Cropix
U LOVU NA EUROPU

Kalinić vs Kalinića: 'Strašno cijenim Nikolu, ali vjerujem da nećemo izgubiti u Kijevu!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. kolovoz 2014. 13:57

Dva Kalinića, dva igrača iz Solina večeras će imati jako važne uloge u Kijevu. Nikola je “devetka” Dnjipra, a Lovre je čuvar mreže Bijelih. Njihove rodne kuće dijeli tek 500-tinjak metara zračne linije. Nikola je iz Rupotine, a Lovre sa Starina. Večeras igraju svoj “derbi Gospe od Otoka”, zaštitnice grada. Dva solinska kvarta dala su dvojicu značajnih igrača Bijelima , jer i Nikola je nekoć nosio dres Hajduka. Dapače, napravio je i rekordni transfer (7 milijuna eura) odlaskom u Blackburn prije pet godina. U to vrijeme njegov daljnji rođak Lovre pokušavao je ući u prvu momčad Hajduka, ali umjesto na vrata Bijelih, morao je na još jednu posudbu u nizu. Kaljenja su Kaliniće udaljila od zajedničkog treninga u Hajduku, jer u trenutku kada je Lovre sa 17 godina napravio prve pripreme sa seniorskom ekipom, Nikola je posuđen Šibeniku. Zvuči nestvarno, ali i današnji centarfor Dnjipra morao se dokazivati na posudbama.

- Možda me to i očeličilo, jer kasnije sam odmah postao prvi strijelac Hajduka - objasnio je Nikola.

Dvije godine je bio prvi golgeter Bijelih, ušao je i u reprezentaciju Hrvatske. To je bilo dovoljno za transfer u Blackburn. Dvije godine kasnije iz Engleske se preselio u Ukrajinu. Možda je nekome zvučalo kao korak unatrag, ali realna slika je bila sasvim obrnuta. Napravio je posao karijere i danas u Dnjipru čeka uvjete za produljenje ugovora.

- Velika je vjerojatnost da ću ostati u Dnjipru - najavio nam je Kalinić, kojem Ukrajinci spremaju još bolji ugovor.

Nikola se riješio egzistencijalnih briga, ali to nije razlog da večeras prebaci u nižu brzinu. Dapače, želi ponovno igrati Europsku ligu, a želju će morati ostvariti preko Hajduka. Očekivano je najavio “neću slaviti pogodak Hajduku”, ali nešto će se i Lovru Kalinića pitati.

- Bio bih najsretniji da mi mreža ostane čista. Učinit ću sve da Nikola ne dođe u tu neugodnu situaciju. Bolje je da mu ja obranim udarce - s osmijehom je poručio 24-godišnji Lovre Kalinić.

“Solinska hobotnica” pritajila se tri i pol mjeseca. Odradio je i ljetne pripreme sa spoznajom da će biti pričuva Stipici.

- Nije bilo lako, ali profesionalac sam. Navikao sam se na stalna dokazivanja.

Aktualnu 2014. Lovri su obilježile ozljede. Preciznije rečeno, čitava serija pehova.

- Ne želim o tome više govoriti. To je daleko iza mene i bolje je posvetiti se budućnosti.

Nikola i Lovre, dva Kalinića s jednom željom. Obojica bi do Europske lige, ali mjesta ima samo za jednog.

- Respektiram Nikolu. Pravi centarfor kojeg nijedan vratar ne želi često gledati na travnjaku - jasno je poručio Lovre.

Nikola respektira Lovru, tu nema spora. Jer Lovre je reprezentativni kalibar. Brazil mu je izmakao u čudnim okolnostima. Međutim i dalje se igra.

- Vjerujem u sebe i nadam se da ću obranama zaslužiti povratak u reprezentaciju. Ali sada mi je uistinu samo Hajduk u mislima. I naš susret s Dnjiprom. Rezultat? Neka bude 1:1. S tim ishodom iz Kijeva možemo do Europske lige. Da, vjerujem u prolaz, ma koliko će nam teško biti u dva susreta s jakim protivnikom.

Lovre je pun samopouzdanja, ali ni kod Nikole ne manjka vjere u vlastite sposobnosti. Dvije godine stariji Nikola iskusniji je igrač. Prošao je puno velikih utakmica.

- I bez Konopljanke mi smo favorit za prolaz. Ne mora se sve odlučiti u prvoj. Dapače, u dvije utakmice će se jasno pokazati tko je kvalitetniji. Žao mi je što Hajduk naišao na Dnjipro, jer poslije ispadanja iz kvalifikacija Lige prvaka željni smo nastaviti s igranjem u Europi. Znam da je Hajduk dobar, da su ušli u seriju pobjeda, ali Dnjipro je još uvijek kvalitetnija momčad - zaključio je Kalinić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:30