Drago Sopta / CROPIX
VATRENI UOČI ŠVEDSKE

Izbornik Bilić poručio: Nije sve baš tako idealno! Eduardo: Očekujte motiviraniju Hrvatsku

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. veljača 2012. 15:44

Slaven Bilić izabrao je Švedsku za dvojnika irske reprezentacije u simulaciji bitke koja čeka Hrvatsku na otvaranju Eura 2012. Izbornik bi vjerojatno profitirao za bolje “stilske vježbe” da je u goste pozvao Škotsku ili Wales, ali ovi su suparnici prekriženi onog trenutka kada su završili u našoj kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo 2014.

- Švedska će na određeni način ipak preslikati irski model igre. Očekujem njihov agresivan, discipliniran, okomit nogomet. Igrači su im izrazito motorični, poput Iraca jaki na tzv. ničije lopte i odbijance - povukao je Bilić paralelu gostujući u novim, moderno uređenim prostorijama Kluba navijača Uvijek vjerni u Frankopanskoj ulici.

Forma reprezentativaca je pod njegovim povećalom bolja nego jesenas. U međuvremenu su iz klupskih tunela izašli Bilićevi prvotimci Ćorluka i Kranjčar, neki poput Jelavića svojim su karijerama dali nove impulse itd. Među pozvanim kandidatima samo je Danijel Pranjić osuđen živjeti na klupskim marginama.

- Nećemo lagati da je idealno. Imamo nekolicinu igrača čija je minutaža relativno mala, ali ima i onih poput Modrića i Srne koji su neprestano u pogonu i bilo bi dobro da preskoče poneku utakmicu. Pratit ćemo pomno minutažu naših igrača u klubovima, fond utakmica važan je za njihovo samopouzdanje i održavanje natjecateljskog ritma.

Taj je ritam bez objašnjenja iznenada izgubio Mandžukić, trener ga je ostavio na tribinama u dvoboju s Hoffenheimom. Na drugoj strani, najbolji hrvatski strijelac u ovoj kalendarskoj godini zove se Igor Budan i već dugo nije u kadru nacionalne momčadi...

- Mandžukić nije ozlijeđen, niti je izostavljen iz sastava zbog nekog ekscesa. Trener je odlučio da mu ne treba za ovu utakmicu, to je jedino objašnjenje. Budana dobro poznajemo, bio je s nama na Euru 2008 kada se nametnuo u iznimno jakoj konkurenciji. On se dugo mučio s ozljedom koljena, ali u međuvremenu su isplivali neki drugi napadači. Pratit ćemo Budana u nastavku sezone jednako kao i druge kandidate koji su preskočili ovu akciju. Mislim na Kalinića, Petrića i Klasnića...

U dosadašnje tri utakmice sa Šveđanima hrvatska reprezentacija može se pohvaliti stopostotnim učinkom, a kapetan momčadi Dario Srna baš je u tim prilikama bio posebno nadahnut i precizan. Danas, priznaje, ne razmišlja o Ibrahimoviću, Elmanderu i društvu nego premotava film turbulentnog playoffa.

- Prva tema na okupljanju reprezentacije bila je Turska, nakon toga smo razgovarali o Ircima, a Šveđani još nisu došli na dnevni red. Još uvijek uživam u pobjedi protiv Turaka jer smo pokazali kvalitetu i karakter kada je to bilo najpotrebnije. Sada se polako okrećemo Ircima, našem prvom izazovu u Poljskoj - kaže Srna.

Eduardo: U nedjelju sam navijao za Arsenal

U londonskom derbiju navijao sam za Arsenal. Nije mi drago što su Luka i Niko izgubili bodove u toj utakmici, ali mojem bivšem klubu pobjeda je bila potrebna za opstanak među četiri najbolje momčadi, kaže Eduardo Da Silva.

Na promociji novog Nikeova dresa Dudu je odigrao ulogu manekena zajedno sa Srnom, Mandžukićem i Dujmovićem. Marketing kompanije izračunao je da će reprezentativci u novom dresu biti lakši 23 posto i da bi takvi morali doletjeti do polufinala Eura 2012. To se poklapa s najavom Šahtjorova napadača kako će Hrvatska biti hit velikog turnira. U intervjuu za Independent rekao je da se nada polufinalu.

- S kim god razgovaram, vidim da ljudi respektiraju našu reprezentaciju. Očito je da za to postoji razlog. Vjerujem da je teži dio puta iza nas, veliki posao učinili smo kada smo se plasirali. Na završnom turniru svaka od šesnaest reprezentacija može iznenaditi, Hrvatska nije iznimka. Samo da prvo prođemo skupinu.

Izvještaji sa Šahtjorovih priprema govorili su o vrlo dobroj formi hrvatskog napadača. U pobjedu protiv Anžija (3-1) ugradio je dvije asistencije...

- Prošao sam kompletne pripreme, sve prema planu i očekujem da ću u ukrajinskom prvenstvu dobiti dobar fond utakmica. Nadam se i dobroj utakmici sa Švedskom. Možete očekivati motiviranu Hrvatsku, igrat ćemo kao da je riječ o službenoj utakmici - rekao je Eduardo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 06:14