Nenad Dugi / Cropix
SLUČAJ MATEJ DELAČ

Kažu da je nasljednik Van der Saara, a prosjedio sezonu: Više neću grijati klupu

'Za početak, demantirao bih nizozemske medije koji su vrlo grubo prenijeli moju izjavu o napuštanju Vitessea. Ispalo je kao da neka zvijezda ultimativno tražim rastanak'
Piše: Alen MaričićObjavljeno: 25. travanj 2011. 11:30

Bleacher Report, 7. travnja 2011. godine: “Među 25 nasljednika Edwina van der Sara nalazi se i Matej Delač!” Der Gelderlander, 18. travnja 2011. godine: “Delač ne ostaje u Vitesseu.”

Engleski senzacionalizam ili nizozemski defetizam? Matej Delač našao se između dvije kontradiktorne tvrdnje. Dok mu Englezi proriču budućnost možebitnog nasljednika velikog nizozemskog vratara, Nizozemci prenose njegovu izjavu da na kraju sezone odlazi iz Vitessea, gdje ga je Chelsea poslao na jednogodišnju posudbu. I gdje talentirani vratar – ne brani. Što je istina? Kao i uvijek, negdje na sredini...

Matej Delač minule je jeseni napustio HNL, uvjeren kako će u Vitesseu dobiti priliku novog dokazivanja na višem stupnju. Iz njegove perspektive, razumljivo. Najmlađi vratar u povijesti lige, skinuti penali Vugrincu i Kaliniću, poziv Slavena Bilića u seniorsku reprezentaciju, potpis za Chelsea... Slijed kao iz snova. A onda – rupa. Početak je bio okarakteriziran kao privikavanje, no vremenski je odmak obrisao i posljednju nadu: Delač u Vitesseu, po svemu sudeći, neće odigrati niti jednu službenu utakmicu! S obzirom da ostali igrači Chelseaja na posudbi u nizozemskom klubu koji se bori za ostanak, nastupaju redovito, znači li to da se Blues odrekao usluga 18-godišnjeg vratara?

- Za početak, demantirao bih nizozemske medije koji su vrlo grubo prenijeli moju izjavu o napuštanju Vitessea. Ispalo je kao da neka zvijezda ultimativno tražim rastanak. A nije tako. Samo sam kazao istinu: ugovor o posudbi traje jednu sezonu, nakon koje se vraćam u Chelsea, gdje će odlučiti kamo ću poći sljedeće sezone – javlja se iz Nizozemske mladac.

Nije tajna, Delač je očekivao mnogo više:

- Bilo mi je teško, stigao sam i ozlijeđen, a po oporavku sam praktički dobio status drugog vratara, rezerve, što nisam bio nikad u životu. A nisam dobio priliku kojom bih dokazao koliko vrijedim. Psihološki sam bio utučen, no, opet, šutio sam i radio.

OK, ali gubitak sezone mogao bi se ocijeniti kao promašaj.

- Možda, iako se u globalu ne slažem. Podigao sam razinu branjenja, ovdje se mnogo bolje radi i danas sam kompletniji vratar nego što sam bio prije godinu dana. O napretku na psihološkom planu da i ne govorim. Istina, nedostaju mi utakmice, ali nadoknadit ću ih.

S obzirom da se u Chelseaju sprema turbulentno ljeto, vjerojatno odlazi Ancelotti, Frank Arnesen je jednom nogom u HSV-u, metla novog stožera mogla bi pomesti i neke igrače. A Delač je bio Arnesenova i Ancelottijeva odluka.

- Ne brinu me promjene na Stamford Bridgeu. U stalnom sam kontaktu s trenerom vratara Christopheom Lollichonom, po čijem programu radim i po čijim napucima dva puta godišnje odlazim u London na 15 dana, gdje treniram s prvom momčadi. Vjerojatno svjestan događaja, cijelo mi vrijeme govori neka ne brinem, samo da budem miran i slijedim svoj put, a prilika za branjenje u kontinuitetu će doći.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 06:28