Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

JOŠ JEDAN SJAJNI DINAMOVAC ŽELI U PRVIH 11 NA EUROPSKOM PRVENSTVU! 'Ne znam gdje mi je limit! Došlo je vrijeme da postanem igrač za velike utakmice'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. veljača 2020. 21:01

U Poljaka Damiana Kądziora (27) u posljednje vrijeme se često upire prst. Onaj koji je znak pozitive, koji prokazuje dečka koji igra sve bolje, koji je postao jedan od krucijalnih nogometaša Dinama. Zabija, asistira, igra dobro, glavni je izvođač prekida u Bjeličinoj momčadi. Čovjek kojeg je u plave dvore doveo upravo trener Modrih, nameće se kao jedan od onih koji bi mogao imati ključnu ulogu u sljedećim derbijima protiv Rijeke i Hajduka.

Jučer smo popričali s poljskim nogometašem...

Gledanje šire slike

Novinari vam tepaju da ste najbolji igrač Dinama ovog proljeća. Je li vam drago, osjećate li se tako?

- Uvijek je dobro kada netko govori lijepo o vama, ali za mene je najvažnije da igram dobro za momčad. Jer, što mi znači ako ja igram dobro a nema rezultata? Uvijek treba gledati širu sliku. Svaku utakmicu želim dati sto posto i pomoći svojim suigračima najbolje što mogu - kazao je u uvodu Kądzior.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Damian Kadzior.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Igra li u ovom trenutku najbolji nogomet u dosadašnjoj karijeri ili je to samo put prema još boljim izdanjima?

- Ne volim ovakva pitanja jer ne znam gdje mi je limit. Radim svaki dan da budem bolji. Prije dvije godine sam igrao u Poljskoj i napravio sam napredak ako sada igram u Ligi prvaka. Osjećam se odlično, ali mogu više…

U HNL-u ste postali drugi najbolji strijelac Dinama sa sedam pogodaka iza Mislava Oršića, imate i sedam asistencija, tri pogotka u Kupu, jednu asistenciju u Ligi prvaka.. Jesu li to brojke koje vas zadovoljavaju?

Poput Beckhama

- Na svakoj razini želim takve brojke jer one pomažu momčadi u ostvarenju konačnog cilja. Zadovoljan sam, ali imamo do kraja 14 utakmica i nisam fokusiran samo na svoje brojke. Ako budem igrao, siguran sam da će one biti bolje.

Prošle sezone bili ste nekako u drugom planu, ove ste jako napredovali. Čemu to treba zahvaliti? Treneru Bjelici, vašem napornom radu?

- Puno stvari čini razliku. Kada dobijete priliku trenera, onda je morate iskoristiti. Morate biti fokusirani cijelo vrijeme. Ja imam dobru situaciju u obitelji i to je svakako plus za dobru formu. Isto tako, važno je biti dugo u formi, a ne povremeno. I morate biti igrač cijelo vrijeme, a ne samo na treningu i na utakmicama. Ja sve činim u skladu s time. Od hrane, stila života. Vidjet ćemo gdje su moji limiti.

Pula,  301119. 
Nogometna utakmica 1. HNL izmedju  NK Istra 1961 i NK Dinamo.
Na fotografiji:  Damian Kadzior.
Foto: Natasa Sundara / CROPIX
Natasa Sundara / CROPIX

Mnogi kažu da imate centaršut a la David Beckham? Mislite li da je baš tako? Ima li sličnosti, jeste li taj centaršut ‘prekopirali’ od Beckhama?

- Osjećam da mi je to jača strana i moram to znati iskoristiti. Ove sezone imam više asistencija, ali moji suparnici već znaju za centaršut. Možda bih mogao promijeniti repertoar da budem svrsishodniji. Drage su mi usporedbe s Beckhamom jer je čovjek imao jedan od najboljih centaršutova u povijesti.

Malo ljut na sebe

Protiv Gorice zabili ste volejom poput velikog Marca van Bastena. Je li vam to najljepši pogodak u karijeri?

- Bio je to lijep pogodak i jako važan jer se lomila utakmica. Zabijao sam puno lijepih pogodaka, u Dinamu, pa u Poljskoj… U Rovinju sam, recimo, zabio lijep gol, možda i bolji od ovoga, ali nije bio važniji.

Uglavnom vi izvodite slobodne udarce za Dinamo. Je li to naredba trenera Bjelice ili ste se sami izborili za taj privilegij?

- Uvijek trener odredi igrače koji pucaju, ali kada se dobro osjećate i imate samopouzdanja na utakmicama i treningu, onda imate podršku suigrača koji vam vjeruju. Malo sam ljut na sebe jer ove godine nisam zabio iz slobodnog udarca i to moram promijeniti. Imamo dosta prilika i moram poraditi na tome.

Slijede dva derbija, prvo s Rijekom, pa onda s Hajdukom. Rijeka je jedina momčad od onih najjačih u Hrvatskoj kojoj nikada niste zabili pogodak. Odlučili ste derbije protiv Hajduka i Osijeka, oba puta su vaši pogoci bili odlučni za pobjedu 1:0. Je li vrijeme da već jednom zabijete i Rijeci?

- Nije važno tko zabije Rijeci. Moramo dobiti i pokazati im tko je bolji. Moramo se fokusirati na pobjedu, manje je važno hoću li zabiti ja ili netko drugi.

Zagreb, 230220.
Maksimir.
Utakmica 1. HNL izmedju Dinama i Inter Zapresica.
Na fotografiji: Damian Kadzior.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Od 18 pogodaka koliko ste ukupno zabili za Dinamo u dvije sezone, onima najjačim klubovima zabili ste samo dva, već spomenuta, Osijeku i Hajduku? Moglo bi se kazati da ste igrač za male utakmice. Jesu li Rijeka sutra ili Hajduk u srijedu prilika da postanete i igrač za velike utakmice?

Puno asistencija

- Ja sam igrač koji zapravo igra u vezi. Uvijek je dobro zabiti, ali mislim da je momčad ta koja pobjeđuje i sve je podređeno njoj. Imam puno asistencija a i to se valjda računa. Možda u subotu okrenem taj trend.

Hoće li Dinamo biti pobjednik u oba derbija? Gdje će biti teže? Protiv Rijeke koja vas je dvije godine zaredom nokautirala u Kupu ili protiv Hajduka na Poljudu? Bi li vas negdje zadovoljio neodlučen rezultat?

- Svaka utakmica je drugačija i priča za sebe. U ovoj sezoni smo Riječane dobili 5:0, ali i izgubili 0:1. Što se drugog derbija tiče, smatram kako moramo zadržati fokus na Rijeci, dati sto posto, pobijediti pa tek onda misliti o Hajduku.

Nadam se odlasku na Euro, ali to ovisi o izborniku Poljske

Što vam kažu u Poljskoj, primate li poruke od prijatelja, poznanika, obitelji, bivšeg kluba? Čestitaju li vam na dobrim igrama?

- Već dugo vremena su zainteresirani za Dinamo zbog Lige prvaka. Imam puno prijatelja, obitelj živi moje igre za Dinamo i nakon svake utakmice dobivam poruke od njih. Dinamo je dosta popularan u Poljskoj i moram nastaviti ovako. I obitelj i prijatelji se osjećaju bolje kada igram dobro.

Možete li i u reprezentaciji Poljske zauzeti svoju poziciju u udarnih jedanaest kao u Dinamu?

- Nije ovo pitanje samo za mene. Ja se mogu truditi da svaku odigram na visokoj razini, i svaki trening dati sve od sebe, ali odluka je na izborniku. Ako dobijem priliku, moram je iskoristiti. Već u ožujku ću dobiti neke minute i moram pokazati izborniku da može računati na mene. Ponos je igrati za reprezentaciju.

Vjerujete li da ćete otići na Europsko prvenstvo s reprezentacijom?

- Iskreno, nadam se tome. Dvije godine sam na svakoj utakmici i to mi je cilj. Imamo par mjeseci do Eura, a u nogometu je to zaista dugo. Za mene je najvažnije igrati dobro u Dinamu. Ako nastavim na ovoj razini, vidim se na Euru.

Ozlijedio se Lewandowski, ako se ne oporavi na adekvatan način, to će biti veliki problem za Poljsku?

- Ima ozljedu, ali vidim da je stanka oko mjesec dana. On je naš najbolji igrač koji do sada nije imao ozljeda u karijeri. I možda će mu ovaj odmor pomoći da se spremi i bude dobar na Euru.

Supruga mi je u Zagrebu, i pas je tu, a Stoch mi je favorit izvan nogometa

O vašem privatnom životu malo se zna. Što radite kad ne igrate nogomet, koji vam je hobi, kakvu gazbu slušate, koje sportove još volite, što volite jesti, što vam se najviše sviđa u Zagrebu...?

- Supruga je ovdje u Zagrebu. I pas je tu, pa nam je veselo. U slobodno vrijeme volim otići u šetnju, vidjeti nešto novo u okolici jer igramo puno utakmica pa nemam baš vremena za te detalje. Nakon utakmica uvijek volim pogledati neku utakmicu iz liga Petice. Što se glazbe tiče, slušam najčešće radio i skupinu Disco Polo koja je iz moje regije. Od ostalih sportova, volim gledati skijaše skokove. U Poljskoj imamo dobre skakače i kao dijete sam ih gledao. Zagreb ima dosta dobrih restorana, ali moja supruga je nutricionist i pomaže mi u prehrani. Hrana je važna u pripremi sportaša.

Koji su vam najomiljeniji poljski, a koji hrvatski sportaši?

- Poljski je Lewandowski. Mislim da je najbolji nogometaš u našoj povijesti. Kamil Stoch, skijaški skakač mi je favorit izvan nogometa. Od Hrvata, svakako je tu Luka Modrić ali volim kako igra Ante Rebić u Milanu. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. listopad 2024 14:13