Ronald Gorsic / CROPIX
OSLABLJENI U TURSKOJ

Jeličić: 'Nisam ljut na klubove što nisu pustili igrače, za sve je kriv grozan termin!'

'Najviše će mi nedostajati Radošević. Nemamo igrača takva profila, radnika "terijerskih" sklonosti na sredini terena. Mrzljak je mekši, poseže za suptilnijim potezima'
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 18. lipanj 2013. 13:55

Kad je Dinko Jeličić točno prije dvije godine preuzimao tadašnju reprezentaciju U-18, znanci su ga začuđeno gledali i pitali "Što ti to treba...?", smatrajući da se radi o prilično skromnom, limitiranom naraštaju. A novi je izbornik u svom prvom ciklusu suverenim hodom dogurao do SP-a apsolvirajući kvalifikacijsko (Finska 4:2, Moldavija 4:0, Nizozemska 0:0) i elitno kolo (Austrija 2:2, Gruzija 3:1, BiH 2:0) te preko lanjskog EP-a u Estoniji (Engleska 1:1, Francuska 0:1, Srbija 3:0) dospio u Tursku, u kojoj ide na Urugvaj, Uzbekistan i Novi Zeland. Ide naime za početak, poslije - tko zna...

- Zaista možemo sa svakim. Urugvajci su klasični Južnoamerikanci, dozlaboga tvrdi i uporni, s primjesama ratobornosti. Uzbekistanci po mojem sudu najopasniji, neatraktivni a snažni, fanatični; s Portugalcima su nedavno odigrali 2:1 i 1:1, od Španjolaca izgubili 2:3 u 92. minuti. Sigurno ne treba podcijeniti ni Novozelanđane, koje vodi Chris Milicich, čovjek našeg porijekla.

Prvi je cilj prolazak skupine i plasman među 16 najboljih?

- Apsolutno. Zatim će presuđivati detalji.

Nakon što Inter Milan nije pustio Kovačića, Dinamo je stopirao Jedvaja, Hajduk pak Milića, onda su se ozlijedili Radošević i Čaulušić.

- Apsurd je da FIFA nije odredila pogodniji termin i da ne obvezuje klubove, ipak je to njezino natjecanje. Ne zamjeram klubovima, kooperativni su do određene granice, potom štite svoje interese.

Ne dvoji tko će najviše nedostajati:

- Radošević! Nemamo igrača takva profila, radnika "terijerskih" sklonosti na sredini terena. Kapetan Mrzljak je mekši, poseže za suptilnijim potezima. Nedostajat će doza agresije, pokušat ćemo tu ulogu riješiti Čanađijom. U središnjici puno donosi Miličević.

Kako nadomjestiti Kovačića?

- Šteta što je ozlijeđen i Pavičić, koji ga je "dublirao" u Estoniji. Uzdam se u Pjacu, pravog veznog pa i playmakera koji isprva kreće na krilu.

Za vratara s podjednakim izgledima konkuriraju Zelenika i Sluga, premda se ne zapostavlja ni Livaković.

- Dvije stoperske pozicije pokrit će trojka Datković - Šimunović - Mitrović (tu je i Perić), s naznakom da Mitrović može i na zadnjeg veznog, pogotovo ako budemo u prilici čuvati prednost...

Na bokovima su Gorupec/Miloš i Aleksić. Šefa veseli napad:

- Imamo širinu sa šestoricom raznovrsnih, specifičnih: Livaju, Rebića i Pjacu te Pericu, Pajača i Ivančića.

Poznati smo po imaginaciji, što je s trkom?

- U tom aspektu još zaostajemo, moramo se približiti Španjolcima i Nijemcima. Doduše, razlike su sve manje.

Odigrali smo 1:1 sa Španjolskom i za nijansu promašili završnicu kontinentalnog finala u Litvi!

- U hotelu nas je posjetilo svih 13 članova njihova stožera nižući čestitke. Nije to bilo kurtoazno. Oni su zasad u prednosti i zbog toga što bez posljedica trojicu standardnih zamijene trojicom formalno nestandardnih, dapače, razlika se uopće ne primjećuje. Kombijem su 2.800 kilometara vozili brdo opreme i raznih pomagala, ulažu pa dobivaju.

Na SP-u će se aktivno uključiti Niko Kovač?

- Bit će involviran u sve. Odradio je dio priprema na Korčuli, značajan dio igrača bio je kod njega u Kupu regija te na prijateljskim susretima sa Švedskom i Portugalom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 11:30