TEŽAK PORAZ DOMAĆINA

Istra razbila Osijek usred Gradskog vrta, Benko na Kantridi srušio Slaven Belupo

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 29. ožujak 2013. 20:17

Puljani su pregazili Osijek usred Gradskog vrta! S tri pogotka briljirao je Goran Roce, a Osijek je utakmicu završio s devetoricom igrača.

Rasplet je bio jasan od starta, već nakon 20-ak minuta iz gledališta su se čuli povici adresirani na momčad Osijeka “tko je ovdje domaćin?”.Otužnoj igri Osijeka do tog trenutka prisnažila je hladna, ledena kiša koja se nemilosrdno spustila nad Gradskim vrtom.

Svoju je nadmoć i bolju igru Istra 1961 okrunila pogotkom za vodstvo u 35. minuti. Smoje je prekršajem zaustavio Milića, drugo i nije mogao. A nakon što je Aganović ubacio loptu iz slobodnog udarca, obrana Bijelo-plavih je u čudu gledala kako joj prilazi Roce koji je samo podmetnuo nogu i savladao s desetak metara nemoćnog vratara Mikulića.

U 37. minuti je Smoje pao u kaznenom prostoru gostiju. Nije tražio prekršaj, ali mogao je svojim postupkom prevariti suca Gabrila koji mu je energično pritrčao, ali samo da mu udijeli usmenu opomenu. Da je procijenio kako je u pitanju simuliranje u nakani da ga navede dosuditi najstrožu kaznu, kapetan domaćih bi zaradio drugu javnu opomenu i već tada morao završiti svoje sudjelovanje u igri ostaviti suigrače brojčano neravnopravne.

U 40. minuti je Aganović izveo udarac iz kuta s desne strane, a još se jednom pred vratima Osijeka “ukazao” Roce i ponovno od svih u obrani zaboravljen podmetnuo nogu i loptu sproveo u mrežu.

Gosti iz Pule su na taj način došli do sasvim zasluženog povećanja vodstva , a nova je nedaća zatekla domaćine kada je u 43. minuti iz igre, s naše se pozicije učinilo prestrogo, isključen Aleksić zbog prekršaja nad Aganovićem.

Agonija Osijeka nastavila se i u drugom poluvremenu. Trener Mršić je u svlačionici ostavio nezapaženog Pongračića i uveo u igru Pavića, ali s igračem manje teško je bilo vjerovati da bi Bijelo-plavi mogli napraviti čudo, a bilo bi to i puko dostizanje vodstva Istrijana. No, razvoj situacije na terenu tako nešto ni pomisliti nikome nazočnom na osječkom stadionu nije dopuštao. Istra je bila bolja. Suvereno je vladala igrom i u potpunosti kontrolirala razvoj događaja.

Bilijarsko odbijanje lopte u kaznenom prostoru Osijeka nakon novog velikog pritiska gostiju iskoristio je Aganović koji je vrškom kopačke u 59. minuti uspio loptu s visine jedanaesterca uputiti u lijevi donji kut iznenaađenog Mikulića.

Svu je Osijekovu nemoć koristio gostujući sastav. Prijetio je domaćinima i teži poraz. Roce je u 64. minuti zamalo bio strijelac i svog trećeg pogotka. U redovima Bijelo-plavih bio je i prije tog trećeg pogotka koji im je definitivno pojasnio da u ovom susretu nemaju bodovno čemu se nadati totalni raspad sustava.

Za konačan krah Osijeka pobrinuo se, a i tko bi drugi nego Roce. Ubačenu loptu s desne strane u kazneni prostor sproveo je u mrežu i udario pečat zasluženoj pobjedi svoje momčadi koju će zajedno s suigračima sigurno dugo pamtiti.

RIJEKA - SLAVEN BELUPO

Tužna i kišna Rijeka. Počelo je minutom šutnje za pokojnog Roberta Komena. Vrijeme katastrofa, ali Kantrida posve solidno popunjena, dvije tisuće pod kišobranima, tisuća pod krovom centralne tribine. I nakon prvog poluvremena nikome nije bilo žao što se spustio do Portića 3, Kantridom je grmio aplauz!

Kekova je Rijeka prvu prigodu stvorila nakon 4. minute. Kreilachov “balon” za Benka koji je sam pred Rodićem u padu par centimetara kratak. U 10. minuti Cesarec zdesna ubacuje za Alispahića, brza lopta ide preko gola.

Belupo se probudio minutu kasnije. Barić prolazi Škarabota, dodaje Glavici koji zdesna sam ide na Rijekin gol i - sudara se s branom sjajnog Ivana Mancea. Slijedećih 35 minuta, uz uspone i padove, igra samo Rijeka. U 13. minuti odlični Benko ubacuje zdesna, ali na praznom Belupovom “petercu” nema nikoga u bijelom dresu. Potom Jugović namješta prigodu Cesarcu koji iz prve puca “u 3. maj”. U 30. minuti krasna akcija, dupli pas Benka i Alispahića, Benko je sam pred Rodićem koji vrhunski skida 100-postotnu domaću šansu. U 36. minuti dvije prigode za Rijeku, ali obje promašuje Cesarec, no iskupljuje se minutu kasnije.

Belupov desni branič Barić pokušava iznijeti loptu na 20 metara od svog gola, Cesarec mu diže blok, lopta se odbija do golgetera Leona Benka koji slijeva ulazi pred Rodića pa ga kao na treningu, “kulerski” lagano prebacuje za erupciju oduševljenja Kantride - 1:0! Benkov 12. gol ove sezone u Prvoj HNL, egzekucija i na za igru iznimno teško riječkom travnjaku.

Do poluvremena pokušavali su još Alispahić i Cesarec. Gosti su lagano nestali s terena. Rijeka je na odmor otišla s golom prednosti, a mogla je i s jednim-dva više!

Sović je jednog igrača silom prilika mijenjao još u prvom dijelu (Geng umjesto Brleka), a u 61. u igru poslao Raka umjesto Herenta. Pokušaj da se barem malo ravnopravnije suprotstavi, ne spektakularnoj, ali po svemu dominantnoj, kvalitativno superiornoj i taktički odlično posloženoj Rijeci. Kojoj je najveću zebnju predstavljalo staro, nepisano nogometno pravilo, “Ako ne zabiješ, primiš”. A imali su prigoda i u nastavku. Nakon što je Mance anulirao odličnu šansu Glavice u 49-oj, promašivali su Benko, Kreilach (tj. Bubnjić spasio nespretno istrčavanje Rodića) i prije svih - Cesarec. Odlično je igrao, namjestio gol, ali sam nikako nije mogao pogoditi. Niti u 60-oj, kad mu je Jugović ubačajem zdesna namjestio “101%-nu”, Cesarec je promašio glavom, posve sam, u trku s pet metara.

Kantrida je bila posve zadovoljna onime što su Bijeli pokazivali no 1:0 je uvijek varljiv rezultat, a po onako skliskom travnjaku kakav je bio jučer i najbezopasnija lopta može naći put do mreže. Belupo je od 61.-70. malo preselio igru na Rijeku polovicu i Kek je odmah “dobio mlade”, žestoko mahao signalizirajući svojima: “U napad”! Utoliko prije jer je onda svoj posao mogao raditi sjajni Leon Benko. Golgeter, trkač i kreator... Igračina. U 77-oj je Mujanović (ušao umjesto Alispahića) promašio zicer - sam zdesna, pored gola, a umjesto Škarabota koji je sam tražio izmjenu Kek je u igru poslao Neretljaka.

Priča je završena u 83. Mierzejwski zdesna, a sa 7-8 metara zabija... Naravno - Leon Benko. Gotovo, 2:0. Odlična igra i treća pobjeda zaredom. Matjaž Kek je preporodio Rijeku!

Koprivničani su smanjili zaostatak u 89. minuti kada je Glavica sjajno prošao po desnoj strani i namjestio zicer Noviniću. Kantrida se tresla još tri minute, ali na kraju je ipak slavila treću uzastopnu pobjedu.

RIJEKA - SLAVEN BELUPO 2:1

RIJEKA: Mance, Mierzejewski, Marić, Knežević, Škarabot (77. Neretljak), Alispahić (od 70. Mujanović), Kreilach, Brezovec, V. Jugović, Cesarec, Benko (od 84. Čulina).

S. BELUPO: Rodić, Barić, Pranjić, Bubnjić, Maras, Brlek (od 41. Geng), I. Jugović, Herent (od 61. Rak), Glavica, Delić, Jelavić (od 72. Novinić),

Strijelci: 1:0 - Benko (37), 2:0 - Benko (83), 2:1 - Novinić (89);

Sudac: Mario Zebec (Cestica) 7. Pomoćnici:

OSIJEK - ISTRA 0:4

OSIJEK: Mikulić, Ibriks, Smoje, Leko, Aleksić, Kurtović, Pušić, Šorša (od 39. Dugandžić), Kvržić, Blatnjak (od 67. Lešković), Pongračić (od 46. Pavić)

ISTRA: Prskalo, Sušić, Budicin (od 63. Bačelić-Grgić), Čagalj, Woon, Blagojević, Obšivač, Aganović, Prelčec (od 74. Havojić), Milić (od 83. Hadžić), Roce.

Strijelci: 0:1 - Roce (35), 0:2 - Roce (41), 0:3 - Aganović (59), 0:4 - Roce (79)

Sudac: Goran Gabrilo (Split) 6. Pomoćnici: Perica i Pepur.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 15:24