Dinamo protiv Ludogoreca traži prolazak u playoff kvalifikacija Lige prvaka

 NIKOLAY DOYCHINOV Afp
INTERVJU ZA SN

Bivši nogometaš Partizana upozorava: ‘Dinamu neće biti lako, ali znam koja je najveća mana Bugara...‘

‘Iako su šanse nekako podjednake, ipak bih ulogu laganog favorita dao Dinamu!‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 16:24

Bivši nogometaš Partizana, Saša Ilić (44), prije dva mjeseca sjeo je na klupu sofijskog CSKA. Ilić je, podsjetimo to, 1997. godine, kao 19-godišnjak, bio pričuva Partizana i ulazio je u igru na obje utakmice s Dinamom/Croatijom (0:1, 5:0), a prije četiri godine sjajno nam je analizirao način igre Dinamova tadašnjeg suparnika u Europskoj ligi, Viktorije iz Plzena, budući da je Partizan ranije igrao protiv Čeha.

Dobri inozemci

Nazvali smo stoga ovog mladog trenera da nam kaže i poneku riječ o Ludogorecu, koji je, uz sofijski Levski, najveći suparnik CSKA u tamošnjem natjecanju.

"Kvalitetna je to momčad, pa 11 godina uzastopno prvak je Bugarske! Ta je apsolutna dominacija temeljena na inozemnim igračima, koji su tehnički iznimno dobri i traže nadigravanje u svakoj utakmici. Konstantno igraju u Europi i Dinamu sigurno neće biti lako. Nije bilo ni prije deset godina, sjećam se one lude utakmice u Zagrebu, kad je Dinamo pobijedio u sudačkoj nadoknadi", rekao je Ilić.

Istaknimo da u svom rosteru od 25 igrača Ludogorec ima samo osmoricu s bugarskom putovnicom, a od te osmorice četvorica imaju dvojna državljanstva - Ukrajinac Plastun, Brazilac Cicinho, Kanađanin Jankov i Ganac Tekpetey. U dvije utakmice protiv Shamrocka (3:0, 1:2), pokazao je Ludogorec dva posve suprotna lica, sjajno kod kuće, lošije vani. Zašto? Je li bugarski prvak domaćinska momčad?

"Ne bih rekao da su izrazito domaćinski sastav. Gledajte, u Razgradu su ostvarili visoku pobjedu, pa su očito olako shvatili uzvrat i ušli su u probleme, ostali su i s igračem manje. No, izvukli su se i najvažnije je da su prošli dalje."

image

"Dinamo neće imati lak zadatak", smatra Saša Ilić

RONALD GORSIC Cropix

Kakvo je ozračje na domaćim utakmicama Ludogoreca na Huvepharma Arena u Razgradu, na novom stadionu kapaciteta 10.500 mjesta?

"Nema tu nogometnog fanatizma. Stadion je lijep, uvjeti za igru su odlični, ali nema vulkana s tribina. Dinamovi su navijači kudikamo vatreniji i glasniji."

Na vratima Ludogoreca iskusni je Sergio Padt (32), kakav je ovaj čuvar mreže s nizozemskom i talijanskom putovnicom?

"Odličan je golman! Nisam primijetio da je “kiksao”, obrani ono što mora obraniti. Ludogorec je taktičko-tehnički jaka momčad, dobro su posloženi, igraju brz nogomet i osjetno su bolji i dominantniji od ostalih bugarskih sastava. Stalno pokušavaju kroz igru, kombinatorikom, doći do suparničkih vrata, imaju hitre igrače sposobne za takav, brzi i okomiti način nogometa i vrlo su opasni."

Zaslužuju respekt

A koje su im mane?

"Jasno je da imaju mane, svaka ih momčad ima. A Ludogorecova je najveća mana što nema tijekom sezone velik broj jakih utakmica poput ovih na europskoj razini. To je i mana svih momčadi s ovih naših prostora jer osim u nekoliko domaćih utakmica, samo u Europi imaju taj jaki podražaj koji ih tjera da daju maksimum. Protiv Dinama će Bugari neprijeporno morati ponuditi sve najbolje što imaju, a imaju velik potencijal i svakako je suparnik kojeg Dinamo mora respektirati."

Tko im je najbolji igrač?

"Treba posebno pripaziti na tog ciparskog napadača Sotirioua, a osobno mi se najviše sviđa Brazilac Cauly, ofenzivni veznjak, koji u 4-2-3-1 sustavu igra iza napadača."

Koliko poznajete Dinamo?

"Gledao sam Zagrepčane u dvobojima sa Škupijem. Bile su to očekivano teške utakmice za Dinamo, početak je sezone, još nije sve posloženo kako treba. Nije to bilo na nekoj visokoj razini, ali najvažnije je da je ostvaren cilj i prolaz u sljedeće kolo. Dinamo je jak, ali i Ludogorec je jak i pred hrvatskim je prvakom znatno teži posao. Bit će to posve različite utakmice od onih s Makedoncima, budući da Ludogorec traži nadigravanje i neće biti defenzivno orijentiran poput skromnoga Škupija, koji se fantastično branio i tražio je svoju priliku u protunapadima."

image

Hoće li Dinamo izbaciti bugarski klub iz Lige prvaka?

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Je li dobro za Dinamo što uzvrat igra u Zagrebu?

"Nakon što je UEFA ukinula pravilo gola u gostima, posve je svejedno gdje se igra prva utakmica, mnogo se toga promijenilo u razmišljanjima i u pripremi utakmica, poanta je da u obje utakmice moraš biti maksimalno koncentriran. Ni jedan rezultat nije jamstvo prolaza, ali isto tako ni jedan rezultat nije nedostižan."

Tko je favorit?

"Iako su šanse nekako podjednake, ipak bih ulogu laganog favorita dao Dinamu! Ima iskustvo igranja u Europi, stvorio je ime i kod svakoga pobuđuje respekt. Nadalje, Dinamo ima mnogo bolje ozračje na Maksimiru, nego Ludogorec u Razgradu, Zagreb je nogometni grad i frenetični navijači dat će mu gromku potporu. Stoga dajem prednost Dinamu", rekao nam je Ilić, čiji CSKA dijeli vrh ljestvice bugarskog prvenstva s Ludogorecom, nakon četiri odigrana kola obje momčadi imaju po deset bodova."

Transferi Santane i Sotirioua su za bugarske prilike dobre prodaje

Ludogorec će protiv Dinama igrati bez dosad standardnog dvojca zadnjih veznih igrača – Brazilac Santana vratio se u domovinu, a Angolac Show bio je isključen u Irskoj. Koliki je to hendikep za Bugare?

"Jako će im nedostajati! Santana je nogometaš oko kojeg se vrtjela igra Ludogoreca, držao je sredinu travnjaka, a Show je također vrlo zahvalan i odgovoran defenzivni vezni igrač. Međutim, treba znati da Ludogorec ima široki roster, u svlačionici ima 25 gotovo podjednakih igrača, sve pršti kvalitetom. Stoga su se i odlučili na prodaju jer smatraju da mogu nadoknaditi odlazak svakog igrača. A i odmah su kupili zadnjeg veznog, Poljaka Piotrowskog."

Kakve su relacije u Bugarskoj kad je riječ o izlaznim transferima? Santana je prodan Atletico Paranaenseu za 2,5 milijuna eura, najbolji strijelac lige, Pieros Sotiriou, ide u Japan za 1,5 milijuna eura... Je li to dobra prodaja ili – rasprodaja?

"Za bugarske prilike to su svakako dobre prodaje! Malo je igrača iz Bugarske otišlo za takav novac u inozemstvo."

Linker
18. travanj 2024 04:40