od starijih da će dobiti šansu. Ali i tada je debitiralo dosta mladih igrača, najviše su igrali Marin, Đira, Gvardiol...

Sad se očekuje da ove sezone adekvatnu priliku ugrabe Pavić, Mikić, Jakirović, Horvat... Zahvaljujući dugačkom rosteru u prvom mandatu mogao se odlučiti za politiku rotacija, osobito prve sezone, kad je gotovo jedna postava igrala u Europi, a druga u HNL-u. Odustao je od nje nakon poraza od Varaždina, četiri dana nakon pobjede nad Atalantom.

Kad se radi o sustavu igre obično je igrao 4-1-4-1 i 4-2-3-1, znao se i pragmatično prilagoditi suparniku i orijentirati se na protunapade, ali i iznenaditi sa 3-5-2, odnosno 5-3-2 u Ligi prvaka, nakon što mu je to taktičko iznenađenje donijelo pobjedu 4:0 protiv Atalante. U domaćim, pak, natjecanjima, protiv bunkera koji su protiv njega igrali čak i najjači konkurenti poput Rijeke i Hajduka, prelazio je na romb u sredini.

Uglavnom, Bjelicu u drugom mandatu očekuje puno posla kako bi Dinamo izgledao onako kako žele njegovi navijači.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 06:10