Domagoj Antolić i Mario Götze

 RONALD GORSIC/CROPIX
KAKO U LIGI PRVAKA?

Bivši kapetan Dinama uoči Bayerna: ‘Ne želim biti bahat, ali šansa postoji. Mi smo napravili pogrešku‘

Domagoj Antolić prisjetio se susreta s Pepom Guardiolom i visokog poraza u Münchenu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 16. rujan 2024. 23:48

Stisak ruke, razmjena simboličnih, klupskih zastavica i (opcionalno) kratka pošalica sa sudačkim društvom prije prvog zvižduka. Dok bi taj nogometni ritual, u srcu Allianz Arene, u utorak trebali ispoštovati Manuel Neuer i Bruno Petković (čitaj: kapetani momčadi), taj su običaj - na istom mjestu - prije devet godina njegovali Philipp Lahm i Domagoj Antolić. U predvečerje novog spektakla u Bavarskoj između istih klubova, bivši kapetan "modrih", a danas "desetka" Lokomotive, bio je idealan sugovornik uoči premijerne epizode redizajnirane Lige prvaka.

- Prva asocijacija na tu utakmicu? Nažalost, visok poraz (5-0 za Bayern nap.a.), dosta upečatljivo. Iako je tada u Bayernu bio Pep Guardiola, uz ostale velike igračke zvijezde, uvijek ostaje žal da se moglo bolje odigrati. Međutim, dosta rano smo primili prvi pogodak, njima se otvorilo, i onda je krenulo… U München smo došli nakon pobjede protiv Arsenala na Maksimiru u prvom kolu, tu utakmicu ću posebno pamtiti, a nakon takvog slavlja išli smo "gore" sa samopouzdanjem, vjerovali smo da nešto možemo uzeti, ali bili su prejaki. S kim sam se mijenjao za dres? Thomas Müller, ako se ne varam ha, ha, ali nisam siguran je li to bilo u prvoj ili drugoj utakmici - kaže nam Antolić, koji se krajem kolovoza, s 34 godine na leđima, vratio u rodni Zagreb.

Velika razlika

I površni poznavatelji nogometne taktike lako će detektirati ključne Dinamove oslonce u lovu na iznenađenje u dvorištu giganta: žestok otpor u fazi obrane, maksimalna koncentracija i pokušaj ranjavanja suparnika iz munjevitih udara.

- Naravno, bitno je da se što dulje drži "nula", da se Bayernovi igrači uvedu u nervozu. Mi smo tada loše otvorili, primili smo jeftin pogodak, a onda je poslije teško. Jasno je da će Dinamo biti u podređenom položaju, tada je koncentracija na obranu jako bitna. Međutim, Dinamo ima i dovoljno kvalitete da ugrozi Bayern iz kontre. Recept je poznat, koncentrirati se na izlaske i igrati kao inače u Europi.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Dok su vezni red, uz Antolića, tada držali još Ademi i Machado, među vratnicama je stajao Eduardo, obrambene kule čuvali su Matel, Benković, Taravel i Pivarić, a napadački tercet činili su Soudani, Pjaca i Fernándes. Na naše pitanje o usporedbi "njegovog" Dinama sa sadašnjim "modrim" trupama, kod aktualnog sastava istaknuo je prednost...

- Igračka kvaliteta je uvijek prisutna. I tada, i sada. Međutim, velika je razlika što sada većina igrača ima veliko iskustvo u europskim utakmicama. Tu su Petković, Mišić, Ristovski, Ademi, Rog, Pjaca… Imaju puno takvih dvoboja u nogama.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Iako će dio javnosti utakmicu na Allianz Arenu gledati kroz prizmu "nagrade" i "uživanja" za "modre", nakon brojnih turbulencija u prošloj sezoni, hrvatski prvak takve doživljaje mora ostaviti u svlačionici, slaže se i naš sugovornik.

- To je bila greška u naše vrijeme. Nama je bio cilj ući u Europu, a onda što god da se napravi, dobro je. Tada je to još sve bilo u stvaranju, ali sada su ovi dečki prolazili skupine, pobjeđivali u velikim utakmicama, i nema razloga da se na ovaj dvoboj gleda kao "nagradu". Naravno, treba spustiti loptu na zemlju, kako ne bi ispalo da smo bahati, ali izgledi uvijek postoje.

Vrhunska atmosfera

Dok su Douglas Costa, Mario Götze i Robert Lewandowski (triput) do vrha napunili Dinamovu mrežu u dvoboju iz 2015., taj je dvoboj ostao upamćen i po jakoj podršci za gostujuću momčad, a s tribina Allianz Arene odzvanjalo je - "Kako je dobro vidjeti te opet".

- Je, zaista je bilo jako puno naših. Bilo je predivno igrati, vrhunska atmosfera, a izostao je jedino rezultat. Naravno, svi se nadamo sada drugačijem ishodu. Oko kluba je velika pozitiva, a iako je derbi izgubljen, to ne bi smjelo poremetiti dobar Dinamov ulazak u sezonu, možda će taj poraz zaista biti kao pljuska, kako bi se vratili na tvorničke postavke - zaključio je Antolić, koji je Dinamov dres nosio u 172 utakmice, u kojima je isporučio deset pogodaka i 28 asistencija.

Gotovo besprijekorna prezentacija u obrani, uz lucidnost na suparničkoj polovici, jasni su preduvjeti za dobar posao u Njemačkoj. Naravno, u formulu treba ubaciti i malo "fakinstva", a respekt prema Bavarcima, ipak, zadržati u pristojnim granicama.

Linker
16. rujan 2024 23:49