KREĆE MISIJA BRAZIL

Izbornik Štimac ne dvoji: 'Ne podcjenjujem Makedonace, ali ovdje igra samo Hrvatska'

Piše: ArhivaObjavljeno: 06. rujan 2012. 13:59

Napumpan samopouzdanjem do granica eksplozije, nalik superteškašu na ceremoniji vaganja uoči važnog meča, Igor Štimac jučer je pred novinarima poručio Makedoniji da je u Maksimiru čeka klasični nokaut. U punoj press-dvorani našla se i skupina od desetak makedonskih novinara koji su pomalo šokirani odslušali predavanje hrvatskog izbornika.

“Zašto je tako arogantan?” pitao je na kraju glasnogovornik gostujuće reprezentacije nižepotpisanog. “Dio rođendanske proslave, ništa osobno”, pokušao sam biti duhovit.

U naletu adrenalina, nakon što je otpuhao 45 rođendanskih svjećica na torti, Štimac je na pitanje makedonskog izvjestitelja koga se pribojava u makedonskoj reprezentaciji hladno odrezao:

- Nikoga! Bez ljutnje...

Hrvatski izbornik danas pokušava uvjeriti javnost da švicarska nagazna mina, preko koje je pretrčao u svojoj prvoj utakmici, nije ostavila baš nikakvog traga u njegovoj svlačionici. Momčad mu je kroz tri treninga od početka tjedna poslala povratnu informaciju da je gladna i motivirana, da u tip-top izdanju dočekuje start novog kvalifikacijskog ciklusa.

Ofenzivni kvartet

- Kako se bliži utakmica, ja sam sve mirniji jer sam siguran da smo se na najbolji način pripremili za ovu utakmicu. I iz vaših napisa vidim da smo pogodili kada smo reprezentaciju preselili u izolaciju i osigurali joj maksimalni mir. Svi su igrači zdravi, na licima im prepoznajem da su potpuno koncentrirani, da jedva čekaju početak utakmice. Ako Hrvatska pokaže svoju odlučnost i uvjerljivost kakvu je dosad pokazivala u Maksimiru, nemam bojazni da ćemo razoružati suparnika. Ovdje se ipak prvenstveno nas pita kako će završiti utakmica. Respektiramo suparnika, ali ovdje igra samo Hrvatska - dodaje Štimac.

Još u srijedu dalo se vidjeti kako Štimac namjerava komponirati momčad za ovu utakmicu. Novi se izbornik načelno vraća modelu svojeg prethodnika. Igrat će s jednim ‘target-napadačem’ Mandžukićem iza kojeg će ordinirati ofenzivni trojac Eduardo, Modrić i Perišić. Leđa će im čuvati tandem defanzivnih veznih igrača (nešto više) Vukojević i (manje) Rakitić. Premda je odigrao briljantan Euro, Gordon Schildenfeld prepušta svoje mjesto Josipu Šimuniću. U odnosu na idealnu Bilićevu momčad iz Poljske, momčad će pretrpjeti dvije promjene - Šimunić umjesto Šifa, te Dudu umjesto Jelavića.

Raketa igra presing

Izbornikov motivacijski pošteno je, rječnikom Ćire Blaževića, galvanizirao i Ivana Rakitića. Makedonija možda nije suparnik posebno velikog kalibra, ali reprezentativci svejedno čekaju da polete kao pušteni s lanca.

- Start je u kvalifikacijama najvažniji, mi smo toga svjesni i tako ćemo se ponašati. Ova je generacija propustila jedno Svjetsko prvenstvo i ne želi sebi priuštiti novo slično razočaranje. Uza sav respekt prema Makedoniji, mi smo u Zagrebu sposobni nadigrati i najjače svjetske momčadi - uvjeren je Rakitić.

Ključ utakmice vidi u dominaciji na sredini terena.

- Naš je vezni red sposoban osigurati dominaciju, posjed lopte kroz koji dolaze i prilike. Osim toga, jako je bitna naša reakcija u prvih pet ili deset sekundi nakon gubitka lopte. Mislim da pravovremenim presingom možemo puno napraviti...

Makedonski izvjestitelj pokušao je sugerirati da je Hrvatskoj krenulo loše nakon ‘Raketina’ promašaja u dvoboju sa Španjolcima.

- To više zaista nije važno i nikako ne može utjecati na utakmice koje su pred nama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 12:31